
Gratis schoolmaaltijden voor kwetsbare leerlingen
DEN HAAG (ANP) - Het programma voor gratis schoolmaaltijden voor kwetsbare leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs is woensdag van start gegaan. Het ministerie van Onderwijs stelde 100 miljoen euro beschikbaar voor dit jaar. Inmiddels hebben 74 scholen zich voor het programma aangemeld.
Scholen waar 30 procent of meer van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen kunnen gebruikmaken van de schoolmaaltijden. Ook leerlingen in het speciaal onderwijs komen in aanmerking. In totaal kunnen 300.000 leerlingen geholpen worden. Het project wordt georganiseerd door het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds. "Wij merkten dat dit project nodig was omdat scholen budget voor bijvoorbeeld een museumbezoek opmaakten aan eten", aldus een woordvoerster van het Jeugdeducatiefonds.
De scholen die deelnemen kunnen kiezen tussen 'maaltijd op school' en 'maaltijd thuis'. Bij de eerste optie krijgt de school 9 euro per leerling per week. Dat bedrag kunnen scholen vrij besteden, bijvoorbeeld aan ouders of vrijwilligers die inkopen doen bij de lokale supermarkt, wijkteams die broodjes smeren in het wijkcentrum of een cateraar.
Hulp
Via de optie maaltijd thuis kunnen ouders van leerlingen die dat het meest nodig hebben boodschappenkaarten krijgen ter waarde van 11 euro per kind per week. De kaarten zijn in alle supermarkten in te wisselen.
Om de scholen niet te veel te belasten met het organiseren van het project, worden schoolcontactpersonen van het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds ingezet. Zij helpen de scholen op weg met het kiezen van de juiste vorm voor de schoolmaaltijd.
Verschil
Volgens Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, kan een schoolmaaltijd "een enorm verschil maken" voor kwetsbare leerlingen. "Ze zijn energieker en doen beter mee in de klas." Ook zegt hij "nog niet te weten" of dit project volgend jaar op dezelfde manier wordt voortgezet, "maar we hebben wel besloten dat we scholen waar leerlingen het al moeilijk hebben de komende jaren honderden miljoenen bieden voor bijvoorbeeld een verlengde schooldag, ontbijt, fruit, huiswerkbegeleiding en sport".
Het programma werd gelanceerd op de SBO Merlijn in Den Haag, een school voor speciaal basisonderwijs in het Laakkwartier. Naast VVD'er Wiersma waren de Tweede Kamerleden Laurens Dassen (Volt) en Jan Paternotte (D66) aanwezig.
Eerder stelden het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Sociale Zaken al 5 miljoen euro beschikbaar voor gratis schoolontbijt op vijfhonderd basisscholen.
Meer uit Binnenland
BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours trekt op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet duidelijk is welke data zijn gebruikt.
14 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.
21 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Aant Jelle Soepboer is "van intentie" om zijn zetel terug te geven aan NSC nu bekend is geworden dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober de lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Het Kamerlid bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hij "in goed overleg" met NSC heeft besloten dat de twee functies niet te combineren zijn. Hij is nog bezig met de "praktische uitwerking", maar verwacht de Kamer begin september te verlaten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Jeugdzorginstellingen kunnen soms niet anders dan een jongere tijdelijk opsluiten om de veiligheid van het kind en de medewerkers te garanderen, ziet staatssecretaris Judith Tielen (Jeugd, VVD). Het is wettelijk verboden om kinderen op te sluiten, maar volgens Tielen blijkt dat in de praktijk niet altijd haalbaar. "De onmacht die medewerkers voelen, waardoor ze zich gedwongen voelen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen, een jongere opsluiten, daar moeten we een evenwicht in vinden."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agenten blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2025 waren er 6496 incidenten, tegen 8329 in heel 2024. Per dag ziet de politie ongeveer 35 babbeltrucs met nepagenten. De politie start een landelijke campagne tegen deze vorm van oplichting, waarbij ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De optredens van PVV-leider Geert Wilders bij lokale protesten tegen asielzoekerscentra helpen niet, vindt minister David van Weel (Asiel, VVD). Hij is voorzichtig in zijn kritiek en gaat niet mee in de typering van "geroeptoeter" van NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar "het zou goed zijn als iedereen zich hield bij waar die over gaat", vindt Van Weel.
1 uur geledenTUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.
1 uur geleden