
Greenpeace: we willen meedenken, niet onderhandelen
DEN BOSCH (ANP) - Greenpeace is bereid om met het kabinet en bemiddelaar Johan Remkes mee te denken over manieren om de uitstoot van stikstof te verminderen. "Maar we gaan niet onderhandelen. We hebben 1,5 jaar geleden het kabinet gesommeerd vaart te maken. We hebben het er al zestig jaar over. Remkes was nog aan het knikkeren in zijn korte broek, toen hadden we het al over stikstof. Op een gegeven moment moet je door", zei directeur Andy Palmen van de milieuorganisatie bij aankomst voor het overleg, dat op het provinciehuis in Den Bosch wordt gehouden.
Greenpeace zegt met Remkes te willen praten over praktische kanten van het stikstofbeleid. Palmen: "Hoe doe je dat nou met de Rabobank, hoe gaat die meebetalen? Hoe gaan andere partijen zorgen dat die boer een goede boterham kan verdienen, ook met minder vee?"
Veel natuurorganisaties vrezen dat Remkes de deur open wil zetten voor afzwakking van de kabinetsplannen. Dat willen ze voorkomen. "Het stikstofprobleem is bij Europa, het kabinet, de provincies, bij elke natuurorganisatie, bij de financiële sector, bij de voedingsmiddelenindustrie, bij de landbouwbedrijven, bij supermarkten en ook bij elke boer al decennia bekend. Iedereen wist dat het moment dat de landbouw moest hervormen onvermijdelijk zou komen. Dat moment is nu", zeggen Greenpeace, Natuurmonumenten, Vogelbescherming, LandschappenNL, Milieudefensie, Wereld Natuur Fonds, Stichting Natuur & Milieu, Natuur en Milieufederaties, Vlinderstichting, Zoogdiervereniging, Ravon en Floron maandag in een gezamenlijke verklaring.
Remkes
Ruim een week geleden spraken Remkes en enkele kabinetsleden, onder wie premier Mark Rutte, in Utrecht met landbouworganisaties. Nu ontbreekt Rutte. Palmen vindt dat jammer en vreemd. "Het is tekenend voor hoe omgegaan wordt met dit dossier: met de boeren praat de premier wel en als de natuur aan tafel zit, slaat hij over." Stikstofminister Christianne van der Wal en klimaatminister Rob Jetten schuiven maandag wel aan bij Remkes en de milieuorganisaties.
Naast Greenpeace sluiten onder meer Mobilisation for the Environment (MOB), Natuurmonumenten, Milieudefensie en LandschappenNL aan. Bram van Liere van Milieudefensie pleit ervoor om de stikstofcrisis integraal met de klimaatcrisis aan te pakken. Johan Vollenbroek van MOB zegt te verwachten dat de stikstofdoelen vastgesteld in de wet overeind zullen blijven. "Anders hebben we in Nederland een groot probleem."
Jetten laat bij aankomst weten het gesprek met de organisaties open in te gaan. Hij wil vooral luisteren naar wat de partijen te melden hebben. Van der Wal zegt dat het kabinet het belangrijk vindt dat de stikstofdoelen behaald worden in 2030. "Dat is niet omdat we dat zo leuk vinden, maar de natuur kan niet wachten. Ook lopen we anders in juridische zin echt vast", aldus de stikstofminister. In de Europese Unie is afgesproken dat lidstaten de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen verder moeten verminderen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
1 dag geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De oud-politici Rob Oudkerk en Ronald Plasterk (beiden PvdA) maken dit jaar kans op de Pim Fortuyn Prijs. Ook opiniemaker Marianne Zwagerman en schrijver Keyvan Shahbazi zijn genomineerd.
3 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof zei tijdens zijn toespraak bij de herdenking op de Dam in Amsterdam dat het de echo uit het verleden is die mensen oproept om tachtig jaar na de bevrijding te blijven herdenken. "En te overdenken wat dit in het hier en nu voor ons betekent. In ons eigen leven. In onze eigen keuzes. In alle grote en kleine daden van menselijkheid", aldus Schoof. De premier houdt eens in de vijf jaar een toespraak bij de Nationale Dodenherdenking.
4 dagen geleden