
Greenpeace moet eigenaar oliepijplijn honderden miljoenen betalen
MANDAN (ANP/AFP) - Greenpeace moet de eigenaar van een oliepijpleiding honderden miljoenen dollars aan schadevergoeding betalen, heeft een jury in de Amerikaanse staat North Dakota geoordeeld. De milieuorganisatie zou zich schuldig hebben gemaakt aan laster tegenover Energy Transfer en een gewelddadige campagne tegen het bedrijf hebben georganiseerd.
De zaak draait om grote protesten tegen de aanleg van een pijpleiding voor olie, de Dakota Access-pijplijn. In 2016 en 2017 verzetten veel mensen zich tegen de bouw daarvan, onder andere omdat de pijpleiding door een reservaat loopt van de Standing Rock Sioux. Zij vreesden voor vervuiling van hun land en verzetten zich tegen de komst van de pijpleiding, die uiteindelijk in 2017 in gebruik werd genomen.
Energy Transfer vindt dat Greenpeace mensen tegen het bedrijf heeft opgehitst met een misleidende campagne. Eerder wilde het Texaanse bedrijf via een federale rechtszaak 300 miljoen dollar van Greenpeace, maar die zaak werd afgewezen. Vervolgens spande Energy Transfer een rechtszaak aan in North Dakota bij een lokale rechtbank. Het gaat om rechtszaken tegen het Amerikaanse en het internationale kantoor van Greenpeace, dus de Nederlandse tak van de organisatie werd niet aangeklaagd
SLAPP-proces
Greenpeace bestempelt de rechtszaak als een zogeheten SLAPP-proces, oftewel een rechtszaak waarmee grote bedrijven activisten onrechtmatig het zwijgen proberen op te leggen. Op basis van nieuwe Europese wetgeving tegen dit soort rechtszaken heeft Greenpeace International in Amsterdam juist Energy Transfer aangeklaagd. Daarmee wil de milieuorganisatie de kosten voor de lasterzaak weer verhalen op het oliebedrijf.
Deepa Padmanabha, jurist voor Greenpeace USA, zegt dat rechtszaken als die over de Dakota Access-protesten de vrijheid van meningsuiting en het recht om te protesteren dreigen in te perken. "Greenpeace zal zich blijven inzetten voor de bescherming van deze fundamentele rechten voor iedereen", verklaarde ze.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
10 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
11 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
11 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
12 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
12 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
14 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
15 uur geleden