Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus steunt brandweerlieden na rellen Rotterdam

Grapperhaus steunt brandweerlieden na rellen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Demissionair minister Ferd Grapperhaus is zaterdagmiddag in gesprek gegaan met brandweerlieden die de avond ervoor tijdens hun werkzaamheden werden belaagd door relschoppers in Rotterdam. De brandweer heeft de avond als "ongekend gewelddadig" ervaren, zo vertelde de bewindsman na afloop van het gesprek, die ook opmerkt georganiseerde criminaliteit aan het werk te hebben gezien.

Grapperhaus sprak met de brandweerlieden om hun ervaringen van de avond ervoor aan te horen en hen een hart onder de riem te steken. Toen de brandweer probeerde twee in brand gestoken politiebusjes te blussen, werden ze dusdanig belaagd door relschoppers dat zij zich moesten terugtrekken. "Ervaren brandweerlieden zeggen dit geweld niet eerder te hebben meegemaakt", aldus Grapperhaus.

"De brandweer moest zich terugtrekken terwijl een brand dreigde naar binnen te slaan bij een woongebouw, dat is maar net goed gegaan. Anders hadden deze criminelen op hun geweten gehad dat in een gebouw waar mensen waren, die niet naar buiten konden en in een brand terecht waren gekomen." Grapperhaus noemde het gedrag van de groep relschoppers, volgens hem georganiseerde criminele samenwerkingsverbanden, "zeer gewelddadig en zeer onverantwoord".

Steunbetuigingen

De rellen ontstonden vrijdagavond tijdens een demonstratie tegen een zogenoemd 2G-beleid in de coronabestrijding, waarbij alleen gevaccineerde en van corona herstelde mensen nog in plekken als theaters en horeca welkom zijn. Negatief geteste mensen zouden van toegang uitgesloten zijn.

De politie meldt ook veel steunbetuigingen vanuit het land te hebben gekregen. Via de sociale mediakanalen deelt onder andere de politie Rotterdam foto's van toegestuurde bloemen, kaartjes en chocolade. Op een van de kaartjes staat: "Bedankt voor het heldhaftig verdedigen van onze stad. Namens de overgrote meerderheid!" Hartverwarmend, noemt een wijkagent de waardering.

Meer uit Binnenland

Dode in huis in Ridderkerk, drie aanhoudingen

RIDDERKERK (ANP) - Een 61-jarige man in een woning in het Zuid-Hollandse Ridderkerk is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden na een reanimatie. De politie zegt een misdrijf niet uit te sluiten en heeft "uit voorzorg" drie mensen, die in het huis aan de Voorn aanwezig waren, aangehouden.

3 uur geleden
Dode gevonden in Rotterdam, politie sluit misdrijf niet uit

ROTTERDAM (ANP) - In een woning aan de Kromme Hagen in de Rotterdamse wijk IJsselmonde is zaterdagmiddag een dode gevonden. Het gaat om een 61-jarige Rotterdammer, laat de politie weten. Na een eerste onderzoek door de politie en een arts kan een misdrijf niet worden uitgesloten. De 61-jarige bewoner, die ook in het huis aanwezig was, is "uit voorzorg" aangehouden.

4 uur geleden
Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

7 uur geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

8 uur geleden
Laatste klimaatactivisten van A10 gehaald, weg nog niet vrij

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag van de snelweg A10 gehaald in Amsterdam. Het was een groep van ongeveer veertig actievoerders die nog op de snelweg zat. De politie moest ze wegslepen naar de bussen om ze weg te voeren. Eerder waren al meerdere bussen vol met actievoerders vertrokken.

9 uur geleden
Vlaardingen staat in Oekraïense wijk stil bij de oorlog

VLAARDINGEN (ANP) - In de gemeente Vlaardingen is stilgestaan bij het feit dat twee jaar geleden Rusland Oekraïne is binnengevallen. Dat gebeurde in Mrija, een tijdelijke wijk waar ongeveer duizend Oekraïense mensen wonen die zijn gevlucht voor de oorlog.

9 uur geleden
Politie houdt 27 klimaatactivisten aan om gevaar voor verkeer

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam heeft tot nu toe 27 klimaatactivisten aangehouden, omdat ze het verkeer in gevaar brachten. Dat meldt de politie op X. Extinction Rebellion blokkeert de A10 in Amsterdam uit protest tegen het geld dat ING in de fossiele industrie stopt.

10 uur geleden