Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Greenpeace: IKEA betrokken bij verwoesting oerbossen Roemenië

Greenpeace: IKEA betrokken bij verwoesting oerbossen Roemenië

HOFHEIM (ANP/DPA) - Meubelketen IKEA is volgens milieuorganisatie Greenpeace betrokken bij de verwoesting van oerbossen in Roemenië. Volgens Greenpeace wordt hout uit oude bossen in de Karpaten gebruikt voor de productie van meubels door toeleveranciers van IKEA. Het gaat dan onder meer om wiegjes en kinderbedden die worden verkocht in de winkels van IKEA in dertien landen, aldus de organisatie.

Greenpeace heeft daarbij gekeken naar houtkapvergunningen, satellietbeelden en houtopslagplaatsen om het pad van dat hout naar de winkels van IKEA vast te stellen. De milieubeweging bood de onderzoeksresultaten woensdag aan bij IKEA in Hofheim am Taunus, waar het hoofdkantoor van het bedrijf in Duitsland staat. Greenpeace stelt dat IKEA "niet de laatste oerbossen in Europa mag verwoesten voor meubels".

IKEA zegt de beschuldigingen zeer serieus te nemen. "Illegaal hout en onverantwoordelijke bosbouwpraktijken horen niet thuis in de waardeketen van IKEA. Elke aanwijzing daarvoor onderzoeken wij onmiddellijk. Als wij onregelmatigheden ontdekken, ondernemen wij direct actie, waaronder het beëindigen van zakelijke relaties", aldus een verklaring van het bedrijf.

Wettelijk verbod

In de Roemeense Karpaten zijn bijvoorbeeld bruine beren, lynxen, wolven, gemzen en de Europese bizon te vinden. De bossen behoren tot de belangrijkste toevluchtsoorden voor wilde dieren in Europa. Momenteel is volgens Greenpeace slechts 2,4 procent van de Roemeense Karpaten beschermd tegen ontbossing. De organisatie stelt dat in de afgelopen twintig jaar ongeveer de helft van de oerbossen in het Oost-Europese land verloren is gegaan door houtkap.

Greenpeace wil dat de Europese Unie houtkap in oerbossen wettelijk verbiedt, maar zegt ook dat bedrijven een eigen verantwoordelijkheid hebben. "IKEA claimt duurzaam te zijn, maar profiteert momenteel enorm van het zwakke natuurbehoud in de Karpaten. IKEA moet zijn duurzaamheidsbeloften waarmaken", aldus bossenexpert Gesche Jürgens van Greenpeace Duitsland. Ook zou het bedrijf moeten pleiten voor wetgeving om oerbossen te beschermen.

Volgens Greenpeace gebruiken zeven meubelfabrikanten hout uit de oerbossen van Roemenië en zijn minstens dertig verschillende producten van die leveranciers te vinden in de schappen van IKEA. Het gaat niet om winkels in Nederland.

Meer uit Financieel

Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

8 minuten geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

1 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

1 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

1 uur geleden
Bella Hadid na ophef niet langer gezicht van Adidas-campagne

HERZOGENAURACH (ANP) - Bella Hadid is na commotie niet langer het gezicht van een campagne van Adidas na kritiek van pro-Israëlische organisaties. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan persbureau AFP weten dat het model "met onmiddellijke ingang" uit de campagne is gehaald. Adidas heeft ook beelden ervan van sociale media verwijderd.

2 uur geleden
Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

3 uur geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

3 uur geleden