
Greenpeace verbaasd over staatssteun agrosector zonder eisen
AMSTERDAM (ANP) - Greenpeace heeft het kabinet opgeroepen groene voorwaarden te stellen aan de financiële compensatie voor de agrosector. De milieuorganisatie is verbaasd over de staatssteun van 650 miljoen voor de sierteelt- en fritesaardappelsector "zonder enkele voorwaarden". Volgens Greenpeace is de sierteelt grootverbruiker van gif en is de sector daardoor mede debet aan de natuurcrisis.
"Het is ondenkbaar dat we de intensieve landbouw overeind houden met belastingcenten van de burger", stelt Joris Thijssen, directeur van Greenpeace Nederland. "Als maatschappij staan we sectoren bij om samen door de coronacrisis te komen, maar niet ten koste van het klimaat en de natuur. Door nu de miljardensteun in een toekomstbestendig landbouwbeleid te investeren, behaal je winst in de toekomst."
Greenpeace pleit ervoor dat bedrijven die vragen om financiële steun "onderdeel worden van de groene toekomst" door een omslag te maken naar ecologische landbouw. Coronasteun kan dan worden aangeboden als lening die wordt kwijtgescholden wanneer de boer zijn afspraken voor een duurzamere productie nakomt, stelt Greenpeace voor. Volgens de instantie wordt daarmee een nodige stap gezet in het zowel economisch als ecologisch gezond maken van het Nederlandse landbouwsysteem.
Een andere optie is volgens Greenpeace te kiezen voor warme sanering. "Door nu te beginnen met het opkopen van boerenbedrijven met de hoogste milieubelasting, zal de gemiddelde duurzaamheid van de gehele sector snel toenemen en worden marktoverschotten aangepakt", aldus Thijssen in zijn brandbrief aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Ruim driehonderd mensen hebben donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam de Holocaust herdacht. Ze deden dat op Jom Hasjoa, de dag waarop joden over de hele wereld de slachtoffers van de naziterreur herdenken.
44 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse stadsbestuur stelt 25 miljoen euro beschikbaar om te investeren in de toekomst van Joods leven in de stad. Dat maakt de gemeente bekend, na een toespraak van burgemeester Femke Halsema donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft excuses aangeboden voor de rol van de gemeente Amsterdam bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed ze donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat mensen niet meer voor één nacht verplaatsen naar een opvangplek zodra het te vol is bij het aanmeldterrein in Ter Apel. Deze noodnachtopvang, hoofdzakelijk in gemeenten rondom de Groningse plaats, bood vaak aan zo'n tweehonderd mensen een bed. De opvangmogelijkheid verdwijnt per 15 mei, aldus het COA.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Raad van Discipline Amsterdam heeft donderdag het verzoek van de Amsterdamse deken toegewezen om Vito Shukrula te schorsen als advocaat. De schorsing gaat onmiddellijk in en duurt voor onbepaalde tijd, meldt de Amsterdamse Orde van Advocaten.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Studenten en docenten op universiteiten en hogescholen zijn van plan op 10 juni weer een landelijke actiedag te houden tegen bezuinigingen die het kabinet doorvoert. De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft die datum donderdag aangekondigd, op de twaalfde en laatste dag van een estafettestaking in studentensteden. De vorm van het protest en de locatie zijn nog niet bekend.
4 uur geledenLEIDEN (ANP) - Veel studentes op universiteiten worden daar slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo'n 52 procent van hen zegt dat in de afgelopen twaalf maanden te hebben meegemaakt. Het gaat niet alleen om fysiek geweld, maar ook om bijvoorbeeld vieze opmerkingen. Sommigen zijn online lastiggevallen.
5 uur geleden