Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus: overbrengen Taghi volgens de regels

Grapperhaus: overbrengen Taghi volgens de regels

DEN HAAG (ANP) - Het overbrengen van Ridouan Taghi naar Nederland is volgens de regels gegaan. Dat zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Volgens Taghi's advocaat Inez Weski is hij feitelijk ontvoerd.

De overdracht is "volledig in overeenstemming met de regels van de rechtsstaat" gebeurd, aldus de bewindsman. Het beeld van een ontvoering herkent hij "totaal" niet. "Daar is geen enkele aanwijzing voor. Ik vind van belang dat dit van begin tot het eind helemaal volgens de regels gebeurt."

Volgens Grapperhaus kon Taghi zo snel naar Nederland komen omdat Dubai verklaarde dat Taghi "niet op rechtsgeldige wijze" het land was binnengekomen. De autoriteiten in Dubai wilden de zaak daarom snel opgelost zien: "Ze hebben gezegd: hij is ongewenst, we willen van hem af." Grapperhaus heeft in de beslissing van Dubai "helemaal" geen aandeel gehad, zegt hij. "En ook niet iemand anders van het kabinet."

Sneller dan gedacht

Doordat Taghi werd uitgezet, kwam hij "sneller dan gedacht" naar Nederland, zegt Grapperhaus. Dinsdag schatte de bewindsman nog dat dit enkele weken zou duren. Dat was toen ook zijn daadwerkelijke verwachting, zegt hij.

Dat het criminele kopstuk nu al in Nederland is, is "een goede zaak", vindt Grapperhaus. Hij benadrukt dat Nederland ook druk bezig was met een uitleveringsverzoek aan Dubai, maar dat bleek onnodig.

Meer uit Binnenland

Minister laat tweede blauwtongvaccin toe: snel 1,3 miljoen doses

DEN HAAG (ANP) - Er komt een tweede vaccin beschikbaar waarmee houders van met name koeien en schapen hun dieren kunnen laten inenten tegen blauwtong. Naar verwachting komen voor medio juni 1,3 miljoen doses van dit vaccin beschikbaar voor de Nederlandse markt, meldt demissionair landbouwminister Piet Adema.

18 minuten geleden
Waarschuwing voor 'diabetesgolf', meer mensen met prediabetes

AMERSFOORT (ANP) - "Als we nu niets doen, komt er straks een diabetesgolf op ons af", waarschuwt de directeur van het Diabetes Fonds, Diena Halbertsma. Volgens maandag door het fonds gepubliceerde schattingen van de universiteit van Maastricht heeft een op de vijf mensen tussen de veertig en 75 jaar op dit moment prediabetes; een voorfase van diabetes 2 die ongemerkt al schade aan het lichaam aanricht. "Als een sluipmoordenaar", zegt het fonds. Het begint met een campagne tegen de voortschrijding van (pre)diabetes, onder meer met een test via de eigen website.

50 minuten geleden
Zweedse krant: camera beschadigd bij incident met Klein

STOCKHOLM (ANP) - Bij het incident tussen Joost Klein en een cameravrouw tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival zou de camera van de vrouw flink beschadigd zijn. Dat meldt de Zweedse krant Aftonbladet. Volgens een bron van de krant gedroeg Klein zich erg agressief en was de cameravrouw zeer geschrokken. De krant schrijft dat er meerdere getuigen zouden zijn van het incident, dat plaatsvond nadat Klein van het podium was afgekomen.

4 uur geleden
Twee verdachten gepakt voor schieten in metro Hoek van Holland

HOEK VAN HOLLAND (ANP) - De twee verdachten die werden gezocht omdat ze in een metro in Hoek van Holland zouden hebben geschoten, zijn in de omgeving van het schietincident aangehouden. Dat meldt de politie zo'n anderhalf uur nadat het incident plaatsvond. De verdachten, twee Schiedammers van 20 en 21 jaar, worden op het politiebureau verhoord. Het vuurwapen dat even later in de omgeving werd gevonden, is in beslag genomen.

6 uur geleden
Appie Mussa reageert in video op diskwalificatie Joost Klein

DEN HAAG (ANP) - Appie Mussa heeft in een video op Instagram gereageerd op de diskwalificatie van Joost Klein. De videomaker, die eigenlijk Abdulahi Mussa Ali heet, was als blauwe vogel medeartiest van de Nederlandse inzending.

6 uur geleden
Universiteiten maken demonstratieprotocol

HILVERSUM (ANP) - Universiteiten zijn bezig met het maken van een demonstratieprotocol. Dit zei Jouke de Vries, interim-voorzitter van de Universiteiten van Nederland (UNL), zondag in het tv-programma Buitenhof. Hij gaf twee voorbeelden van regels. Zo moeten betogers met wie wordt onderhandeld zich kunnen identificeren. Ook mag niet overnacht worden in universiteitsgebouwen.

9 uur geleden
Dijksma over illegale feestvierders Utrecht: schaamteloos gedrag

UTRECHT (ANP) - Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma is boos over het gedrag van mensen rond de demonstratie Rave voor de Rafelranden zaterdag. In de stad vonden twee illegale feesten plaats en werd een pand gekraakt. Volgens Dijksma kijkt de driehoek, die bestaat uit de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie, terug op een zeer onrustige avond en nacht.

9 uur geleden