Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Grapperhaus mag blijven, maar minder geloofwaardig als minister‘

'Grapperhaus mag blijven, maar minder geloofwaardig als minister‘

DEN HAAG (ANP) - Ondanks onbegrip voor het overtreden van de coronaregels op zijn bruiloft hoeft justitieminister Ferd Grapperhaus volgens een meerderheid van de bevolking niet op te stappen. Wel vindt een deel dat hij zijn taken als coronaminister moet neerleggen.

Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek dat is gedaan na het verschijnen van nieuwe foto’s van de bruiloft van Grapperhaus. Na eerdere excuses over een bordesfoto waar onvoldoende afstand werd gehouden, bleek hij op de foto’s ook handen te schudden en zijn schoonmoeder te hebben omhelsd.

De meeste van de 19.000 ondervraagden uit het Opiniepanel tonen onbegrip voor het overtreden van de coronaregels door Grapperhaus. Mensen vinden het vooral schrijnend dat hij als minister burgers oproept om zich te houden aan de coronaregels.

Toch zijn de meeste mensen van mening dat hij niet hoeft af te treden. 29 procent vindt dat hij gewoon kan aanblijven en nog eens 29 procent vindt dat hij zijn positie moet behouden maar zijn coronataken moet neerleggen. Een ondervraagde: "Zo vlak voor de verkiezingen een nieuwe minister aanstellen en inwerken vind ik een zinloze, tijdverspillende zaak. Hij kan aanblijven, maar niet als coronaminister."

Eerder woensdag publiceerde Hart van Nederland de uitkomst van een onderzoek onder ruim 2500 leden van het Hart van Nederland-panel. Volgens die peiling brokkelt de steun voor Grapperhaus af omdat hij de coronaregels niet heeft nageleefd op zijn bruiloft. De helft van de deelnemers aan het onderzoek van Hart van Nederland vindt dat de CDA-minister moet aftreden vanwege zijn misstap. Een iets kleinere groep (45 procent) vindt dat Grapperhaus nog door kan in zijn functie als minister van Justitie en Veiligheid.

Meer uit Politiek

Politie moet ingrijpen op ledenvergadering 50PLUS

EDE (ANP) - De ledenvergadering van 50PLUS in congrescentrum de Reehorst in Ede is zaterdagochtend al snel ontaard in een ruzie waar de politie aan te pas moest komen. Gevolg is onder meer dat de partij geen lijsttrekker heeft kunnen kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

14 uur geleden
Bikker: CU heeft lang tegen de neoliberale stroom in geroeid

ZWOLLE (ANP) - De ChristenUnie (CU) heeft lang tegen de "neoliberale stroom" in geroeid, zei lijsttrekker Mirjam Bikker tijdens het verkiezingscongres van de partij in Zwolle. "Nu de samenleving daarin vastloopt, keert de wal het schip." Ze ziet nu dat er "gelukkig" ruimte ontstaat in de politiek voor "een ander soort overheid".

15 uur geleden
Stieneke van der Graaf niet hoger op lijst ChristenUnie

ZWOLLE (ANP) - Kamerlid Stieneke van der Graaf krijgt geen hogere plek op de kieslijst van de ChristenUnie. Ze was ontevreden met haar negende plek. Een groep leden heeft voorgesteld om haar de vijfde plek te geven. Daar stemt het in Zwolle bij elkaar geroepen congres niet mee in.

16 uur geleden
Partijleden hebben veel inspraak, maar gebruiken die vaak niet

DEN HAAG (ANP) - In de meeste politieke partijen hebben leden de afgelopen twintig jaar meer inspraak gekregen. Maar ze maken hier lang niet altijd effectief gebruik van, ziet de in partijpolitiek gespecialiseerde hoogleraar Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen.

21 uur geleden
CU-leden bepalen of Stieneke van der Graaf hoger komt op kieslijst

ZWOLLE (ANP) - De leden van de ChristenUnie houden een congres in Zwolle en besluiten daar of Stieneke van der Graaf inderdaad hoger op de kieslijst komt, zoals het Kamerlid wil. Ze is ontevreden over de onverkiesbare negende plek die haar is toebedeeld. Ruim vijfhonderd leden stellen voor om haar op plek vijf te zetten in plaats van de Delftse wethouder Joëlle Gooijer-Medema.

1 dag geleden
FNV vindt dat kabinet naar 'nijpende armoede' moet kijken

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV reageert verbolgen op het negatieve advies van het demissionaire kabinet over de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. "Wat een armetierig zootje", stelt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Daar waar de Kamer wél verantwoordelijkheid neemt en een stapje in de goede richting zet, probeert dit demissionaire kabinet het zielige gezicht te redden. Niet meedenken, maar problemen opwerpen. Zorgen over het vestigingsklimaat, niet over de nijpende armoede."

1 dag geleden
Aspirant-Eurocommissaris Hoekstra doet beloften op zoek naar steun

BRUSSEL (ANP) - Wopke Hoekstra zal zich als klimaatman van de Europese Commissie inzetten voor onder meer de natuurherstelwet en het uitbannen van fossiele subsidies. Ook al hebben zijn eigen partijgenoten over zulke plannen zo hun bedenkingen. "Een ambitieuze klimaataanpak is een absolute noodzaak", zegt de kandidaat-Eurocommissaris in antwoord op kritische vragen van het Europees Parlement. Maar over een van de belangrijkste taken die op hem wachten, het stellen van een EU-klimaatdoel voor 2040, laat hij nog weinig los.

1 dag geleden