Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Greenpeace eist via rechter strenge klimaatregels voor steun KLM

Greenpeace eist via rechter strenge klimaatregels voor steun KLM

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisatie Greenpeace probeert woensdag bij de rechtbank in Den Haag af te dwingen dat de overheid strengere duurzaamheidsvoorwaarden stelt aan de miljardensteun voor KLM. De overheid moet de luchtvaartmaatschappij dwingen tot maatregelen die leiden tot fors minder CO2-uitstoot, vindt Greenpeace, dat een kort geding heeft aangespannen.

Samen met de banken houdt het kabinet KLM overeind met 3,4 miljard euro aan leningen en garanties. De coronacrisis heeft het belangrijkste luchtvaartbedrijf van het land aan de rand van de financiële afgrond gebracht. De overheid schiet te hulp en hoopt zo duizenden banen te redden, zowel bij KLM zelf als bijvoorbeeld op Schiphol.

Het kabinet stelt de voorwaarde dat KLM zich houdt aan de afspraken uit het vorig jaar gesloten Akkoord Duurzame Luchtvaart. KLM moet in 2030 bovendien de uitstoot per passagier per afgelegde kilometer hebben gehalveerd. Kanttekening daarbij is dat het aantal passagiers mag toenemen. De totale uitstoot van broeikasgassen moet in 2030 terug op het niveau van 2005 zijn. Verder moet KLM zich "blijven committeren" aan het doel om zijn toestellen over tien jaar op 14 procent duurzame brandstof te laten vliegen.

"Vaag, boterzacht en minimaal" noemt Greenpeace de gestelde voorwaarden. De organisatie eist een bindende daling van de CO2-uitstoot die "in lijn is met het klimaatakkoord van Parijs". Dat wil zeggen dat de uitstoot zodanig moet dalen, dat de luchtvaart echt bijdraagt aan het ultieme doel om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celcius.

"KLM moet zich voorbereiden op een toekomst met minder vluchten", aldus de eisende partij. Wat Greenpeace betreft, moeten bijvoorbeeld alle vluchten onder de 1000 kilometer worden vervangen door treinreizen.

Meer uit Binnenland

Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

1 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

3 uur geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

7 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

9 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af. De politie zegt rekening te houden met een verband, ook gelet op de werkwijze.

13 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

19 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

19 uur geleden