Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus: zorgen om druk huisartsen en langdurige Covid

Grapperhaus: zorgen om druk huisartsen en langdurige Covid

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Ferd Grapperhaus is weinig optimistisch over de ontwikkelingen van het coronavirus in Nederland. Uit overleg met de voorzitters van de veiligheidsregio's blijkt dat de druk op de huisartsen begint toe te nemen. "We zijn nog niet op die hoge beschermingsgraad en we moeten echt voorkomen dat meer mensen langdurige Covid krijgen", zegt de demissionaire bewindsman voorafgaand aan het kabinetsberaad over eventuele aanscherpingen.

Even nadat het kabinet bijna alle coronaregels had losgelaten, begonnen het aantal besmettingen weer snel op te lopen. De vraag of het kabinet moet ingrijpen, is voorgelegd aan het deskundigenteam OMT, ook om te kijken of de hogere besmettingsaantallen niet vooral komen doordat er veel meer getest wordt. Met het Testen voor Toegang, waarmee het kabinet ook activiteiten mogelijk wilde maken waar geen 1,5 meter afstand hoeft te gelden, gaat nog veel mis. Grapperhaus roept mensen dan ook op niet te "hannesen en te sjoemelen met de QR-code" die mensen toegang verleent.

Hoewel de ziekenhuizen nu niet kampen met grote aantallen Covid-patiënten, is de toename van het aantal besmettingen wel "zorgelijk omdat we nog steeds met Covid hebben af te rekenen", zegt Grapperhaus. "Er was donderdag een toename van het aantal gevallen met 200 procent. Dan moeten we echt wel zeggen: nu even heel goed pas op de plaats."

Langdurige klachten

De GGD'en hebben ook tegen de burgemeesters gezegd dat er steeds meer zorgen zijn over langdurige Covid, waarbij mensen die het coronavirus hebben gehad langere tijd kampen met klachten als vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn en hoofdpijn.

De huisdokters zien ook mensen met langdurige coronaklachten in hun praktijk verschijnen, maar die veroorzaken maar een deel van de toegenomen druk. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging hebben ze het vooral erg druk met inhaalzorg. "Sommige patiënten komen voor vier dingen tegelijk." Daarbij zijn er nog steeds huisartsen aan het vaccineren en hebben ze natuurlijk ook de administratie voor de coronabewijzen als taak erbij. Intussen zien ze ook dat het normale leven weer op gang komt en nemen bijvoorbeeld de sportblessures in aantal toe. "Deze opstelsom maakt het heel druk", aldus een woordvoerster. Daar komt bij dat dokters en hun medewerkers ook aan vakantie toe zijn, maar soms moeite hebben om vervanging te regelen. "We kunnen geen blik opentrekken." Ook die zorgen geven extra druk.

De minister sprak vrijdagochtend vroeg met het Veiligheidsberaad, de voorzitters van de veiligheidsregio's, die onder meer over de handhaving van de regels gaan. De burgemeesters waren het met elkaar eens. In het Veiligheidsberaad was volgens Grapperhaus sprake van een "eensgezinde sfeer".

Meer uit Binnenland

Amsterdammer gebruikt meer water dan gemiddeld

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdammers gebruiken meer water dan gemiddeld in Nederland. Waternet, dat het waterbeheer in Amsterdam en omstreken verzorgt, meldt op basis van CBS-onderzoek dat Amsterdammers gemiddeld 141 liter water per dag gebruiken. Landelijk is dat gemiddelde 129 liter.

34 minuten geleden
Rijbewijs online verlengen kan in bijna driekwart van gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders kunnen in bijna driekwart van de Nederlandse gemeenten hun rijbewijs online verlengen. In 250 van de 342 gemeenten hoeven burgers hiervoor niet meer eerst naar een gemeenteloket, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) woensdag.

2 uur geleden
NWO reikt dit jaar miljoenenprijzen uit aan vier wetenschappers

DEN HAAG (ANP) - Vier wetenschappers ontvangen dit jaar de 'Nederlandse versie van de Nobelprijs' van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Joyeeta Gupta, Toby Kiers, Bram Nauta en Corien Prins krijgen elk 1,5 miljoen euro. De hoogleraren mogen zelf weten hoe ze dit besteden, zolang het geld wordt ingezet om "de wetenschap te bevorderen".

3 uur geleden
Joran van der Sloot donderdag uitgeleverd aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot, de hoofdverdachte in de verdwijningszaak van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005, wordt tijdelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Het hooggerechtshof in Peru meldt op Twitter dat de 35-jarige Nederlander donderdag wordt overgedragen aan agenten van de Amerikaanse FBI. Van der Sloot probeerde tevergeefs zijn uitlevering aan te vechten.

7 uur geleden
Heijnen kijkt toch nog naar mogelijke oplossing voor Eurostar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaat kijken of nog voorkomen kan worden dat de directe treinverbinding tussen Amsterdam en Londen er volgend jaar door werkzaamheden maandenlang uit ligt. Aanleiding is een gesprek met topvrouw Gwendoline Cazenave van spoorbedrijf Eurostar, die daarin aangaf niet overtuigd te zijn van de noodzaak van de tijdelijke sluiting.

12 uur geleden
Slagter (MAX) gaat bij NPO programma voor Van Nieuwkerk aanvragen

HILVERSUM (ANP) - Omroepbaas Jan Slagter gaat "op korte termijn" voorstellen bij de NPO indienen voor programma's waarmee Matthijs van Nieuwkerk kan terugkeren op televisie. Dat laat Slagter dinsdag aan het ANP weten. In eerste instantie zet Slagter in op "een programma waarin Van Nieuwkerk zijn kant van het verhaal kan doen. Maar het lijkt me terecht dat hij daarna weer meer gaat doen op de Nederlandse televisie."

13 uur geleden
Ruim 900 kilo cocaïne onderschept in Zeeland

VLISSINGEN (ANP) - Op twee locaties in Zeeland hebben de opsporingsdiensten dinsdag in totaal 939 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een waarde van ruim 70 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt de douane.

14 uur geleden