Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gratis sneltesten voor Britse gezinnen met schoolkinderen

Gratis sneltesten voor Britse gezinnen met schoolkinderen

LONDEN (ANP) - De Britse autoriteiten gaan gratis snelle coronatesten verstrekken aan gezinnen met schoolgaande kinderen in Engeland. Het gaat om twee testkits per week. Britten kunnen die online bestellen en vervolgens ophalen op een testlocatie, ook als niemand klachten heeft die kunnen wijzen op een coronabesmetting.

Het plan is bedoeld om de heropening van de scholen komende maand zo veilig mogelijk te laten verlopen. Met de snelle testen kunnen volgens gezondheidsdienst Public Health England "verborgen gevallen" worden opgespoord. "Ongeveer een derde van de personen met het coronavirus heeft geen symptomen en kan het virus onbewust verspreiden", meldt de regering in een verklaring.

De gratis sneltesten zijn ook bedoeld voor mensen die vanwege hun werk met scholen te maken krijgen, zoals buschauffeurs. De uitslag moet binnen een half uur bekend zijn. Wie positief test, moet ook nog een nauwkeurige PCR-test ondergaan. Dan worden monsters genomen in de neus en keel en die worden onderzocht in een laboratorium.

Eerste grote stap

Het heropenen van de scholen op 8 maart wordt gezien als de eerste grote stap om de lockdown te versoepelen. De regering wil de komende maanden stapsgewijs andere maatregelen intrekken in Engeland. Dat kunnen bijvoorbeeld horecazaken, bioscopen en bibliotheken weer open.

Premier Boris Johnson stond binnen zijn Conservatieve Partij onder druk om haast te maken met het afbouwen van de lockdown. Tientallen partijgenoten stelden deze maand dat het voortvarende verloop van de vaccinatiecampagne het mogelijk maakt om snel de strenge coronamaatregelen te versoepelen. De premier heeft inmiddels een stappenplan aangekondigd.

Het Verenigd Koninkrijk wordt in Europa gezien als koploper op vaccinatiegebied. Het land heeft volgens officiële cijfers bijna 20 miljoen mensen een eerste prik gegeven. Dat komt neer op een derde van de Britse volwassenen. Zo'n 769.000 mensen hebben beide doses al gehad. De BBC bericht dat vanaf maandag ook zo'n 2 miljoen mensen in de leeftijdsgroep 60-63 worden uitgenodigd om zich te laten inenten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Frankrijk passeert grens van 100.000 coronadoden

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk is de grens van 100.000 coronadoden gepasseerd. Alleen in zeven andere landen zijn meer sterfgevallen geregistreerd dan in Frankrijk.

14 minuten geleden
Lockdown Curaçao verlengd tot 30 april

WILLEMSTAD (ANP) - De lockdown op Curaçao, die geldt sinds 24 maart, wordt verlengd tot 30 april. Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt. Dat betekent dat de avondklok van 19.00 uur tot 04.30 uur nog de hele maand blijft gelden. Ook mogen alleen essentiële winkels, zoals supermarkten en apotheken, de deuren openen.

54 minuten geleden
Von der Leyen krijgt haar eerste prik, van Pfizer/BioNTech

BRUSSEL (ANP/DPA) - Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft haar eerste Covid-19-vaccin toegediend gekregen. De 62-jarige Duitse twitterde opgetogen foto's van de inenting en een pleister met de EU-vlag die daarna op haar arm was geplakt. Volgens haar woordvoerder ging het om een vaccin van de Amerikaans-Duitse farmaceut Pfizer/BioNTech.

2 uur geleden
Agent Derek Chauvin getuigt niet in George Floyd-proces

MINNEAPOLIS (ANP/AFP/RTR) - De witte agent die in de Amerikaanse stad Minneapolis terechtstaat voor de dood van de zwarte arrestant George Floyd zal niet getuigen. Derek Chauvin heeft zijn besluit donderdag in de rechtbank bekendgemaakt.

3 uur geleden
Controversiële veiligheidswet goedgekeurd in parlement Frankrijk

PARIJS (ANP) - De Franse Tweede Kamer heeft ingestemd met de controversiële veiligheidswet die de veiligheid van de politie moet vergroten. Daarin wordt onder meer het kwaadwillig helpen identificeren van politieagenten strafbaar gesteld. Vanwege onvrede vanuit de bevolking is de inhoud van de wet deels aangepast, maar er is nog altijd kritiek.

4 uur geleden
VS zetten 10 Russen uit als straf voor beïnvloeding verkiezingen

WASHINGTON (ANP/AFP/DPA) - De VS hebben tien medewerkers van de Russische ambassade in Washington uitgewezen en tegen meer dan dertig Russen of Russische instellingen sancties afgekondigd. Het zijn volgens Washington maatregelen wegens Russische pogingen om met hackers de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar te beïnvloeden.

6 uur geleden
Buitenlandminister VS in Kabul voor terugtrekking troepen

KABUL (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, is in Afghanistan aangekomen voor gesprekken over de terugtrekking van de troepen. Hij legt de Afghaanse regering de plannen voor om vanaf mei tot 11 september alle Amerikaanse militairen terug te trekken. Ook strijdkrachten van buitenlandse partners bij het militaire ingrijpen in het land zullen vertrekken.

6 uur geleden