Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Greenpeace blokkeert in IJmuiden schip met 60 miljoen kilo soja

Greenpeace blokkeert in IJmuiden schip met 60 miljoen kilo soja

IJMUIDEN (ANP) - Ruim zestig actievoerders uit Europa en Brazilië hebben samen met Greenpeace Nederland de Noordersluis in IJmuiden geblokkeerd. Daardoor zit nu een 225 meter lang schip, de Crimson Ace, vast in de sluis. De Crimson Ace heeft 60 miljoen kilo soja uit Brazilië aan boord. De actievoerders willen met de blokkade aandacht trekken voor de nadelige gevolgen die grootscheepse sojateelt volgens hen heeft voor de natuur. Tevens willen ze dat Nederland in de zogeheten Bossenwet vastlegt welke producten tot ontbossing leiden.

Bij de actie zijn activisten uit Brazilië en vijftien Europese landen betrokken. Zij hebben de sluisdeur geblokkeerd met een spandoek waarop geschreven staat: "EU: Stop Nature Destruction Now". Op het water varen rubberboten met actievoerders die spandoeken in hun eigen taal dragen. Verder drijven er grote kubussen in het water voor de sluisdeuren, met daarop de boodschap "Protect Nature" en de namen van meer dan 10.000 sympathisanten.

Meer dan 85 procent van de naar Europa geïmporteerde soja is bestemd voor veevoer. Nederland is de grootste importeur van sojabonen in de Europese Unie, laten cijfers van statistiekbureau CBS zien. De meeste soja is afkomstig uit Brazilië, een kwart van de ingevoerde soja gaat direct door naar het buitenland. Greenpeace noemt ons land de "poort van Europa voor import van producten waarvoor natuur wordt verwoest en mensenrechten geschonden". De zogenoemde Bossenwet die eind juni wordt besproken in Brussel moet de invoer van producten die zorgen voor ontbossing aan banden leggen. Daaronder vallen producten zoals palmolie, vlees en soja.

Volgens Greenpeace is er veel mis met het huidige wetsvoorstel. De Bossenwet moet ervoor zorgen dat duidelijk wordt welke producten leiden tot ontbossing, vindt Greenpeace. Ook moeten alle cruciale ecosystemen beschermd worden en niet alleen de bossen en moeten mensenrechten van de oorspronkelijke bewoners beter beschermd worden. De bedrijven die niet voldoen aan de regels, zouden geen financiering mogen krijgen bij Europese investeerders. "Pas als minister Van der Wal en haar Europese collega’s de wet sterker maken, blazen wij de actie af", dreigde Andy Palmen, directeur van Greenpeace Nederland eerder.

Op 28 juni komt de Europese Milieuraad bijeen om te vergaderen over het wetsvoorstel voor ontbossingsvrije producten. Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof is hier namens Nederland bij aanwezig.

Meer uit Binnenland

Slagter (MAX) gaat bij NPO programma voor Van Nieuwkerk aanvragen

HILVERSUM (ANP) - Omroepbaas Jan Slagter gaat "op korte termijn" voorstellen bij de NPO indienen voor programma's waarmee Matthijs van Nieuwkerk kan terugkeren op televisie. Dat laat Slagter dinsdag aan het ANP weten. In eerste instantie zet Slagter in op "een programma waarin Van Nieuwkerk zijn kant van het verhaal kan doen. Maar het lijkt me terecht dat hij daarna weer meer gaat doen op de Nederlandse televisie."

32 minuten geleden
Ruim 900 kilo cocaïne onderschept in Zeeland

VLISSINGEN (ANP) - Op twee locaties in Zeeland hebben de opsporingsdiensten dinsdag in totaal 939 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een waarde van ruim 70 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt de douane.

1 uur geleden
Van der Burg wil binnen maand vier 'overlooplocaties' Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.

3 uur geleden
Vervuilend verkeer in 2025 niet welkom in groot deel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

3 uur geleden
Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

4 uur geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

4 uur geleden
Honderden varkens omgekomen bij brand op boerderij Groningen

BEERTA (ANP) - Bij een brand op een varkensboerderij in het Groningse dorp Beerta zijn dinsdag twee- tot driehonderd varkens omgekomen, volgens een eerste schatting van de brandweer. Een deel van de biggen en zeugen in de schuren kon gered worden.

5 uur geleden