Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus kan aanblijven maar loopt wel fikse deuk op

Grapperhaus kan aanblijven maar loopt wel fikse deuk op

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Ferd Grapperhaus houdt het vertrouwen van de coalitiepartijen in de Tweede Kamer. Maar de overtredingen van de coronaregels bij zijn bruiloft, vastgelegd door een fotograaf, blijven wel aan hem kleven. De oppositie zegde het vertrouwen niet op, maar sprak wel vrijwel unaniem haar afkeuring uit. Alleen de SGP deed niet mee.

Een aanvankelijk emotionele Grapperhaus ging in een urenlang debat met de Kamer diep door het stof. Niet alleen de gasten maar ook hijzelf is in de fout gegaan, erkende hij. "Ik heb het zelf beslist niet goed gedaan, en me laten meeslepen door de emotie van de dag." Hij sprak van een inschattingsfout.

Grapperhaus zegt zelf dat hij "een deuk, een lichte handicap" heeft opgelopen. Hij denkt zijn gezag te kunnen herstellen door "hardop te zeggen dat dit niet had moeten gebeuren" en het belang van het gegronde coronabeleid te benadrukken. Ook premier Mark Rutte is daarvan "absoluut overtuigd" en staat nog "voluit" achter de minister.

De oppositie toonde begrip, maar is er niet van overtuigd dat Grapperhaus bij de mensen in het land nog voldoende gezag heeft. Wat PVV-leider Geert Wilders betreft, is hij zijn geloofwaardigheid kwijt. GroenLinks-voorman Jesse Klaver wijst erop dat een groeiende groep mensen toch al weinig vertrouwen heeft in de aanpak van het coronavirus door het kabinet.

"Het gezag van dit kabinet is aangetast", aldus PvdA-leider Lodewijk Asscher. Het beeld is ontstaan van "een kabinet dat streng is voor de samenleving, maar soft voor zichzelf". Hij diende een motie van afkeuring in die op de SGP na door alle oppositiepartijen was ondertekend. De SGP wil de minister een kans geven zijn gezag te herstellen.

Grapperhaus zegt de terechtwijzing van de oppositie serieus te nemen. "Ik ga niet naar huis met: zo dat hebben we gehad."

Het kabinet gaat op verzoek van een groot deel van de Kamer kijken of het strafblad dat mensen krijgen die een coronaboete hebben gekregen, kan verdwijnen. Zo moet voorkomen worden dat mensen die een boete kregen voor bijvoorbeeld een omhelzing met een strafblad blijven zitten. "Ik sta wel open voor aanpassing op dit punt", zei Grapperhaus.

Alleen Asscher is er niet blij mee. Het suggereert volgens hem dat er kan worden onderhandeld over versoepeling van de regels nu minister Grapperhaus de fout is ingegaan met de coronaregels. Het geeft de PvdA-voorman het gevoel dat er een "koehandel" mogelijk is. De Tweede Kamer had in mei al een motie van DENK aangenomen om de justitiële aantekening na een coronaboete te schrappen. Grapperhaus weigerde dat toen.

Meer uit Politiek

Linkse partijen willen harde aanpak oliebedrijven om 'Groningen'

DEN HAAG (ANP) - De linkse oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen desnoods dwang toepassen om te zorgen dat Shell en ExxonMobil hun bijdrage leveren aan de financiële afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. Het morele appel dat de parlementaire enquêtecommissie op de bedrijven deed om hun verantwoordelijkheid te nemen, noemt PvdA'er Henk Nijboer "te slap".

1 uur geleden
Schiphol in Kamer: help ons druk te houden op minister

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kan Schiphol helpen om sneller orde op zaken te stellen bij de bagageafhandeling en het verbeteren van de werkomstandigheden op het platform. Dat zei topman Ruud Sondag van de luchthaven dinsdag in gesprek met leden van de Tweede Kamer. Ook Jaap de Bie van vakbond FNV beaamde dat. De Kamerleden kunnen druk uitoefenen op ministers om regels aan te scherpen.

2 uur geleden
Oppositie richt pijlen op Rutte in debat over Groningen-enquête

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen vragen premier Mark Rutte te reflecteren op zijn rol in het Groningse aardgasdossier in het debat over de parlementaire enquête naar dit onderwerp. Verschillende partijen vinden dat Rutte verantwoordelijkheid moet nemen voor het voor Groningers pijnlijke dossier dat zich grotendeels onder zijn premierschap afspeelde. Verschillende partijen zeggen expliciet dat Rutte moet opstappen.

3 uur geleden
Senaat neemt afscheid van 39 leden na bijna 1000 wetsvoorstellen

DEN HAAG (ANP) - Met korte toespraken voor de betrokkenen door voorzitter Jan Anthonie Bruijn heeft de Eerste Kamer dinsdag afscheid genomen van 39 senatoren. Onder hen bekendere politici als Annemarie Jorritsma (VVD), Ben Knapen (CDA), Ruud Koole (PvdA), Petra Stienen (D66) en Theo Hiddema, die in maart vorig jaar overstapte van Forum voor Democratie naar de fractie-Frentrop vanwege het pro-Russische standpunt van FVD over de oorlog in Oekraïne.

3 uur geleden
Groningen wil 3 miljard voor landelijk gebied

GRONINGEN (ANP) - Groningen zegt ruim 3 miljard euro van de rijksoverheid nodig te hebben om de plannen voor het landelijk gebied in de provincie te realiseren. Doel is toe te groeien naar een duurzaam en toekomst- en klimaatbestendig landelijk gebied met perspectief voor landbouwers en andere ondernemers. Ook inwoners moeten zich erin kunnen vinden.

4 uur geleden
Investeringsplicht Nederlandse films kan dankzij BBB door Senaat

DEN HAAG (ANP) - Na lang soebatten heeft de Tweede Kamer ingestemd met de wet die streamingbedrijven als Netflix verplicht om te investeren in Nederlandse producties. De linkse oppositie toonde zich in debatten voorstander van een investeringsplicht, maar heeft onverwacht toch tegen deze wet gestemd. GroenLinks, PvdA en SP vinden dat de coalitiepartijen het oorspronkelijke voorstel te veel hebben afgezwakt. Desondanks kan het voorstel waarschijnlijk op voldoende steun rekenen in de Eerste Kamer. De BoerBurgerBeweging (BBB) - in de nieuwe Senaat de grootste partij - heeft namelijk voor gestemd.

4 uur geleden
Tientallen Groningers aangekomen in Den Haag voor debat

DEN HAAG (ANP) - Zo'n vijftig Groningers zijn dinsdag per gratis bus aangekomen in Den Haag. Zij zijn in de hofstad om het debat over het parlementaire enquêterapport over de aardgaswinning in de Tweede Kamer bij te wonen. Ze arriveerden bij het Malieveld en lopen vanaf daar in een stoet richting het Kamergebouw. Ze roepen onder meer "respect voor Groningen, respect voor Grunn" en dragen een spandoek mee waarop staat 'Geen gebakken lucht. Daden voor Groningen, nu!'. De actievoerders verwachten nog meer Groningers die op eigen gelegenheid naar Den Haag komen.

4 uur geleden