Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus wil 'verdacht geld' makkelijker afpakken

Grapperhaus wil 'verdacht geld' makkelijker afpakken

DEN HAAG (ANP) - Geld of voorwerpen die waarschijnlijk via de criminele weg zijn verkregen, moeten makkelijker in beslag te nemen zijn. Justitieminister Ferd Grapperhaus wil daarvoor de wet aanpassen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister noemt enkele praktijkvoorbeelden, zoals een persoon die in een pand ter waarde van miljoenen euro's woonde maar wel een uitkering had. "In deze gevallen is er geen concreet strafbaar feit in beeld, noch een verdachte", schrijft Grapperhaus. Als een persoon dan niet aannemelijk kan maken dat diegene op een legale manier aan grote hoeveelheden geld of dure spullen gekomen is, zou ook zonder een verdenking of veroordeling beslag mogelijk moeten zijn.

Wel moet daar eerst een rechter aan te pas komen en moet de persoon worden geïnformeerd over de procedure. Ook ligt de bewijslast "in beginsel" bij de overheid en moet "voldoende rechtsbescherming worden geboden" aan diegene wiens bezit mogelijk wordt ingenomen.

Vaag verhaal

Nu is het volgens de minister nog te aantrekkelijk voor een verdachte om met een "vaag verhaal" te komen dat net voldoende aannemelijk is, waarna het Openbaar Ministerie (OM) langdurig onderzoek moet doen om aanvullend bewijs te verzamelen. "Dit kost de betrokken opsporingsinstanties en het OM onevenredig veel tijd."

De Belastingdienst biedt ook geen soelaas, omdat die alleen iets kan doen tegen mensen die hun "hoofdverblijf" in Nederland hebben. Criminelen die (op papier) emigreren naar landen waar Nederland geen belastingverdragen mee heeft, blijven zo buiten schot.

De minister hoopt in het voorjaar van 2021 een conceptwet klaar te hebben.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Hamer (SER): we kunnen niet wachten op herstelplan kabinet

DEN HAAG (ANP) - De valse start van de kabinetsformatie mag niet betekenen dat het nog lang duurt voordat er een herstelplan ligt voor de economie. Dat zei de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Mariëtte Hamer voor haar bezoek aan informateur Herman Tjeenk Willink. "We kunnen ons niet permitteren om te wachten", aldus Hamer. "Er moet nu echt een herstelplan komen."

2 uur geleden
D66: intern onderzoek na meldingen van ongewenst gedrag Kamerlid

DEN HAAG (ANP) - D66 laat een intern onderzoeksteam kijken naar de meldingen die de partij heeft gekregen van mogelijk ongewenst en grensoverschrijdend gedrag van het nieuwe Tweede Kamerlid Sidney Smeets. Dat zegt de partijvoorzitter Anne-Marie Spierings, nadat deze week jonge twitteraars aan de bel trokken over berichten van Smeets.

3 uur geleden
De Jonge gaat effecten uitstel tweede prik verder onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil verder uitzoeken wat het oplevert als de tweede prik van Pfizer en Moderna uitgesteld wordt. Nu zitten er nog respectievelijk zes en vier weken tussen de eerste en tweede prik van deze vaccins, maar de Gezondheidsraad adviseerde dat dit mogelijk ook naar twaalf weken kan. Dan zouden al eerder mensen hun eerste prik kunnen krijgen.

11 uur geleden
Kabinet: levering zelftests aan scholen start volgende week

DEN HAAG (ANP) - Scholen in het basis en voortgezet onderwijs krijgen vanaf maandag coronazelftests geleverd voor hun personeel. Het kabinet wil vanaf 3 mei de zelftests ook beschikbaar maken gaan maken voor medewerkers in de kinderopvang, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

11 uur geleden
Van Ark: dilemma hoe zorgbonus verdeeld moet worden

DEN HAAG (ANP) - Het is "een dilemma" hoe hoog de zorgbonus wordt en wie hem moet ontvangen, schrijft demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) in een brief aan de Tweede Kamer. Of de bonus wordt 500 euro netto voor zorgmedewerkers die veel werken met corona en veel ziekteverzuim daardoor hebben, of alle zorgmedewerkers krijgen een bonus. In dat laatste geval gaat het om een bedrag tussen de 200 en 240 euro, schat Van Ark in.

11 uur geleden
Tweede proefvakantie gaat begin mei naar Gran Canaria

DEN HAAG (ANP) - Begin mei gaat er een tweede groep Nederlanders naar het buitenland voor een proefvakantie. Ze gaan naar Gran Canaria, en krijgen meer vrijheden dan de groep die nu voor de eerste testreis op Rhodos zit. Ze mogen namelijk wel hun hotel uit.

11 uur geleden
Eerdere vaccinatie voor deel GGZ, ambassademedewerkers en ME

DEN HAAG (ANP) - In de vaccinatiestrategie krijgen enkele groepen sneller een prik. Het gaat onder meer om ongeveer 13.000 personen die beschermd wonen in de GGZ, 2200 GGZ-patiënten in "kleinschalige wooninitiatieven", leden van de Mobiele Eenheid en medewerkers van ambassades en Consulaten-Generaal. Van die laatste groep krijgen ook familieleden eerder een vaccin.

14 uur geleden