Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gratie voor Belarussische journalist uit Ryanair-vliegtuig

Gratie voor Belarussische journalist uit Ryanair-vliegtuig

MINSK (ANP/RTR/AFP) - De Belarussische journalist Roman Protasevitsj heeft gratie gekregen. Dat schrijft het Belarussische staatspersbureau BELTA. Protasevitsj werd anderhalf jaar geleden gearresteerd toen zijn Ryanair-vliegtuig door een neppe bommelding gedwongen werd te landen in Belarus. Het is niet duidelijk waarom Protasevitsj gratie heeft gekregen en of hij nu direct vrijkomt. Drie weken geleden werd hij nog veroordeeld tot acht jaar gevangenis vanwege zijn rol bij de massale protesten in 2020.

Protasevitsj zou het volgens BELTA zelf aan journalisten hebben verteld. "Ik heb zojuist alle relevante documenten ondertekend voor de gratie. Dit is natuurlijk fantastisch nieuws." Hij zegt zijn land en vooral de president persoonlijk "ontzettend dankbaar" te zijn voor de beslissing. Sommige Belarussische oppositieleden vermoeden dat hij nu samenwerkt met het regime.

Protasevitsj had de misdaden waarvan hij werd beschuldigd al eerder bekend, maar internationaal werd aangenomen dat dat onder grote druk van de Belarussische autoriteiten gebeurde. Hij werd samen met anderen aangeklaagd voor onder meer het aanzetten tot haat, het beledigen van de president en betrokkenheid bij gewelddadige protesten. De journalist zat zijn straf uit onder huisarrest.

Andere veroordeelden

De 28-jarige Protasevitsj stond terecht samen met twee andere oprichters van het oppositiekanaal Nexta, volgens het regime een terroristische organisatie. In 2020 gebruikten demonstranten dat platform op Telegram om grote groepen mensen op de been te brengen en te protesteren tegen het regime van president Aleksandr Loekasjenko. Zij kregen ook lange celstraffen. Het is niet bekend of zij ook gratie hebben gekregen.

Protasevitsj was zijn land ontvlucht en vloog in mei 2021 van Griekenland naar Litouwen. Het Ryanair-vliegtuig waar hij mee vloog, werd plotseling geëscorteerd door een gevechtsvliegtuig en moest landen in Belarus omdat er een bom aanwezig zou zijn in het vliegtuig. Protasevitsj werd meteen opgepakt toen het vliegtuig aan de grond was gezet. Aan boord werd geen bom gevonden.

Internationale kritiek

De actie leidde tot internationale woede, maar Minsk heeft altijd ontkend achter de bommelding te zitten. Het luchtvaartagentschap van de Verenigde Naties concludeerde dat Belarus daar wel degelijk verantwoordelijk voor was.

Meer uit Buitenland

Palestijnen loven ICJ-uitspraak over bezette gebieden

RAMALLAH (ANP/AFP) - Een "historische beslissing" noemt de Palestijnse president Mahmud Abbas het vrijdag geopenbaarde advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden illegaal wordt genoemd.

1 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: Duitser krijgt doodstraf in Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Een Duitse man is eind juni ter dood veroordeeld in Belarus, meldt de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna vrijdag. Rico Krieger is beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder terrorisme en huurlingenactiviteiten. Hij is veroordeeld tot het vuurpeloton, maar het is onduidelijk of de straf al is voltrokken of dat Krieger in hoger beroep is gegaan.

2 uur geleden
Joodse volk kan geen bezetter in thuisland zijn, zegt Netanyahu

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei vrijdag dat het Joodse volk niet kan worden beschouwd als "bezetters in hun historische thuisland". Daarmee reageerde hij op een advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van vrijdag. Het hof stelde vast dat de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, een Palestijns gebied, een schending zijn van de internationale wet.

2 uur geleden
VS: werken hard aan vrijlating in Rusland veroordeelde journalist

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten "dringen hard aan" op de vrijlating van Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich, zegt president Joe Biden in een verklaring. De Amerikaanse journalist werd vrijdag schuldig bevonden aan spionage en veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf in een strafkolonie in Rusland.

2 uur geleden
NBC: familie Biden bespreekt mogelijke exit uit verkiezingsrace

WASHINGTON (ANP) - Familieleden van de Amerikaanse president Joe Biden hebben besproken hoe een voortijdig einde van zijn verkiezingscampagne eruit zou kunnen zien. Dat meldt NBC, dat zich baseert op twee mensen die volgens de nieuwszender bekend zijn met de discussies. NBC specificeert niet om welke familieleden het gaat.

3 uur geleden
Brussel belooft 400 miljoen euro voor Palestijnse Autoriteit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de Palestijnse Autoriteit 400 miljoen euro aan steun beloofd. Brussel hoopt de economie van de Westelijke Jordaanoever op die manier te stabiliseren, maar de betalingen zijn wel afhankelijk van hervormingen die de Palestijnse Autoriteit moet doorvoeren.

4 uur geleden
Biden volgende week weer op campagne

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat volgens zijn team volgende week weer op campagne, als hij hersteld is van covid en uit isolatie mag. Amerikaanse media speculeerden donderdag dat Biden zich dit weekend zou kunnen terugtrekken uit de presidentiële race, maar volgens campagneleider Jen O'Malley Dillon gaat de president komende week gewoon eropuit om stemmen te trekken.

4 uur geleden