Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Greenpeace: we willen meedenken, niet onderhandelen

Greenpeace: we willen meedenken, niet onderhandelen

DEN BOSCH (ANP) - Greenpeace is bereid om met het kabinet en bemiddelaar Johan Remkes mee te denken over manieren om de uitstoot van stikstof te verminderen. "Maar we gaan niet onderhandelen. We hebben 1,5 jaar geleden het kabinet gesommeerd vaart te maken. We hebben het er al zestig jaar over. Remkes was nog aan het knikkeren in zijn korte broek, toen hadden we het al over stikstof. Op een gegeven moment moet je door", zei directeur Andy Palmen van de milieuorganisatie bij aankomst voor het overleg, dat op het provinciehuis in Den Bosch wordt gehouden.

Greenpeace zegt met Remkes te willen praten over praktische kanten van het stikstofbeleid. Palmen: "Hoe doe je dat nou met de Rabobank, hoe gaat die meebetalen? Hoe gaan andere partijen zorgen dat die boer een goede boterham kan verdienen, ook met minder vee?"

Veel natuurorganisaties vrezen dat Remkes de deur open wil zetten voor afzwakking van de kabinetsplannen. Dat willen ze voorkomen. "Het stikstofprobleem is bij Europa, het kabinet, de provincies, bij elke natuurorganisatie, bij de financiƫle sector, bij de voedingsmiddelenindustrie, bij de landbouwbedrijven, bij supermarkten en ook bij elke boer al decennia bekend. Iedereen wist dat het moment dat de landbouw moest hervormen onvermijdelijk zou komen. Dat moment is nu", zeggen Greenpeace, Natuurmonumenten, Vogelbescherming, LandschappenNL, Milieudefensie, Wereld Natuur Fonds, Stichting Natuur & Milieu, Natuur en Milieufederaties, Vlinderstichting, Zoogdiervereniging, Ravon en Floron maandag in een gezamenlijke verklaring.

Remkes

Ruim een week geleden spraken Remkes en enkele kabinetsleden, onder wie premier Mark Rutte, in Utrecht met landbouworganisaties. Nu ontbreekt Rutte. Palmen vindt dat jammer en vreemd. "Het is tekenend voor hoe omgegaan wordt met dit dossier: met de boeren praat de premier wel en als de natuur aan tafel zit, slaat hij over." Stikstofminister Christianne van der Wal en klimaatminister Rob Jetten schuiven maandag wel aan bij Remkes en de milieuorganisaties.

Naast Greenpeace sluiten onder meer Mobilisation for the Environment (MOB), Natuurmonumenten, Milieudefensie en LandschappenNL aan. Bram van Liere van Milieudefensie pleit ervoor om de stikstofcrisis integraal met de klimaatcrisis aan te pakken. Johan Vollenbroek van MOB zegt te verwachten dat de stikstofdoelen vastgesteld in de wet overeind zullen blijven. "Anders hebben we in Nederland een groot probleem."

Jetten laat bij aankomst weten het gesprek met de organisaties open in te gaan. Hij wil vooral luisteren naar wat de partijen te melden hebben. Van der Wal zegt dat het kabinet het belangrijk vindt dat de stikstofdoelen behaald worden in 2030. "Dat is niet omdat we dat zo leuk vinden, maar de natuur kan niet wachten. Ook lopen we anders in juridische zin echt vast", aldus de stikstofminister. In de Europese Unie is afgesproken dat lidstaten de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen verder moeten verminderen.

Meer uit Politiek

Minister: alleen bij halen drempel krijgt partij restzetel

DEN HAAG (ANP) - Politieke partijen die meedoen aan verkiezingen in gemeenten, provincies en waterschappen komen pas voor een restzetel in aanmerking als ze ten minste de kiesdrempel hebben gehaald. Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken wil dit in de Kieswet gaan opnemen, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

10 uur geleden
Rutte: gesprek met 'onbeschoft' FVD van Baudet is zinloos

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte voelt er weinig voor om in gesprek te gaan met Forum voor Democratie na recente acties van de partij, die volgens hem een "nieuw dieptepunt" zijn. Een gesprek is "zinloos", aldus de minister-president. "Het is allemaal van een onbeschoftheid en een beneden-alle-niveau-heid dat ik daar geen behoefte aan heb", zei Rutte in zijn wekelijkse persconferentie.

11 uur geleden
Minister wil half jaar celstraf voor ronselen van stemmen

DEN HAAG (ANP) - Op het ronselen van stemmen en de voorbereidingen daartoe komt een half jaar celstraf te staan. Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken gaat de Kieswet aanpassen, heeft ze vrijdag bekendgemaakt.

12 uur geleden
Minister Helder: half miljard euro per jaar voor arbeidsmarkt zorg

DEN HAAG (ANP) - De komende drie jaar trekt minister Conny Helder (Langdurige Zorg) jaarlijks 500 miljoen euro extra uit voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt in de zorg. Behoud van het huidige zorgpersoneel is cruciaal, benadrukt Helder. Het extra budget is gekoppeld aan het vrijdag openbaar gemaakte gelijknamige programma, maakte ze na de ministerraad bekend.

13 uur geleden
Uslu vraagt Commissariaat prioriteit te geven aan onderzoek ON

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Gunay Uslu (Media en Cultuur) vraagt het Commissariaat voor de Media vanwege de ontstane onrust "prioriteit te geven" aan het onderzoek naar een uitzending van Ongehoord Nederland (ON). Daarin werden filmpjes getoond van gekleurde mensen die witte mensen in elkaar slaan. De presentator sprak vervolgens over "blanken die door negers in elkaar worden geslagen".

1 dag geleden
Vijlbrief hint op 'lossere' afhandeling bevingsschade Groningen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet overweegt een "veel losser model" te onderzoeken om schade aan huizen als gevolg van de aardbevingen in Groningen af te handelen. Dat zegt Hans Vijlbrief (Mijnbouw) in de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Jongerenclubs coalitiepartijen vragen kabinet om boycot WK Qatar

DEN HAAG (ANP) - Terwijl het kabinet nog twijfelt over de vraag of het een afvaardiging naar het WK voetbal in Qatar stuurt, roepen de jongerenorganisaties van de vier coalitiepartijen op dit vooral niet te doen. In een gezamenlijke oproep aan het kabinet noemen de JOVD (VVD), de Jonge Democraten (D66), het CDJA (CDA), en PerspectieF (ChristenUnie) het "onbegrijpelijk" dat het wereldkampioenschap in november in het golfstaatje plaatsvindt.

1 dag geleden