Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gratis loopbaanadviezen vanwege coronacrisis zijn na maand al op

Gratis loopbaanadviezen vanwege coronacrisis zijn na maand al op

DEN HAAG (ANP) - De 22.000 gratis loopbaanadviezen die het kabinet heeft aangeboden in de hoop de scheve verhoudingen op de arbeidsmarkt door de coronacrisis recht te trekken, zijn na een maand al op. Het maximumaantal inschrijvingen is bereikt, wat "al onze verwachtingen" overtreft, meldt minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees.

Meer dan die 22.000 'ontwikkeladviezen' kan de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitvoering niet aan, meldt het ministerie. Mensen kunnen om deze adviezen vragen als zij in een sector werken of werkten die hard is getroffen door corona. In sectoren als de evenementenbranche, de reisbranche en de horeca zijn veel banen verloren gegaan, terwijl bijvoorbeeld de zorg juist staat te springen om arbeidskrachten.

Het kabinet hoopt mensen te helpen met de overstap naar een andere sector. "Het blijkt dat veel mensen het fijn vinden als iemand met hen meedenkt over hun mogelijkheden op de huidige, veranderende arbeidsmarkt", zegt Koolmees. De bewindsman had niet verwacht zo snel door de gratis adviezen heen te zijn. Hij is blij dat zoveel mensen geholpen worden, "maar ik snap dat anderen misschien teleurgesteld zijn."

Omscholingsprogramma

Voor de gratis adviezen heeft het kabinet 14 miljoen euro uitgetrokken, als onderdeel van het economisch noodpakket om de coronacrisis door te komen. Voor het omscholingsprogramma NL Leert Door is in totaal 50 miljoen euro opzij gezet, hoewel veel oppositiepartijen dat veel te weinig vinden. Er is ook geld gereserveerd voor loopbaanadviezen in 2021, benadrukt Koolmees.

Vakbond FNV stelt dat de enorme vraag al in april te voorspellen was. "Het bedrag dat hiervoor is uitgetrokken, was niet eens een doekje voor het bloeden", vindt bondsbestuurder Judy Hoffer. Er moet heel snel geld bij om mensen zoveel mogelijk naar nieuw werk te begeleiden. FNV, dat betrokken is bij de loopbaantrajecten, kan volgens Hoffer veel meer aanvragen aan. "We hebben de infrastructuur en de bezetting nu op orde. Als er geld bij komt, kunnen we veel meer mensen helpen."

Meer uit Financieel

Rechter verklaart Big Bazar failliet na meerdere reddingspogingen

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft Big Bazar failliet verklaard, meldt de rechtbank dinsdag. De koopjesketen kampte met financiële problemen en kreeg steeds meer klachten binnen over onbetaalde rekeningen. Maandag deed Big Bazar nog een laatste reddingspoging in de rechtbank in Leeuwarden, maar die mislukte.

11 minuten geleden
Big Bazar betaalt vlak voor verwacht bankroet toch geen lonen uit

DIEMEN (ANP) - Personeel van Big Bazar heeft maandag toch geen loon uitbetaald gekregen over de maand september. Zo'n overboeking vlak voor het verwachte faillissement van de winkelketen zou kunnen worden gezien als verboden bevoordeling van een groep schuldeisers, geeft de advocaat van het bedrijf aan. Eerder stelde Big Bazar dat de lonen van de circa 1300 medewerkers maandag nog betaald zouden worden.

44 minuten geleden
Voor het eerst emissierechten verhandeld op Indonesische beurs

JAKARTA (ANP/BLOOMBERG) - Op de beurs van Jakarta zijn dinsdag voor het eerst CO2-emissierechten verhandeld. Met de emissiehandel hoopt het land energieproducenten te stimuleren om te vergroenen. De elektriciteitsvoorziening in het land leunt nog vooral zwaar op vervuilende kolencentrales. Zij krijgen nu voor het eerst een financiële prikkel om hun uitstoot te verlagen.

1 uur geleden
Belgische eigenaar EW koopt ook Happinez en Psychologie Magazine

AMSTERDAM (ANP) - De van oorsprong Belgische uitgever van tijdschriften Roularta koopt branchegenoot WPG Media. Daarmee haalt de eigenaar van opinieblad EW Magazine bladen als Happinez en Psychologie Magazine binnen.

1 uur geleden
ASMI verliest op lagere aandelenbeurs in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met verliezen aan een nieuwe handelssessie begonnen. Bij beleggers leeft nog altijd de vrees voor een langere periode van hogere rentes, die de waarde van aandelen drukken. Op het Damrak ging de aandacht ook uit naar de nieuwe verwachtingen die chipbedrijf ASMI in de aanloop naar zijn beleggersdag uitsprak.

1 uur geleden
Aardappelbedrijf HZPC denkt na hack gestolen geld terug te krijgen

JOURE (ANP) - Een Friese aardappelveredelaar die slachtoffer werd van een cyberaanval, verwacht het door hackers gestolen geldbedrag terug te krijgen. Een week geleden werd bekend dat criminelen een fiks bedrag van de rekening van Royal HZPC uit Joure konden overboeken naar hun eigen rekening. Maar nu is het gelukt rekeningen waar dat geld op staat te blokkeren, meldt het miljoenenbedrijf.

2 uur geleden
ASMI trekt aandacht op Damrak met hogere omzetverwachting

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf ASMI kan dinsdagochtend op de aandelenbeurs in Amsterdam op belangstelling rekenen. De toeleverancier voor chipfabrikanten verhoogde de eigen omzetverwachtingen voor 2025 en hield vast aan de eerder geraamde winstmarges voor de komende paar jaar.

2 uur geleden