Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Greenpeace noemt CO2-opslag onder Noordzee een 'schijnoplossing'

Greenpeace noemt CO2-opslag onder Noordzee een 'schijnoplossing'

DEN HAAG (ANP) - De opslag van CO2 onder de bodem van de Noordzee is een "schijnoplossing die de transitie naar een klimaatneutraal Nederland tegenwerkt", zegt directeur van Greenpeace Nederland Andy Palmen in reactie op de uitspraak van de Raad van State over Porthos. Dat project in Rotterdam moet CO2 van industriebedrijven afvangen en opslaan, zodat het niet in de atmosfeer komt. Ook Natuur & Milieu zegt "zeker niet te juichen" om de uitspraak.

De Raad van State oordeelde woensdag dat Porthos door mag gaan, nadat milieuorganisatie Mobilisation for the Environment zich ertegen verzette bij de rechter. "De miljarden aan subsidie die hier naartoe gaan, kunnen maar een keer uitgegeven worden en worden nu niet ingezet om de transitie naar een schone samenleving vorm te geven", zegt Palmen van Greenpeace nu het project toch doorgang kan vinden. "In plaats daarvan wordt de vervuiling onder het tapijt geveegd."

Palmen zegt dat we af moeten van fossiele brandstoffen om een klimaatneutrale samenleving te worden. Opslag van CO2 onder de Noordzee noemt Palmen "gokken met mensenlevens", omdat de potentiële werking van het project volgens hem beperkt is.

Voorwaarden

Natuur & Milieu spreekt wel van "enige opluchting" na de uitspraak van de Raad van State. "Zonder dit project wordt het uitermate lastig om de klimaatdoelen nog te halen met alle desastreuze gevolgen van dien." Maar toch is ook deze milieuclub kritisch. Met CO2-opslag wordt de uitstoot van de fossiele industrie afgevangen, maar daarmee zijn de bedrijfsprocessen zelf nog niet verduurzaamd, zegt de organisatie. Een project als Porthos zou dus gepaard moeten gaan met strenge voorwaarden, "die bedrijven verplichten tot volledige verduurzaming op de langere termijn met 100 procent groene energie".

Porthos is opgezet door het Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en Energiebeheer Nederland. Onder meer oliebedrijven Shell en ExxonMobil willen er gebruik van gaan maken.

Meer uit Binnenland

Den Haag: maatregelen om onrust tijdens EK te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Tijdens het komende EK voetbal zijn er extra veiligheidsmaatregelen in Den Haag. Zo komt er extra cameratoezicht en worden verkeersregelaars ingezet. De gemeente wil daarmee voorkomen dat er ongeregeldheden uitbreken.

14 minuten geleden
Hongarije ziet liever Roemeen dan Rutte als NAVO-topman

BOEDAPEST (ANP) - Hongarije ziet liever de Roemeense president dan Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. De Hongaarse regering steunt ook daarom de kandidatuur van Rutte voor het NAVO-leiderschap niet, benadrukt de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto.

34 minuten geleden
Zeker tot dinsdagavond geen treinen tussen Utrecht en Amersfoort

UTRECHT (ANP) - Tussen Utrecht en Amersfoort rijden er geen treinen door een defect spoor tussen Den Dolder en Amersfoort. ProRail verwacht nog tot zeker dinsdagavond 20.45 uur bezig te zijn met het repareren van het spoor. De spoorwegbeheerder geeft aan dat dit mogelijk later wordt.

2 uur geleden
Kamer wil vergunning van NPO met slechts een jaar verlengen

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de vergunning van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met slechts een jaar verlengen. Een motie van die strekking van de VVD kreeg dinsdag steun van NSC, PVV, BBB, JA21 en FVD.

2 uur geleden
85 auto's in deels ingestorte parkeergarage Nieuwegein

NIEUWEGEIN (ANP) - In de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein staan nog 85 auto's die daar voorlopig niet weggehaald kunnen worden. Eerder dacht het naastgelegen St. Antonius Ziekenhuis dat het om ruim 70 auto's ging, maar een woordvoerder zegt dat de afgelopen uren nog meer mensen zich hebben gemeld. De eigenaren zijn voornamelijk ziekenhuismedewerkers, maar ook patiënten en bezoekers die tijdens het instorten van de rijhellingen zondagavond nog in het ziekenhuis waren, aldus de woordvoerder.

3 uur geleden
Ziekenhuis Nieuwegein draait weer 'op 100 procent'

NIEUWEGEIN (ANP) - Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein draait dinsdag sinds het middaguur weer "op 100 procent", aldus een woordvoerder. Na het gedeeltelijk instorten van de naastgelegen parkeergarage zondagavond, werd maandag het grootste deel van de zorgafspraken afgezegd. Volgens de woordvoerder is met honderden mensen contact opgenomen om een nieuwe afspraak in te plannen.

3 uur geleden
Universiteit Wageningen doet aangifte om leus bij protest

WAGENINGEN (ANP) - De universiteit in Wageningen doet aangifte om een leus die maandag werd geroepen bij een pro-Palestijnse protestmars. Deelnemers scandeerden toen "Zionists are all the same, Nazis by a different name". Daarmee vergeleken ze voorstanders van de staat Israël met nazi's, en dat is voor de universiteit groepsbelediging.

3 uur geleden