Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus: melding over vermist kind voortaan toch op Burgernet

Grapperhaus: melding over vermist kind voortaan toch op Burgernet

DEN HAAG (ANP) - Meldingen van kinderen die zijn vermist of mogelijk in levensgevaar zijn, worden vanaf 22 juli verspreid via Burgernet van de politie en niet meer via AMBER Alert. Justitieminister Ferd Grapperhaus meldt aan de Tweede Kamer dat hij niet van plan is dit besluit terug te draaien. Achter AMBER Alert zit een bedrijf en Burgernet is van de politie zelf. Dit lokale waarschuwingssysteem is nu uitgebreid met een landelijke functie.

Het bedrijf Netpresenter van het bekende AMBER Alert keerde zich onlangs tegen het aflopen van het contract met de politie, onder meer via een petitie. De Tweede Kamer vroeg daarop de minister om de samenwerking vooralsnog niet te stoppen. Maar de minister is het ermee eens dat de politie de alertering in eigen handen neemt, ook al was men tevreden over de diensten van het bedrijf. In een Kamerbrief schrijft hij dat de politie nu meer controle heeft over alle aspecten van de waarschuwingen. Daarnaast is Burgernet volgens hem een stuk goedkoper dan de ongeveer 1 miljoen euro per jaar die AMBER Alert kost.

Burgernet is een netwerk waarvoor mensen zich kunnen aanmelden waarna zij een spraak- of sms-bericht krijgen als er iets gebeurt in hun omgeving, zoals een inbraak, beroving of vermiste personen. Door de technische aanpassing kan de politie hierop nu ook berichten landelijk versturen, eventueel met beeldmateriaal. Grapperhaus wil wel dat er meer bekendheid komt voor Burgernet. Daarnaast wijst hij op andere middelen waarmee de politie de aandacht kan trekken voor een kind in nood, bijvoorbeeld via sociale of landelijke media of via matrix-borden boven de weg.

Netpresenter stuurde in overleg met de politie per jaar ongeveer één tot drie AMBER Alerts, als een kind vermoedelijk in een levensbedreigende situatie verkeerde, en acht tot tien vermist-kind-meldingen. De minister wijst erop dat het bedrijf van AMBER Alert de afgelopen jaren juridisch dwars heeft gelegen toen er een aanbesteding met andere commerciële partijen moest komen. In afwachting van een vonnis was het contract al een paar keer verlengd.

Meer uit Binnenland

Man dood gevonden in woning Oss, twee vrouwen opgepakt

OSS (ANP) - De politie heeft zaterdagavond in een appartement aan de Hertewissel in Oss een overleden man (23) aangetroffen. Agenten reageerden even na 22.00 uur op een melding dat er geschoten zou zijn in het pand. Twee vrouwen van 31 en 36 jaar uit de Brabantse plaats zijn opgepakt.

22 minuten geleden
PVV-Kamerlid Martin Bosma wil ook Kamervoorzitter worden

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Martin Bosma doet (opnieuw) een gooi naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders meldt op X dat Bosma een brief naar de Kamer heeft gestuurd waarin het Kamerlid zijn kandidatuur motiveert. Eerder al meldde Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA zich als kandidaat. De Tweede Kamer kiest donderdag een nieuwe voorzitter.

45 minuten geleden
Dode en zwaargewonde bij auto te water in Delft

DELFT (ANP) - Door een ongeluk met een auto aan de Oostpoortweg in Delft, is een man overleden en een andere man zwaargewond geraakt. De auto waarin zij zaten is door onbekende oorzaak in het water terechtgekomen.

2 uur geleden
Explosief gevonden bij woning in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Bij een woning aan de Gretha Hofstralaan in Vlaardingen heeft de Explosieven Opruimingsdienst zaterdagavond een verdacht pakketje meegenomen en onschadelijk gemaakt. Er zat hoogstwaarschijnlijk een explosief in, zegt een woordvoerster van de politie Rotterdam-Rijnmond.

2 uur geleden
Nederlandse: gesprek met familie in Gaza voelde als afscheid

DEN HAAG (ANP) - Grote zorgen zijn er bij Esther van der Most, directeur van de stichting Plant een Olijfboom, nu de situatie in Gaza met de dag verslechtert. De stichting plant bomen in de Palestijnse gebieden en "werkt voor rechtvaardige vrede met gelijkwaardigheid voor alle burgers, inclusief recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen", aldus de website. De schoonfamilie van Van der Most komt uit Gaza en een deel van hen is nog in het noorden. Vrijdag heeft ze familieleden, onder wie haar zwager in Gaza-Stad, gesproken die vertelden wat ze meemaken. Het telefoongesprek voelde voor haar als afscheid nemen, zegt ze.

2 uur geleden
Dronken bestuurder zonder rijbewijs opgepikt door dronken vriend

BREDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Breda een 29-jarige automobilist uit Oosterhout meegenomen naar het politiebureau toen bleek dat hij dronken was en geen rijbewijs had. Zijn bijrijder, die hem later kwam ophalen op het politiebureau, bleek "ook beschonken", aldus de politie.

2 uur geleden
Bewoners Zuid-Limburg vragen om betere bescherming tegen water

ROERMOND (ANP) - Bewoners van plaatsen langs de Geul in Zuid-Limburg willen betere bescherming tegen overstromingen. Komende week spreken bewoners, verenigd in de stichting Samen tegen Wateroverlast, het algemeen bestuur van het waterschap Limburg daarover toe. Ook waterschapspartij AWP pleit voor een hogere norm voor wateroverlast in Limburg.

2 uur geleden