Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus steunt brandweerlieden na rellen Rotterdam

Grapperhaus steunt brandweerlieden na rellen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Demissionair minister Ferd Grapperhaus is zaterdagmiddag in gesprek gegaan met brandweerlieden die de avond ervoor tijdens hun werkzaamheden werden belaagd door relschoppers in Rotterdam. De brandweer heeft de avond als "ongekend gewelddadig" ervaren, zo vertelde de bewindsman na afloop van het gesprek, die ook opmerkt georganiseerde criminaliteit aan het werk te hebben gezien.

Grapperhaus sprak met de brandweerlieden om hun ervaringen van de avond ervoor aan te horen en hen een hart onder de riem te steken. Toen de brandweer probeerde twee in brand gestoken politiebusjes te blussen, werden ze dusdanig belaagd door relschoppers dat zij zich moesten terugtrekken. "Ervaren brandweerlieden zeggen dit geweld niet eerder te hebben meegemaakt", aldus Grapperhaus.

"De brandweer moest zich terugtrekken terwijl een brand dreigde naar binnen te slaan bij een woongebouw, dat is maar net goed gegaan. Anders hadden deze criminelen op hun geweten gehad dat in een gebouw waar mensen waren, die niet naar buiten konden en in een brand terecht waren gekomen." Grapperhaus noemde het gedrag van de groep relschoppers, volgens hem georganiseerde criminele samenwerkingsverbanden, "zeer gewelddadig en zeer onverantwoord".

Steunbetuigingen

De rellen ontstonden vrijdagavond tijdens een demonstratie tegen een zogenoemd 2G-beleid in de coronabestrijding, waarbij alleen gevaccineerde en van corona herstelde mensen nog in plekken als theaters en horeca welkom zijn. Negatief geteste mensen zouden van toegang uitgesloten zijn.

De politie meldt ook veel steunbetuigingen vanuit het land te hebben gekregen. Via de sociale mediakanalen deelt onder andere de politie Rotterdam foto's van toegestuurde bloemen, kaartjes en chocolade. Op een van de kaartjes staat: "Bedankt voor het heldhaftig verdedigen van onze stad. Namens de overgrote meerderheid!" Hartverwarmend, noemt een wijkagent de waardering.

Meer uit Binnenland

Hoeveelheid water in Maas en Rijn daalt snel

LELYSTAD (ANP) - De afvoer van rivierwater in de Maas is de laatste dagen erg snel gedaald. Rijkswaterstaat denkt dat dat komt doordat in België de stand van de stuwen in de Maas is aangepast, aangezien het ook in dat land droog en warm is. De Maas is een regenrivier die water krijgt uit Frankrijk en België. De rivier voert op dit moment bij Maastricht nog maar 25 kubieke meter water per seconde af, aldus Rijkswaterstaat.

7 minuten geleden
Nog eens 5600 extra crisisnoodopvangplekken asielzoekers nodig

DEN HAAG (ANP) - Alle 25 veiligheidsregio's moeten ieder nog eens 225 extra crisisnoodopvangplekken regelen. Deze ruim 5600 plekken komen bovenop de eerder afgesproken 5500 crisisplekken. Daarnaast moeten de niet gebruikte opvangplekken voor Oekraïners de komende tijd worden benut voor de noodopvang van asielzoekers. Dit extra hulpverzoek heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) bij de burgemeesters van het Veiligheidsberaad neergelegd.

9 minuten geleden
Nationaal Hitteplan gaat woensdag weer in

BILTHOVEN (ANP) - Het Nationaal Hitteplan gaat vanaf woensdag weer in en geldt voor alle provincies. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloten na overleg met weerinstituut KNMI. De komende dagen wordt het warm en is de kans op een hittegolf groot. Daarom blijft het plan waarschijnlijk actief tot na het weekend.

1 uur geleden
Horeca: GGD moet personeel in andere branches zoeken

DEN HAAG (ANP) - De GGD moet voor de vaccinatiecampagne van dit najaar prikkers vinden die al gepensioneerd zijn of bijvoorbeeld reservist zijn. Dat bepleit Robèr Willemsen, voorzitter van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De organisatie beklaagde zich eerder in het AD over oneerlijke concurrentie, omdat de GGD hogere uurlonen kan betalen. Daarbij vreest KHN horecapersoneel opnieuw kwijt te raken aan de GGD.

1 uur geleden
Nationale herdenking einde WOII voor het eerst 's avonds

DEN HAAG (ANP) - De Nationale Herdenking 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag wordt maandag voor het eerst in de vroege avonduren gehouden. Reden daarvoor is dat de stichting die de herdenking organiseert denkt dat op dat tijdstip veel meer mensen in de gelegenheid zijn de herdenking bij te wonen of op televisie te volgen. In de coronajaren is gebleken dat het bereik via televisie groot is, terwijl de aandacht voor de herdenking overdag in de jaren voor corona juist terugliep. De NOS zendt de herdenking rechtstreeks uit.

1 uur geleden
Televizier introduceert nieuwe prijs op Ring-Gala

HILVERSUM (ANP) - Het Gouden Televizier-Ring Gala gaat deels op de schop. De categorieën voor beste presentator en presentatrice worden samengevoegd tot één prijs en er wordt tijdens de komende editie een nieuwe award, de Televizier-Ster Impact, in het leven geroepen. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt.

1 uur geleden
Onderzoek naar gynaecoloog levert geen 'nieuwe' kinderen op

DEN BOSCH (ANP) - Uit onderzoek naar een oud-gynaecoloog van het voormalige Carolus Ziekenhuis in Den Bosch die zijn eigen sperma bij kunstmatige inseminatie gebruikte zonder de wensouders hierover te informeren, zijn geen andere kinderen van deze arts naar voren gekomen dan het ene dat al bekend was. Dat meldt het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), de opvolger van het Carolus. De arts overleed in mei van dit jaar, maar werkte nog wel aan het onderzoek mee.

3 uur geleden