
Greenpeace: akkoord beschermt natuur 'enkel op papier' goed
MONTREAL (ANP) - Het biodiversiteitsakkoord dat bijna alle landen ter wereld in Montreal hebben afgesloten, zal volgens Greenpeace geen einde maken aan de "massale uitsterving" van soorten. De organisatie vindt dat het daarvoor ontbreekt aan "ambitie, middelen en financiën". Hoewel de organisatie ook positieve punten ziet, overheerst bij Greenpeace de kritiek.
Een belangrijk punt in het akkoord wordt 30x30 genoemd: in 2030 zou de natuur op 30 procent van het landoppervlak én in 30 procent van de wereldzeeën goed beschermd moeten worden. Greenpeace ziet een "uitgeklede" afspraak in de teksten staan, omdat volgens de organisatie niet duidelijk wordt gemaakt welke schadelijke activiteiten moeten verdwijnen uit beschermde natuurgebieden. "Zo is het slechts een hol getal, met bescherming op papier maar nergens anders."
Positief is volgens Greenpeace wel dat de verklaring die maandag werd aangenomen expliciete erkenning bevat voor inheemse volkeren. Hun rechten worden erin benoemd en er wordt ook stilgestaan bij de kennis die zij hebben over hun leefgebied. "Inheemse bevolkingen zijn de meest kundige beschermers van de natuur", zegt delegatieleider An Lambrechts. Ze benadrukt dat inheemse groepen hier directe financiering voor moeten krijgen.
De milieuorganisatie vreest verder voor 'greenwashing' via regelingen om natuurschade elders op de wereld te compenseren. Die praktijk loopt met CO2-uitstoot ook niet goed volgens Greenpeace. "Wat we daar vandaag de dag mee zien, staat nu ook op het menu voor biodiversiteit."
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering gaat 5 miljoen dollar (4,45 miljoen euro) betalen aan de nabestaanden van Ashli Babbitt, een Trump-aanhanger die werd doodgeschoten door de politie toen ze het Capitool bestormde in 2021. Haar familie had de overheid aangeklaagd en eiste 30 miljoen dollar, maar volgens The Washington Post is die nu een schikking overeengekomen met de regering van Donald Trump.
2 uur geledenKYIV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat zijn land en Rusland maandag telefonisch contact hebben gehad over een aanstaande gevangenenruil. De landen stemden vorige week in met een grote uitwisseling van krijgsgevangenen, tijdens directe onderhandelingen in Istanbul.
2 uur geledenKYIV (ANP/RTR/AFP) - Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky overwegen Oekraïne en zijn bondgenoten een ontmoeting op hoog niveau te organiseren tussen Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de landen uit de Europese Unie. Dat zou de volgende stap kunnen zijn in het bereiken van vrede tussen Rusland en Oekraïne.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft na zijn telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin ook gebeld met een aantal Europese leiders. Hij sprak met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Duitse bondskanselier Friedrich Merz, de Franse president Emmanuel Macron, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Finse president Alexander Stubb.
3 uur geledenPARIJS (ANP) - Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Canada dreigen met maatregelen tegen Israël als dat land niet stopt met zijn offensief in Gaza en de beperkingen op de hulpgoederen voor het gebied niet opheft. Ook spreken zij zich uit tegen nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Rusland en Oekraïne gaan onmiddellijk onderhandelen over een bestand en een einde van de oorlog, schrijft Donald Trump op Truth Social. De Amerikaanse president meldt dat na een twee uur durend telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van Donald Trump maandag toestemming gegeven om ongeveer 350.000 Venezolanen die in de VS wonen hun tijdelijke beschermde status te ontnemen. Ze hadden deze status gekregen onder Trumps voorganger Joe Biden.
4 uur geleden