
Greenpeace moet eigenaar oliepijplijn honderden miljoenen betalen
MANDAN (ANP/AFP) - Greenpeace moet de eigenaar van een oliepijpleiding honderden miljoenen dollars aan schadevergoeding betalen, heeft een jury in de Amerikaanse staat North Dakota geoordeeld. De milieuorganisatie zou zich schuldig hebben gemaakt aan laster tegenover Energy Transfer en een gewelddadige campagne tegen het bedrijf hebben georganiseerd.
De zaak draait om grote protesten tegen de aanleg van een pijpleiding voor olie, de Dakota Access-pijplijn. In 2016 en 2017 verzetten veel mensen zich tegen de bouw daarvan, onder andere omdat de pijpleiding door een reservaat loopt van de Standing Rock Sioux. Zij vreesden voor vervuiling van hun land en verzetten zich tegen de komst van de pijpleiding, die uiteindelijk in 2017 in gebruik werd genomen.
Energy Transfer vindt dat Greenpeace mensen tegen het bedrijf heeft opgehitst met een misleidende campagne. Eerder wilde het Texaanse bedrijf via een federale rechtszaak 300 miljoen dollar van Greenpeace, maar die zaak werd afgewezen. Vervolgens spande Energy Transfer een rechtszaak aan in North Dakota bij een lokale rechtbank. Het gaat om rechtszaken tegen het Amerikaanse en het internationale kantoor van Greenpeace, dus de Nederlandse tak van de organisatie werd niet aangeklaagd
SLAPP-proces
Greenpeace bestempelt de rechtszaak als een zogeheten SLAPP-proces, oftewel een rechtszaak waarmee grote bedrijven activisten onrechtmatig het zwijgen proberen op te leggen. Op basis van nieuwe Europese wetgeving tegen dit soort rechtszaken heeft Greenpeace International in Amsterdam juist Energy Transfer aangeklaagd. Daarmee wil de milieuorganisatie de kosten voor de lasterzaak weer verhalen op het oliebedrijf.
Deepa Padmanabha, jurist voor Greenpeace USA, zegt dat rechtszaken als die over de Dakota Access-protesten de vrijheid van meningsuiting en het recht om te protesteren dreigen in te perken. "Greenpeace zal zich blijven inzetten voor de bescherming van deze fundamentele rechten voor iedereen", verklaarde ze.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industrie heeft in maart opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de industriële productie 1,3 procent hoger dan in maart 2024. Het is de derde opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.
13 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is opnieuw op de vierde plaats geëindigd op de Europese lijst van bruto binnenlands product (bbp) per inwoner, een maatstaf voor de materiële welvaart in een land. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het bbp per inwoner vorig jaar 63.000 euro. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als het gemiddelde in de Europese Unie.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ook zei president Donald Trump dat hij de hoge heffingen op Chinese goederen kan verlagen als de handelsgesprekken tussen China en de VS in Zwitserland komend weekend goed verlopen en dat beleggers nu aandelen moeten kopen.
9 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, gaat ongeveer dertig vliegtuigen van het type 787 Dreamliner kopen van het Amerikaanse Boeing. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Ook zou IAG een optie nemen om meer toestellen te kunnen kopen van Boeing.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten gesloten. De beurshandel kreeg steun van de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Volgens president Donald Trump heeft het Verenigd Koninkrijk toegezegd meer Amerikaanse landbouwproducten zoals rundvlees toe te laten.
13 uur geleden