Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Greenpeace maakt zich grote zorgen over veiligheid bosbezetters

Greenpeace maakt zich grote zorgen over veiligheid bosbezetters

BORN (ANP) - Greenpeace maakt zich grote zorgen over de veiligheid van de bezetters van het bos naast VDL Nedcar in Born. Temeer omdat burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen, daarin gesteund door politie en justitie, toestemming weigert om mensen in het bos beschermende kleding en zeilen tegen de harde wind en de regen te laten brengen. Volgens directeur Andy Palmen van Greenpeace Nederland dreigt het gevaar dat de klimmers in de bomen zo nat en koud worden, dat ze niet meer veilig naar beneden kunnen.

Greenpeace zorgde eerder in het bos voor een veiligheidscheck, maar die wordt niet meer toegestaan. Een woordvoerder van de burgemeester zei zaterdagavond dat mensen die het koud en nat krijgen, uit de boom naar beneden kunnen klimmen. Op de grond worden ze weliswaar gearresteerd, zei hij, "maar wij hebben niemand gevraagd om in een boom te klimmen".

Eerder deze week zei de burgemeester zich nog zorgen te maken over de veiligheid van de bezetters. Maar zaterdagavond blijkt daar weinig van, constateert een woordvoerster van actiegroep Red het Sterrebos.

Beschermen

Palmen vindt dat standpunt van de burgemeester onacceptabel. "Die mensen hebben extra touwen en regenkleding nodig om zich te beschermen", zei hij. "Als in dit land trekkers over de snelweg rijden staat de politie alles toe. Als enkele mensen in een boom klimmen, krijgen ze niet eens een beschermend zeiltje tegen de regen."

Zaterdagochtend probeerde een grote groep activisten over de hekken heen te klimmen die rond het bos staan. Dat leidde tot de aanhouding van 15 mensen. Een aantal wist desondanks tot het bos door te dringen en in de bomen te klimmen. Zaterdagavond zitten er nog negen mensen in het bos. Dat waren er elf, maar twee zijn inmiddels vertrokken, aldus de woordvoerster.

Hoge hekken

Het bos werd vorige week vrijdag bezet. De actievoerders willen voorkomen dat het gekapt wordt. Eigenaar VDL wil op die plek de nabijgelegen autofabriek VDL Nedcar uitbreiden. VDL heeft camera's en hoge hekken rond het bos geplaatst om te voorkomen dat er mensen in en uit lopen. Ook houdt de beveiliging iedereen aan die door het bos loopt of erin wil.

Meer uit Binnenland

Zorgautoriteit wil einde aan wildgroei zorgpolissen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt dat zorgverzekeraars paal en perk moeten stellen aan het aantal zorgpolissen dat ze aanbieden, en die in de praktijk weinig van elkaar verschillen. De toename van het aantal polissen vindt zij "geen goede ontwikkeling" omdat het niet leidt tot meer keuze voor de consument. Een ander bezwaar van de NZa is dat het niet bijdraagt aan de overzichtelijkheid van het polisaanbod.

7 minuten geleden
Neerslagtekort blijft voorlopig zeer hoog

LELYSTAD (ANP) - Het gemiddelde landelijk neerslagtekort bereikt deze week hetzelfde niveau als dat van 2018. Het tekort van deze zomer en die van 2018 zitten ruim boven de 5 procent droogste jaren sinds de metingen in 1901 begonnen. In deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger. Het KNMI verwacht weliswaar wel wat regen in de komende dagen, maar dat zal lang niet voldoende zijn om het neerslagtekort en de aanhoudende droogte te verhelpen.

1 uur geleden
Oekraïners mogen langer in schepen in Nijmegen blijven

NIJMEGEN (ANP) - Enkele honderden vluchtelingen uit Oekraïne mogen langer in de noodopvang in de Waalhaven in Nijmegen blijven. Ze worden er sinds eind maart opgevangen op een paar schepen. Die zouden tot 1 september beschikbaar zijn voor hen, maar dit wordt in elk geval tot het einde van het jaar verlengd. "De ernstige situatie in Oekraïne duurt voort en er is nog altijd behoefte aan meer opvangplekken", legt de gemeente uit. Nijmegen vangt ook op andere plekken Oekraïense vluchtelingen op, onder meer in het gebouw De Daniël.

1 uur geleden
The Harbour Club in Amsterdam gesloten door gemeente

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft dinsdag de horecazaak The Harbour Club aan de Cruquiusweg in Amsterdam-Oost gesloten. In de nacht van 9 op 10 augustus was er bij het horeca-etablissement een explosie. De locoburgemeester heeft het besluit genomen vanwege het ernstige gevaar voor de openbare orde, aldus de gemeente. De maatregel geldt voor zes maanden.

1 uur geleden
Opnieuw beslag gelegd bij Van Lienden en zakenpartners

DEN HAAG (ANP) - De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft opnieuw beslag gelegd op onder meer financiële tegoeden in het strafrechtelijk onderzoek naar Sywert van Lienden en de andere voormalig bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Het gaat verder om woningen en auto's, zo meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

3 uur geleden
Instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen keldert

BILTHOVEN (ANP) - Steeds minder mensen worden zo ziek van het coronavirus dat ze in een ziekenhuis moeten worden opgenomen. Dat is een gevolg van de daling van het aantal coronabesmettingen. De zomergolf is voorbij.

3 uur geleden
Geen boerenprotest op Lowlands, wel ruimte buiten terrein

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Op het festivalterrein van Lowlands is er voor boeren geen ruimte om te demonstreren. Na een "goed gesprek" met boeren uit de buurt is afgesproken dat ze met twee tractoren op de hoofdroute van de campings naar de entree mogen staan, vertelt festivalbaas Eric van Eerdenburg aan het ANP. Het festival in Biddinghuizen begint vrijdag en duurt tot en met zondag.

3 uur geleden