Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus: strijd tegen misdaad is zaak van de lange adem

Grapperhaus: strijd tegen misdaad is zaak van de lange adem

DEN HAAG (ANP) - De aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries onderstreept nog maar eens dat de misdaad een "veelkoppig monster" is dat "keihard" moet worden bestreden. Maar dat is een zaak van de lange adem, zegt justitieminister Ferd Grapperhaus, op de dag nadat De Vries in het centrum van Amsterdam werd neergeschoten.

"Het wordt steeds gewelddadiger, gewetenlozer", stelt Grapperhaus vast. Hij spreekt opnieuw zijn grote woede uit en wijst er daarbij op dat De Vries op klaarlichte dag werd neergeschoten, "gewoon midden in het uitgaanscentrum van een grote stad". Politie en justitie zullen er alles aan doen om alle feiten boven water te krijgen, benadrukt hij opnieuw.

De minister moest naar eigen zeggen vrijwel meteen terugdenken aan de moord op advocaat Derk Wiersum, bijna twee jaar geleden, die hem ook zeer aangreep. "Ik heb na die verschrikkelijke moord in september 2019 ook gezegd: mensen, dit is echt een strijd, een gevecht van tien jaar."

Forse successen

De politie heeft de laatste tijd een paar "hele forse successen" geboekt, zegt Grapperhaus. "Dan krijg je ook vaak dat het monster gaat spartelen." Toch blijft het volgens de bewindsman zaak die successen te blijven benoemen en niet moedeloos te worden. Dat is "echt het laatste wat we moeten doen".

Grapperhaus, die woensdag gaat praten met beroepsorganisaties van onder meer journalisten en advocaten, wil niet zeggen of er maatregelen worden getroffen om deze bedreigde beroepsgroepen extra te beschermen. "Maar u mag van mij aannemen dat wij ook voor deze verschrikkelijke aanslag gisteren er bovenop hebben gezeten. En dat blijven wij doen."

Meer uit Binnenland

Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

37 minuten geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af.

4 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

10 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

11 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

14 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

15 uur geleden
Van Zanen: demonstratierecht niet zelfde als recht overtreden wet

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het Openbaar Ministerie de meeste aangehouden actievoerders bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag zaterdag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden.

16 uur geleden