Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gratis sneltesten voor Britse gezinnen met schoolkinderen

Gratis sneltesten voor Britse gezinnen met schoolkinderen

LONDEN (ANP) - De Britse autoriteiten gaan gratis snelle coronatesten verstrekken aan gezinnen met schoolgaande kinderen in Engeland. Het gaat om twee testkits per week. Britten kunnen die online bestellen en vervolgens ophalen op een testlocatie, ook als niemand klachten heeft die kunnen wijzen op een coronabesmetting.

Het plan is bedoeld om de heropening van de scholen komende maand zo veilig mogelijk te laten verlopen. Met de snelle testen kunnen volgens gezondheidsdienst Public Health England "verborgen gevallen" worden opgespoord. "Ongeveer een derde van de personen met het coronavirus heeft geen symptomen en kan het virus onbewust verspreiden", meldt de regering in een verklaring.

De gratis sneltesten zijn ook bedoeld voor mensen die vanwege hun werk met scholen te maken krijgen, zoals buschauffeurs. De uitslag moet binnen een half uur bekend zijn. Wie positief test, moet ook nog een nauwkeurige PCR-test ondergaan. Dan worden monsters genomen in de neus en keel en die worden onderzocht in een laboratorium.

Eerste grote stap

Het heropenen van de scholen op 8 maart wordt gezien als de eerste grote stap om de lockdown te versoepelen. De regering wil de komende maanden stapsgewijs andere maatregelen intrekken in Engeland. Dat kunnen bijvoorbeeld horecazaken, bioscopen en bibliotheken weer open.

Premier Boris Johnson stond binnen zijn Conservatieve Partij onder druk om haast te maken met het afbouwen van de lockdown. Tientallen partijgenoten stelden deze maand dat het voortvarende verloop van de vaccinatiecampagne het mogelijk maakt om snel de strenge coronamaatregelen te versoepelen. De premier heeft inmiddels een stappenplan aangekondigd.

Het Verenigd Koninkrijk wordt in Europa gezien als koploper op vaccinatiegebied. Het land heeft volgens officiële cijfers bijna 20 miljoen mensen een eerste prik gegeven. Dat komt neer op een derde van de Britse volwassenen. Zo'n 769.000 mensen hebben beide doses al gehad. De BBC bericht dat vanaf maandag ook zo'n 2 miljoen mensen in de leeftijdsgroep 60-63 worden uitgenodigd om zich te laten inenten.

Meer uit Buitenland

Nikki Haley wint Republikeinse voorverkiezing in Washington

WASHINGTON (ANP/RTR) - Presidentskandidaat Nikki Haley heeft zondag de Republikeinse voorverkiezingen in Washington gewonnen. Het is de eerste overwinning in het nominatieproces voor de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties tegen oud-president Donald Trump. Dat melden Edison Research en CNN.

37 minuten geleden
Tweede deel Dune brengt in eerste weekend 178 miljoen op

LOS ANGELES (ANP) - De tweede Dune-film heeft in het eerste weekend wereldwijd 178 miljoen dollar opgebracht. Dat meldt Variety. De actiefilm heeft hiermee binnen vijf dagen bijna het hele budget terugverdiend. In de VS bracht de film 81,5 miljoen dollar op, waarmee het tot nu toe het beste openingsweekend voor een film van 2024 is.

2 uur geleden
Netanyahu-rivaal Benny Gantz bezoekt Washington

WASHINGTON (ANP/AFP) - Minister Benny Gantz van het Israëlische oorlogskabinet houdt de komende dagen in de Amerikaanse hoofdstad gesprekken met de regering-Biden over een staakt-het-vuren en grotere humanitaire hulp in de Gazastrook.

2 uur geleden
Duitse conservatieven ageren voor meer defensie in EU-verkiezingen

BERLIJN (ANP/DPA) - Bij de komende Europese verkiezingen zal het Duitse conservatieve CDU/CSU-blok campagne voeren voor grootschalige herbewapening van de Europese Unie, inclusief de aankoop van vliegdekschepen en een eigen raketschild. Dat blijkt uit het zondag bekendgemaakte verkiezingsprogramma van de conservatieven.

4 uur geleden
Wetsvoorstel bekend dat shutdown VS tot eind september voorkomt

WASHINGTON (ANP/RTR) - Onderhandelaars van het Amerikaanse Congres hebben zondag de tekst vrijgegeven van een wetsvoorstel om de overheid te financieren voor de rest van het begrotingsjaar, dat tot eind september loopt. Voor de Verenigde Staten dreigt een overheidssluiting ('shutdown'), tenzij het parlement uiterlijk vrijdag overeenstemming vindt over de begroting.

5 uur geleden
Dodental door Russische droneaanval op woongebouw Odesa gestegen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa blijken zeker twaalf mensen te zijn omgekomen, melden lokale hulpdiensten. Zaterdag had de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Igor Klymenko, nog zeven doden gemeld, onder wie een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

6 uur geleden
Chaos in Haïti nog groter na aanval op grootste gevangenis

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Zwaar gewapende bendeleden hebben in het weekend de grootste gevangenis van Haïti in het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince aangevallen. Volgens plaatselijke media stichtten ze eerst branden in de nabije omgeving en voerden ze de aanval met behulp van drones uit. De drones brachten de posities van het gevangenispersoneel in kaart.

6 uur geleden