Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Greenpeace maakt zich grote zorgen over veiligheid bosbezetters

Greenpeace maakt zich grote zorgen over veiligheid bosbezetters

BORN (ANP) - Greenpeace maakt zich grote zorgen over de veiligheid van de bezetters van het bos naast VDL Nedcar in Born. Temeer omdat burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen, daarin gesteund door politie en justitie, toestemming weigert om mensen in het bos beschermende kleding en zeilen tegen de harde wind en de regen te laten brengen. Volgens directeur Andy Palmen van Greenpeace Nederland dreigt het gevaar dat de klimmers in de bomen zo nat en koud worden, dat ze niet meer veilig naar beneden kunnen.

Greenpeace zorgde eerder in het bos voor een veiligheidscheck, maar die wordt niet meer toegestaan. Een woordvoerder van de burgemeester zei zaterdagavond dat mensen die het koud en nat krijgen, uit de boom naar beneden kunnen klimmen. Op de grond worden ze weliswaar gearresteerd, zei hij, "maar wij hebben niemand gevraagd om in een boom te klimmen".

Eerder deze week zei de burgemeester zich nog zorgen te maken over de veiligheid van de bezetters. Maar zaterdagavond blijkt daar weinig van, constateert een woordvoerster van actiegroep Red het Sterrebos.

Beschermen

Palmen vindt dat standpunt van de burgemeester onacceptabel. "Die mensen hebben extra touwen en regenkleding nodig om zich te beschermen", zei hij. "Als in dit land trekkers over de snelweg rijden staat de politie alles toe. Als enkele mensen in een boom klimmen, krijgen ze niet eens een beschermend zeiltje tegen de regen."

Zaterdagochtend probeerde een grote groep activisten over de hekken heen te klimmen die rond het bos staan. Dat leidde tot de aanhouding van 15 mensen. Een aantal wist desondanks tot het bos door te dringen en in de bomen te klimmen. Zaterdagavond zitten er nog negen mensen in het bos. Dat waren er elf, maar twee zijn inmiddels vertrokken, aldus de woordvoerster.

Hoge hekken

Het bos werd vorige week vrijdag bezet. De actievoerders willen voorkomen dat het gekapt wordt. Eigenaar VDL wil op die plek de nabijgelegen autofabriek VDL Nedcar uitbreiden. VDL heeft camera's en hoge hekken rond het bos geplaatst om te voorkomen dat er mensen in en uit lopen. Ook houdt de beveiliging iedereen aan die door het bos loopt of erin wil.

Meer uit Binnenland

Meer studie nodig om behandeling hersenschudding in VS te snappen

DEN HAAG (ANP) - Er is meer onderzoek nodig naar de werking van een Amerikaanse behandeling voor een hersenschudding. Dat is de uitkomst van een studie door het Amsterdam UMC. Onderzoekers zien dat een meerderheid van de patiënten na de behandeling minder last heeft van klachten, maar snappen nog niet hoe dat kan.

1 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

5 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

5 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

7 uur geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

9 uur geleden
Mark Rutte wenst Nederlandse televisie 'veel Matthijs' toe

HILVERSUM (ANP) - Mark Rutte vindt het "mooi" dat Matthijs van Nieuwkerk weer terugkomt op de Nederlandse televisie. Dat heeft de demissionair minister-president gezegd in gesprek met Jaïr Ferwerda, in de RTL-talkshow Beau.

9 uur geleden
Organisatie: behandelcentra longcovid moeten er komen

DEN HAAG (ANP) - Het is bijzonder pijnlijk dat demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers geen geld uittrekt voor behandelcentra en behandelingen voor patiënten met langdurige covidklachten. Dat laat directeur Diewke De Haen van patiëntenorganisatie PostCovidNL desgevraagd weten na berichtgeving daarover van Kassa. Het is van belang dat de beschikbare kennis over de ziekte gecentreerd wordt op één plek, zodat de naar schatting 90.000 Nederlanders met zeer ernstige klachten geholpen kunnen worden, aldus De Haen.

11 uur geleden