Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gratis bus brengt Groningers naar Kamerdebat over gasrapport

Gratis bus brengt Groningers naar Kamerdebat over gasrapport

LOPPERSUM (ANP) - Groningers kunnen dinsdag en woensdag gratis met de bus naar Den Haag om het debat in de Tweede Kamer over het parlementaire enquêterapport over de aardgaswinning te volgen. Hun aanwezigheid moet de druk opvoeren en de parlementariërs duidelijk maken dat het nu echt tijd is voor verandering. Ook politici uit Groningen hebben aangekondigd (delen van) het debat bij te wonen.

Vooralsnog gaat er beide dagen een bus met veertig à vijftig mensen, zegt een woordvoerder van de Groninger Bodem Beweging. Die organiseert het vervoer met de organisatie Respect voor Groningen. Er is wel animo, maar veel mensen hebben zich afgemeld omdat het Kamerdebat beide dagen tot na middernacht kan duren, aldus de zegsvrouw.

Vertegenwoordigers van gemeenten en provincie bieden dinsdagmiddag in het Kamergebouw de petitie 'U bent aan zet' aan namens alle Groningse gemeenten, de gemeenteraden, Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten. Zij doen hiermee een beroep op de Kamerleden om stelling te nemen in het debat. Ook commissaris van de Koning René Paas reist naar Den Haag.

Sceptisch

De enquêtecommissie concludeerde in februari in haar vernietigende rapport dat bij de gaswinning de belangen van Groningers stelselmatig zijn genegeerd en Nederland een "ereschuld" heeft aan Groningers. Het kabinet heeft de conclusies van de enquêtecommissie overgenomen. De regering heeft miljarden toegezegd voor schadeherstel, versterking en sociaal-economische maatregelen voor de provincie-inwoners die "decennialang in de steek zijn gelaten".

Hoewel er ook een paar goede punten in staan, is de Groninger Bodem Beweging maar "matig tevreden" met de vijftig maatregelen die het kabinet bekendmaakte. "Groningers zijn het vertrouwen verloren en heel sceptisch, merken we."

Meer uit Binnenland

Hof doet uitspraak in zaak rond verdronken Orlando Boldewijn

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag doet dinsdag uitspraak in de strafzaak in hoger beroep tegen de 33-jarige Roy B., die volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk is voor de dood van de 17-jarige Orlando Boldewijn uit Rotterdam. Het slachtoffer verdronk in februari 2018 bij de ponton waar B. op woonde, in de Haagse wijk Ypenburg. Het OM verwijt B. dat hij niets heeft gedaan toen de jongen in het ijskoude water terecht was gekomen.

3 uur geleden
Rechtbank vonnist in zaak over ernstig ziek maken eigen kinderen

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht doet dinsdag uitspraak in de strafzaak tegen de 37-jarige Sarah V., die wordt verdacht van het ernstig ziek maken van twee van haar kinderen. Op 6 februari heeft het Openbaar Ministerie elf jaar gevangenisstraf tegen haar geëist. V., arts van beroep, ontkent dat zij haar kinderen iets heeft aangedaan. De zaak heeft haar leven verwoest, zegt zij.

3 uur geleden
Gianni de W. krijgt strafeis te horen in grote sextortionzaak 

BREDA (ANP) - Gianni de W. (25), de verdachte in de grootste sextortionzaak van het land, krijgt de strafeis van het Openbaar Ministerie te horen. De man uit Etten-Leur staat in Breda terecht voor onlinemisbruik van dertig veelal minderjarige slachtoffers, die hem grote aantallen naaktfoto's en expliciete seksvideo's stuurden.

3 uur geleden
Van Gennip zwakt wet af over discriminatie bij sollicitaties

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zwakt de wet af die moet zorgen voor minder discriminatie bij sollicitatieprocedures. De strengere regels zouden eigenlijk gelden voor bedrijven met minimaal 25 werknemers. Maar ze stelt die ondergrens bij naar 50 werknemers. De bewindsvrouw hoopt dat de Eerste Kamer hierdoor akkoord kan gaan met de wet als hier dinsdag over wordt gestemd.

7 uur geleden
PBL: klimaatdoel EU ondergrens van wat Nederland zou moeten halen

DEN HAAG (ANP) - Wil Nederland een eerlijke bijdrage leveren aan het wereldwijde klimaatbeleid, dan zal het de uitstoot van broeikasgassen in 2040 met minstens 90 procent moeten hebben verminderd ten opzichte van 1990. Dat komt overeen met het klimaatdoel dat de Europese Commissie voor ogen heeft. Het is evenwel onzeker of dat technisch haalbaar is, en of er voldoende draagvlak is voor de daarvoor benodigde aanpassingen, schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport.

8 uur geleden
Vragen en zorgen over mogelijke kerncentrales op de Maasvlakte

OOSTVOORNE (ANP) - Twee kerncentrales tussen alle industrie op de Maasvlakte? Heel wat bezoekers van de informatiebijeenkomst over kernenergie in het Zuid-Hollandse dorp Oostvoorne kunnen het zich niet voorstellen. Zo'n 150 mensen kwamen met hun vragen en zorgen naar de badplaats die uitkijkt op de Maasvlakte.

9 uur geleden
TU Delft mag vrouwelijke studenten geen voorrang geven

DELFT (ANP) - De TU Delft mag vrouwelijke studenten voor de bachelor Lucht- en Ruimtevaarttechniek geen voorrang geven. De Onderwijsinspectie heeft de universiteit teruggefloten, bevestigt een woordvoerder maandag na berichtgeving door Luchtvaartnieuws en de Volkskrant. Volgens de inspectie is het plan in strijd met de wet.

10 uur geleden