Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Greenpeace: maak van Tata geen bodemloze put voor belastinggeld

Greenpeace: maak van Tata geen bodemloze put voor belastinggeld

AMSTERDAM (ANP) - Miljardensubsidies voor de huidige verduurzamingsplannen van Tata Steel zijn een slecht idee, vindt Willem Wiskerke van Greenpeace. De plannen van de staalfabriek zijn volgens hem momenteel niet rendabel. "Op deze manier worden miljarden aan belastinggeld mogelijk in een bodemloze put gegooid, voor een fabriek die misschien niet kan overleven."

Staalfabriek Tata Steel kondigde enkele jaren geleden groots aan in te zetten op groen staal. Het bedrijf wilde verduurzamen door over te stappen op groene waterstof. Onderzoekers zeiden deze week nog geen toekomst te zien in de plannen van Tata Steel. Onderzoekers van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) schreven dat het staalbedrijf beter kan verhuizen, bijvoorbeeld naar Spanje, waar goedkope en duurzame elektriciteit voorhanden is. Daar sluit Wiskerke zich grotendeels bij aan. Tata Steel laat weten het oneens te zijn.

"Dat groene staal komt er gewoon niet, hoe vaak er ook wordt geroepen dat het wel nodig is", zegt Wiskerke. Hij wijst naar uitspraken van het ministerie waarin staat dat het alleen mogelijk is als groene waterstof goedkoper wordt dan aardgas. "Dan weet je dat het niet gaat gebeuren." Ook staalbedrijf ArcelorMittal heeft investeringen in groene staalproductie in Europa gepauzeerd, onder meer door hoge energieprijzen en de langzame ontwikkeling van groene waterstof.

Verwaarloosbaar

Wiskerke vindt niet dat heel Tata Steel moet verhuizen uit Nederland. Hij denkt dat een deel hier kan blijven. De productie van ruwijzer moet wel naar landen waar veel meer duurzame energie is, stelt hij. "En dan kan het hierheen vervoerd worden. Dit is de enige manier waarop staalproductie in Nederland behouden kan blijven."

Tata Steel zegt dat nieuwe installaties op het terrein eerst worden opgestart met aardgas, om daarna "zo snel mogelijk op groene waterstof over te gaan". De kosten van groene waterstof vallen tegen, geeft een woordvoerder toe. "We onderzoeken daarom alternatieven, wij willen snel onze CO2-uitstoot fors terugbrengen." Ook stelt het staalbedrijf dat Nederland juist een uitstekende plek is om voldoende groene stroom op te wekken, als land aan de Noordzee.

"Het verschil in elektriciteitsprijzen in Europa wordt steeds kleiner", zegt de woordvoerder van Tata. "Als je alleen kijkt naar de productie van elektriciteit is het verschil met Zuid-Europa verwaarloosbaar. Voor dat verschil moeten we geen volledige staalfabriek en de economie daaromheen verplaatsen."

Meer uit Financieel

Voor het eerst in jaren vragen Nederlanders meer juridische hulp

TILBURG (ANP) - Het aantal juridische hulpvragen is vorig jaar na een jarenlange daling weer gestegen. Nederlanders raakten onder meer vaker verwikkeld in een burenruzie of in een geschil binnen Verenigingen van Eigenaars (VvE's), meldt Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) in de Juridische Barometer 2024.

5 uur geleden
Wall Street flink omhoog na inflatie- en bankencijfers

NEW YORK (ANP) - Wall Street is woensdag flink hoger geëindigd. Beleggers reageerden opgelucht op nieuwe inflatiecijfers. Ook kwamen meerdere grote Amerikaanse banken, waaronder JPMorgan Chase en Wells Fargo, met hun resultaten naar buiten. Die cijfers werden eveneens goed ontvangen.

6 uur geleden
Bloomberg: ook topman Apple gaat naar inauguratie Trump

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Ook Apple-topman Tim Cook is van plan om volgende week de inauguratie van Donald Trump bij te wonen. Hij is de laatste in een rij Amerikaanse techbazen van wie bekend is geworden dat ze naar Washington afreizen voor de ceremonie, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

7 uur geleden
Olieprijzen omhoog ondanks wapenstilstand tussen Israël en Hamas

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De olieprijzen zijn woensdagavond verder gestegen, ondanks het nieuws dat er een deal over een wapenstilstand is bereikt tussen Israël en Hamas. Op de oliemarkten stond de handel vooral in het teken van de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers en de tijdelijke sluiting van een belangrijke Amerikaanse brandstofpijpleiding. Ook leven er bij oliehandelaren al langer zorgen over verstoringen in de olietoevoer door de sancties tegen Rusland.

9 uur geleden
Europese beleggers enthousiast over Amerikaanse inflatiecijfers

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn woensdag met stevige plussen gesloten. Beleggers in onder meer Amsterdam reageerden enthousiast op nieuwe inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. Nadat die cijfers naar buiten waren gekomen veerden de aandelenkoersen aan deze zijde van de Atlantische Oceaan duidelijk op.

11 uur geleden
Chipconcern NXP leent 1 miljard van Europese Investeringsbank

EINDHOVEN (ANP) - De Eindhovense chipfabrikant NXP leent 1 miljard euro van de Europese Investeringsbank (EIB) om zijn innovatie met halfgeleiders te versnellen. De financiering is specifiek bedoeld voor de ontwikkeling van chips voor bijvoorbeeld de autosector en de industrie op NXP-locaties in Nederland, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Roemenië.

11 uur geleden
China uit zorgen bij Nederland over nieuwe chipbeperking

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China heeft bij Nederland zijn "grote bezorgdheid" geuit over de nieuwe beperkingen voor de export van productieapparatuur voor chips. Dat meldde het Chinese ministerie van Handel op zijn website. De Chinese overheid voegde eraan toe van mening te zijn dat misbruik van exportcontroles de wereldwijde toeleveringsketen voor halfgeleiders bedreigt.

12 uur geleden