Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus vindt rapport over wanbeleid bij politie 'indringend'

Grapperhaus vindt rapport over wanbeleid bij politie 'indringend'

DEN HAAG (ANP) - "Indringend", zo noemt demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus het rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over het politie-onderdeel Dienst Landelijke Informatieorganisatie (DLIO). Jarenlang wanbeleid zorgde voor grote risico's in de opsporing van onder anderen terroristen, leidde tot een slecht imago van de Nederlandse politie en schade voor werknemers.

De vertegenwoordiging van de Nederlandse politie in sommige landen was inderdaad "kwalitatief onvoldoende", aldus Grapperhaus. Details over de risico's die zijn ontstaan, zoals specifieke operaties en trajecten, kan de minister "in het openbaar" niet noemen. Hij benadrukt dat het kabinet afgelopen jaren "vanwege het belang van de internationale opsporing" extra geld heeft geïnvesteerd in de dienst, maar het rapport van de Inspectie vraagt om "nadere maatregelen".

De DLIO is de informatiedienst van de politie. Kerntaken van de dienst zijn onder meer het verwerken van rechtshulpverzoeken en internationale informatie-uitwisseling, waaronder over terroristische dreigingen. De dienst kampte met ICT-problemen en een personeelstekort, maar stelde tegelijkertijd een groot aantal nieuwe beleidsplannen op. Dat leidde tot verwarring over taken en onderlinge spanningen. De Inspectie heeft het over signalen van machtsmisbruik, vriendjespolitiek en discriminatie.

Vertrouwen herstellen

Volgens Grapperhaus is het management van de dienst inmiddels grotendeels vernieuwd. "Het nieuwe management heeft als belangrijkste opdracht om het vertrouwen tussen de medewerkers en hun leidinggevende te herstellen." De Inspectie wordt volgens Grapperhaus op de hoogte gehouden van de maatregelen "ter bevordering van het welzijn van medewerkers".

Als het onderzoek iets duidelijk maakt, dan is het dat medewerkers hebben geleden onder de situatie, stelt Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid, waar de DLIO onder valt. Ze voelt zich "verantwoordelijk" voor de problemen die de Inspectie omschrijft. "Voor al onze collega’s moet een goede werkomgeving, met de juiste middelen en duidelijke taakopdracht vanzelfsprekend zijn. Aandacht is wat mij betreft het sleutelwoord." Van den Berg zegt dat eind volgend jaar "de basis op orde" moet zijn en de tevredenheid van de werknemers moet zijn toegenomen.

Meer uit Binnenland

Explosie bij pand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een pand aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Volgens de politie raakte niemand gewond. Een verdachte is weggerend richting de Batavierenstraat in het centrum van de stad; die was donker gekleed en had een capuchon op.

43 minuten geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

6 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

6 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

9 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

11 uur geleden
Van Zanen: demonstratierecht niet zelfde als recht overtreden wet

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het Openbaar Ministerie de meeste aangehouden actievoerders bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag zaterdag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden.

12 uur geleden
Bijna 1580 klimaatactivisten opgepakt op A12, 40 vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Bij de blokkade van Extinction Rebellion zijn 1579 klimaatactivisten aangehouden op de A12, meldt de politie zaterdagavond. De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd.

12 uur geleden