Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus: toch te weinig onderzoek naar eenheid politie

Grapperhaus: toch te weinig onderzoek naar eenheid politie

DEN HAAG (ANP) - De Rijksrecherche heeft toch geen strafrechtelijk onderzoek gedaan naar de dood van een informant van de politie en ook niet naar klachten over leidinggevenden binnen een team van de Landelijke Eenheid in 2019. Minister van Justitie Ferd Grapperhaus meldde eerder nog aan de Tweede Kamer van wel. De minister geeft de fout maandag toe in een brief waarin hij ingaat op slepende problemen binnen de politie-eenheid.

Grapperhaus meldde eerder dat de Rijksrecherche strafrechtelijk onderzoek had gedaan naar de dood van Freddy Janssen in 2015. Hij was een informant van Team Criminele Inwinning (TCI) van de Landelijke Eenheid en werd in stukken gehakt teruggevonden in het Markkanaal. Ook zou er onderzoek gedaan zijn naar klachten rond leidinggevenden bij datzelfde team. Beide onderzoeken hebben niet plaatsgevonden, meldt Grapperhaus nu.

De bron waarop hij zich baseerde, een eerder inspectierapport, bleek onjuiste informatie te bevatten, aldus de minister. Er was alleen sprake geweest van een "collegiale consultatie" tussen het TCI van de Landelijke Eenheid en het TCI van de Rijksrecherche. Grapperhaus zegt nu de politie en het OM te hebben gevraagd om alsnog een feitenonderzoek te verrichten.

Undercoveragent

In zijn brief gaat de minister ook in op de dood van een medewerker van een undercoverdienst binnen diezelfde Landelijke Eenheid, waarover verschillende media afgelopen week berichtten. Voormalig politieman Oebele Brouwer gaat een onafhankelijk onderzoek leiden waaruit moet blijken of de dood van de agent verband houdt met zijn werk. Voormalige collega's van de man stelden vrijdag in De Telegraaf van wel.

Zondag meldde BN/De Stem dat de dood van de undercoveragent verband hield met een groot onderzoek naar drugshandel en corruptie bij de douane. Hij werd volgens de krant door zijn leidinggevende onder druk gezet om steeds verdergaand onderzoek te doen, terwijl hij zelf bezorgd was dat het mis zou gaan en er graag mee wilde stoppen. Hij zou uiteindelijk geen andere uitweg gezien hebben dan suïcide.

Onveilige cultuur

Maandag meldde het OM dat uit de plaats waar de agent onderzoek deed twee mensen zijn aangehouden. Het lijkt daarbij te gaan om de verdachten die de agent volgens BN/De Stem in de gaten hield.

De incidenten wijzen volgens politiebonden op een cultuur bij de Landelijke Eenheid die onveilig en onzorgvuldig is en waar ook al meerdere onderzoeken naar verricht zijn. Volgens Grapperhaus wordt er nu gewerkt aan een verbeterprogramma.

De minister zegt de Kamer zo goed mogelijk te informeren over alle onderzoeken, maar waarschuwt wel dat een deel vanwege de aard van het werk geheim moet blijven.

Meer uit Binnenland

Dode en twee gewonden na steekpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen zijn zondagavond zodanig gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Iets voor 01.00 uur in de nacht van zondag op maandag maakte de politie bekend dat een van de drie slachtoffers, ondanks de medische behandeling die hij kreeg, aan zijn verwondingen is overleden.

3 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

6 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

7 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

8 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

9 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

11 uur geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

15 uur geleden