Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus wil 'verdacht geld' makkelijker afpakken

Grapperhaus wil 'verdacht geld' makkelijker afpakken

DEN HAAG (ANP) - Geld of voorwerpen die waarschijnlijk via de criminele weg zijn verkregen, moeten makkelijker in beslag te nemen zijn. Justitieminister Ferd Grapperhaus wil daarvoor de wet aanpassen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister noemt enkele praktijkvoorbeelden, zoals een persoon die in een pand ter waarde van miljoenen euro's woonde maar wel een uitkering had. "In deze gevallen is er geen concreet strafbaar feit in beeld, noch een verdachte", schrijft Grapperhaus. Als een persoon dan niet aannemelijk kan maken dat diegene op een legale manier aan grote hoeveelheden geld of dure spullen gekomen is, zou ook zonder een verdenking of veroordeling beslag mogelijk moeten zijn.

Wel moet daar eerst een rechter aan te pas komen en moet de persoon worden geïnformeerd over de procedure. Ook ligt de bewijslast "in beginsel" bij de overheid en moet "voldoende rechtsbescherming worden geboden" aan diegene wiens bezit mogelijk wordt ingenomen.

Vaag verhaal

Nu is het volgens de minister nog te aantrekkelijk voor een verdachte om met een "vaag verhaal" te komen dat net voldoende aannemelijk is, waarna het Openbaar Ministerie (OM) langdurig onderzoek moet doen om aanvullend bewijs te verzamelen. "Dit kost de betrokken opsporingsinstanties en het OM onevenredig veel tijd."

De Belastingdienst biedt ook geen soelaas, omdat die alleen iets kan doen tegen mensen die hun "hoofdverblijf" in Nederland hebben. Criminelen die (op papier) emigreren naar landen waar Nederland geen belastingverdragen mee heeft, blijven zo buiten schot.

De minister hoopt in het voorjaar van 2021 een conceptwet klaar te hebben.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

FVD wil bindend referendum over leiderschap Baudet

DEN HAAG (ANP) - Het partijbestuur van Forum voor Democratie wil onder de leden een "bindend referendum" houden. De vraag "wilt u dat Thierry Baudet de partijleider blijft van FVD?" zal aan leden worden voorgelegd, meldt de partij op Twitter.

1 uur geleden
'Bestuur FVD kan Baudet niet zomaar uit partij zetten'

DEN HAAG (ANP) - Het is nog maar de vraag of het bestuur van het verscheurde Forum voor Democratie het boegbeeld Thierry Baudet uit de partij kan zetten. Dat hangt af van de vraag of Baudet al echt uit het bestuur is, zegt jurist Marjan Olfers, deskundige op het gebied van verenigingsrecht.

1 dag geleden
Leden D66 scherpen klimaatdoel in verkiezingsprogramma aan

DEN HAAG (ANP) - D66 scherpt het klimaatdoel in zijn verkiezingsprogramma op aandringen van de leden verder aan. De partij wil nu dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 60 procent is gedaald ten opzichte van 1990. In het conceptprogramma was dat nog 55 procent.

2 dagen geleden
FVD zakt virtueel naar drie zetels in peiling Maurice de Hond

DEN HAAG (ANP) - Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de door ruzies geplaagde partij FVD drie zetels in de Tweede Kamer halen. Dat komt naar voren uit een peiling van Maurice de Hond onder ruim 3000 mensen. Vijf dagen geleden was dat virtuele aantal zetels van FVD vijf meer: acht. De PVV van Geert Wilders gaat in deze peiling van 24 naar 28 zetels.

2 dagen geleden
Nieuwe eenheid Defensie die data verzamelde tijdelijk stilgezet

DEN HAAG (ANP) - Een nieuwe eenheid van de Landmacht die de afgelopen maanden op grote schaal data verzamelde over de Nederlandse samenleving tijdens de coronacrisis, moet daar tijdelijk mee stoppen. Dat laat defensieminister Ank Bijleveld aan de Tweede Kamer weten. Daar werd eerder kritisch gereageerd op het werk van de eenheid.

2 dagen geleden
Baudet: partijbestuur heeft mij onterecht eruit gezet

DEN HAAG (ANP) - Thierry Baudet beschuldigt het partijbestuur ervan dat hij onterecht is uitgeschreven uit het bestuur. Zijn mededeling op Twitter kwam bijna tegelijkertijd met de mededeling van het bestuur dat hij is uitgeschreven als bestuurder bij de Kamer van Koophandel.

2 dagen geleden
'Baudet heeft zich uit partijbestuur laten uitschrijven'

DEN HAAG (ANP) - Thierry Baudet heeft zich bij de Kamer van Koophandel laten uitschrijven als bestuurder van Forum voor Democratie. Het partijbestuur heeft daarover van Baudet een bevestiging ontvangen, meldt een woordvoerder.

2 dagen geleden