Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Greenpeace begint nieuwe juridische strijd over stikstofbeleid

Greenpeace begint nieuwe juridische strijd over stikstofbeleid

DEN HAAG (ANP) - Greenpeace kondigt juridische stappen aan tegen het stikstofbeleid van de Nederlandse overheid. De milieuorganisatie heeft het afgelopen jaar ecologisch onderzoek laten doen naar de stikstofuitstoot in Nederland, de nieuwe stikstofwet en de gevolgen daarvan voor "onze meest kwetsbare natuur". Resultaten publiceert Greenpeace volgende week, maar de organisatie meldt nu alvast dat ze de basis vormen voor een zaak tegen de Staat.

Op 20 mei komt Greenpeace met een zogeheten sommatie, waarin alle eisen staan waar de overheid volgens de organisatie aan moet voldoen. De landsadvocaat krijgt dan tijd om daarop te reageren. Als dat antwoord niet bevredigend is, wil de organisatie naar de rechter stappen.

Het voormalige stikstofbeleid van de Nederlandse overheid sneuvelde in 2019 voor de rechter. In de lente van dat jaar haalde de Raad van State, op aangeven van het Europees Hof, een streep door het zogeheten Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat stelsel was in strijd met de Europese wetten voor natuurbescherming, oordeelden de rechters in de veelbesproken zaak.

De eerdere stikstofzaak was aangespannen door de kleinere milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. Vergunningen voor bijvoorbeeld veehouderijen en bouwprojecten waarbij stikstofuitstoot een rol speelt, werden onder het oude stelsel te makkelijk verleend. Voortaan moest echt vaststaan dat maatregelen om de natuur te beschermen tegen te hoge stikstofneerslag effectief zijn.

Meer uit Binnenland

Kabinet moet 'onverminderd' door met aanpak migratieproblemen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is gevallen over het inperken van de asielinstroom, maar de Tweede Kamer wil dat het kabinet "onverminderd" blijft werken aan het grip krijgen op asiel-, arbeids- en studiemigratie. Een motie van de VVD en eenpitter Pieter Omtzigt kreeg een ruime Kamermeerderheid achter zich op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.

14 minuten geleden
Kamer vraagt advies RvS om nieuwe formatiechaos te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State moet met spoed een advies geven, zodat de Tweede Kamer kan voorkomen dat de verkenning na de verkiezingen in november opnieuw in een chaos uitmondt. De vorige verkenning, na de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, leidde tot een grote vertrouwenscrisis in de Haagse politiek. Op initiatief van de SGP vraagt de Kamer advies van de Raad van State om daarbij ook "alle mogelijke stabiele varianten" van een verkenning te betrekken.

15 minuten geleden
Argos: meer meldingen grensoverschrijdend gedrag op universiteiten

HILVERSUM (ANP) - Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar fors meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot die conclusie komt Argos na een enquête onder alle universiteiten in Nederland, bevestigt een journalist van het onderzoeksprogramma na berichtgeving door NRC. Het gaat om meer dan een verdubbeling: in 2019 ontvingen universiteiten 141 meldingen, vorig jaar waren dat er 300.

20 minuten geleden
Kustwacht Curaçao houdt vluchtelingenboot aan met vijf kinderen

WILLEMSTAD (ANP) - De Kustwacht in het Caribisch gebied heeft in de nacht van woensdag op donderdag vlak bij Curaçao een boot met negentien Venezolanen aangehouden. Op de boot zaten zeven mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen, onder wie een baby. Dat is donderdag bekendgemaakt.

32 minuten geleden
Kamer dwingt kabinet alsnog tot noodplan bij hoge energienota

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet alsnog met een noodplan komen voor het geval de energieprijzen de pan uit rijzen. De Tweede Kamer heeft hiertoe een voorstel van de kersverse DENK-leider Stephan van Baarle aangenomen. Demissionair premier Mark Rutte zag weinig in zo'n voorstel. Consumenten kunnen een vast contract vragen bij hun energieaanbieder om meer zekerheid te krijgen, en er is al een noodfonds in het leven geroepen, benadrukte hij.

34 minuten geleden
Tweede Kamer wil af van commerciële investeerders in huisartsenzorg

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat geld voor de huisartsenzorg in de huisartsenzorg moet blijven en niet in handen mag komen van commerciële investeerders. Een motie van SP en ChristenUnie is donderdag door een Kamermeerderheid aangenomen.

36 minuten geleden
Bijna helft Kamer wil niet dat koning loonsverhoging krijgt

DEN HAAG (ANP) - Net geen meerderheid, maar toch een flink aantal partijen in de Tweede Kamer wil dat koning Willem-Alexander afziet van zijn loonsverhoging van 55.000 euro per 2024. Een motie die daartoe oproept van PVV-leider Geert Wilders kreeg steun van coalitiepartij D66 en oppositiepartijen SP, Volt, DENK, Partij voor de Dieren, FVD, Groep Van Haga, JA21, BIJ1 en de zelfstandige Kamerleden Pieter Omtzigt en Nilufer Gündoğan. Samen is dat 71 van de 150 zetels.

56 minuten geleden