Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gratis schoolmaaltijden voor kwetsbare leerlingen

Gratis schoolmaaltijden voor kwetsbare leerlingen

DEN HAAG (ANP) - Het programma voor gratis schoolmaaltijden voor kwetsbare leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs is woensdag van start gegaan. Het ministerie van Onderwijs stelde 100 miljoen euro beschikbaar voor dit jaar. Inmiddels hebben 74 scholen zich voor het programma aangemeld.

Scholen waar 30 procent of meer van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen kunnen gebruikmaken van de schoolmaaltijden. Ook leerlingen in het speciaal onderwijs komen in aanmerking. In totaal kunnen 300.000 leerlingen geholpen worden. Het project wordt georganiseerd door het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds. "Wij merkten dat dit project nodig was omdat scholen budget voor bijvoorbeeld een museumbezoek opmaakten aan eten", aldus een woordvoerster van het Jeugdeducatiefonds.

De scholen die deelnemen kunnen kiezen tussen 'maaltijd op school' en 'maaltijd thuis'. Bij de eerste optie krijgt de school 9 euro per leerling per week. Dat bedrag kunnen scholen vrij besteden, bijvoorbeeld aan ouders of vrijwilligers die inkopen doen bij de lokale supermarkt, wijkteams die broodjes smeren in het wijkcentrum of een cateraar.

Hulp

Via de optie maaltijd thuis kunnen ouders van leerlingen die dat het meest nodig hebben boodschappenkaarten krijgen ter waarde van 11 euro per kind per week. De kaarten zijn in alle supermarkten in te wisselen.

Om de scholen niet te veel te belasten met het organiseren van het project, worden schoolcontactpersonen van het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds ingezet. Zij helpen de scholen op weg met het kiezen van de juiste vorm voor de schoolmaaltijd.

Verschil

Volgens Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, kan een schoolmaaltijd "een enorm verschil maken" voor kwetsbare leerlingen. "Ze zijn energieker en doen beter mee in de klas." Ook zegt hij "nog niet te weten" of dit project volgend jaar op dezelfde manier wordt voortgezet, "maar we hebben wel besloten dat we scholen waar leerlingen het al moeilijk hebben de komende jaren honderden miljoenen bieden voor bijvoorbeeld een verlengde schooldag, ontbijt, fruit, huiswerkbegeleiding en sport".

Het programma werd gelanceerd op de SBO Merlijn in Den Haag, een school voor speciaal basisonderwijs in het Laakkwartier. Naast VVD'er Wiersma waren de Tweede Kamerleden Laurens Dassen (Volt) en Jan Paternotte (D66) aanwezig.

Eerder stelden het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Sociale Zaken al 5 miljoen euro beschikbaar voor gratis schoolontbijt op vijfhonderd basisscholen.

Meer uit Binnenland

Acht lichtgewonden bij botsing tussen trams in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."

1 minuut geleden
Brabant start proef met 'realtime' meten uitstoot veehouderijen

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant een proef begonnen waarbij op 33 veehouderijen een jaar lang continu de uitstoot van ammoniak en methaan wordt gemeten. Sensoren in de stallen registreren de emissies, zodat de boeren precies kunnen zien wat het effect is van aanpassingen van bijvoorbeeld het voer voor de dieren. Volgens Brabant is dit het eerste experiment met continue metingen op zo'n grote schaal.

3 minuten geleden
Van Hijum lijkt het 'logisch' als Soepboer NSC-fractie verlaat

DEN HAAG (ANP) - NSC-vicepremier Eddy van Hijum "keek wel even op" toen hij hoorde dat partijgenoot Aant Jelle Soepboer lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) bij de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober. Of Soepboer tot de verkiezingen in de NSC-fractie kan blijven, wordt nog besproken met het partijbestuur. Maar het lijkt Van Hijum "logisch" als hij zelf opstapt.

50 minuten geleden
Alkmaar, Hengelo, Apeldoorn en Helmond krijgen nieuwe woonwijken

DEN HAAG (ANP) - In de omgeving van Alkmaar, Hengelo en Enschede, Apeldoorn en Helmond worden de komende jaren grote nieuwe woonwijken gebouwd, bevestigt woonminister Mona Keijzer (BBB) na berichtgeving van RTL Nieuws. Deze nieuwe grote bouwlocaties worden toegewezen in de Nota Ruimte, die Keijzer vrijdag bespreekt in de ministerraad.

51 minuten geleden
Jeroen Rietbergen definitief niet vervolgd in zedenzaak The Voice

ARNHEM (ANP) - Jeroen Rietbergen wordt definitief niet vervolgd in de zedenzaak rond The Voice of Holland waarin hij beschuldigd werd van verkrachting. Daartoe heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten. Zangeres Nienke Wijnhoven startte eerder een artikel 12-procedure om alsnog vervolging af te dwingen.

1 uur geleden
Queer activisten hopen Jos Brink en René Klijn straat te geven

AMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.

3 uur geleden
Minder complicaties na extra echometing bij hoogzwangere vrouwen

GRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

4 uur geleden