'Grapperhaus mag blijven, maar minder geloofwaardig als minister‘
DEN HAAG (ANP) - Ondanks onbegrip voor het overtreden van de coronaregels op zijn bruiloft hoeft justitieminister Ferd Grapperhaus volgens een meerderheid van de bevolking niet op te stappen. Wel vindt een deel dat hij zijn taken als coronaminister moet neerleggen.
Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek dat is gedaan na het verschijnen van nieuwe foto’s van de bruiloft van Grapperhaus. Na eerdere excuses over een bordesfoto waar onvoldoende afstand werd gehouden, bleek hij op de foto’s ook handen te schudden en zijn schoonmoeder te hebben omhelsd.
De meeste van de 19.000 ondervraagden uit het Opiniepanel tonen onbegrip voor het overtreden van de coronaregels door Grapperhaus. Mensen vinden het vooral schrijnend dat hij als minister burgers oproept om zich te houden aan de coronaregels.
Toch zijn de meeste mensen van mening dat hij niet hoeft af te treden. 29 procent vindt dat hij gewoon kan aanblijven en nog eens 29 procent vindt dat hij zijn positie moet behouden maar zijn coronataken moet neerleggen. Een ondervraagde: "Zo vlak voor de verkiezingen een nieuwe minister aanstellen en inwerken vind ik een zinloze, tijdverspillende zaak. Hij kan aanblijven, maar niet als coronaminister."
Eerder woensdag publiceerde Hart van Nederland de uitkomst van een onderzoek onder ruim 2500 leden van het Hart van Nederland-panel. Volgens die peiling brokkelt de steun voor Grapperhaus af omdat hij de coronaregels niet heeft nageleefd op zijn bruiloft. De helft van de deelnemers aan het onderzoek van Hart van Nederland vindt dat de CDA-minister moet aftreden vanwege zijn misstap. Een iets kleinere groep (45 procent) vindt dat Grapperhaus nog door kan in zijn functie als minister van Justitie en Veiligheid.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De invoering van een nieuw stelsel voor de belasting op het rendement op vermogen (box 3) dreigt verdere vertraging op te lopen. De Belastingdienst heeft laten weten voorlopig erg druk te zijn met de compensatie van mensen die de dupe werden van ernstige weeffouten in deze heffing. Daardoor blijft onvoldoende capaciteit over om het nieuwe stelsel "in zijn huidige vorm" in 2027 volledig in te voeren.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) wil toch niet dat er een verbod komt op stroomstootapparaten in de veehandel. Haar ministerie bevestigt na berichtgeving door RTL Nieuws dat Wiersma daarover wil praten met de sector. Haar voorganger Piet Adema (ChristenUnie) had juist geregeld dat het verbod er zou komen, omdat nog te veel dieren mishandeld worden met stroomschokken.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof vond het "buitengewoon verrassend" dat ook tijdelijk NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven zich aansloot bij het verzoek van de oppositie om adviezen over het asielnoodrecht te vragen. "Maar goed, iedereen maakt zijn eigen afweging", voegde de premier toe in zijn wekelijkse persconferentie.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal niet uitsluitend op basis van juridische adviezen van ambtenaren beslissen of er een grond is voor noodwetgeving om de asielinstroom te beteugelen. "Dat is voor een deel een juridische afweging, maar voor een deel ook een politieke afweging", zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken).
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) blijft erbij dat het kabinet asielmaatregelen makkelijker via het noodrecht kan regelen dan via een spoedwet. Een spoedwet geeft de Tweede Kamer volgens haar de mogelijkheid om het proces te vertragen, al dan niet bewust. "Men kan daar gewoon veel langer over doen."
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De opmerking van NSC-vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven over het naar huis sturen van het kabinet viel niet goed bij Mona Keijzer, vicepremier van de BoerBurgerBeweging. "Daar schrok ik wel van", zei Keijzer na de ministerraad op vrijdag. "Zo licht moet je niet over het zwaarste instrument van de Kamer spreken."
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat hoeft dit jaar waarschijnlijk miljarden euro's minder te lenen dan eerder voorspeld. Dat komt vooral doordat de overheid niet alle uitgaven kan doen die gepland stonden, meldt het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën. Daarnaast leveren belastingen de schatkist waarschijnlijk meer op dan verwacht.
15 uur geleden