Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus: heel verstandig dat Fieldlab is afgelast

Grapperhaus: heel verstandig dat Fieldlab is afgelast

UTRECHT (ANP) - Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) noemt het verstandig dat burgemeester Paul Depla van Breda het grootschalige Fieldlab in zijn stad heeft afgelast. De openbare orde stond onder druk na verschillende geluiden van protesten. Het kabinet staat nog achter het experiment. "Maar het is goed om de test niet nu, in deze fase, te doen", zegt hij na afloop van het Veiligheidsberaad. Ook de burgemeesters in het beraad steunen de afweging van hun collega uit Breda.

De minister is positief gestemd over het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. "De ontwikkelingen laten heel duidelijk zien dat wij de piek bereikt hebben. Achter de donkere wolken begint licht te gloren."

Dat was bij het voorgaande overleg met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's anders. "Vorige week waren de burgemeesters te vroeg, te ongeduldig." Toen stonden de gezichten van de burgemeesters na afloop ook een stuk "minder zonnig", zoals de bewindsman het omschrijft. Grapperhaus geeft nu aan dat hij "in een positieve grondhouding zit". "Morgen tijdens de persconferentie wordt duidelijk wat dat betekent. Van daaruit gaan we verder."

Perspectief bieden

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn blij nu het lijkt dat de eerste stappen van het openingsplan kunnen worden gezet. Al weken adviseren zij het kabinet buitenactiviteiten zoals terrassen, markten en dierentuinen weer toe te staan. "Wij zijn er erg voor om stappen te zetten en mensen perspectief te bieden", zegt Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen.

Bruls kan nog niet aangeven welke voorwaarden er gaan gelden voor onder meer terrassen, als zij inderdaad open mogen. "Dit gaat uitdagingen opleveren. Alles wat je gaat openstellen of aan maatregelen versoepelt, levert nieuwe vragen op. Maar dat hebben we vorig jaar ook meegemaakt. Mensen perspectief bieden door dingen te versoepelen, weegt verreweg op tegen de nieuwe vragen die het oplevert."

Meer uit Binnenland

Statushouders zoveel mogelijk in hotels, ook zonder fiat gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu verblijven, zonder dat er per se instemming is van de betrokken gemeenten. Het COA zegt donderdag een landelijke actie te zijn begonnen om de druk op de asielopvang te verminderen.

43 minuten geleden
NVWA doet strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe. Dit bevestigt een woordvoerder van de NVWA na berichtgeving van RTL Nieuws. De fietsfabrikant is in opspraak geraakt doordat verschillende bakfietsmodellen onveilig bleken.

3 uur geleden
Provincie ziet ontwikkelingen rond Tata als steun in de rug

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland ziet het adviesrapport over de verduurzaming van Tata Steel in IJmuiden als een bevestiging dat de provincie op de juiste weg zit. Oud-minister Hans Wijers en consultant Frans Blom schrijven in het advies aan het kabinet dat het vergroeningsplan van de staalfabriek de meest logische optie lijkt en de overheid hoe dan ook een financiƫle bijdrage moet leveren.

3 uur geleden
Kabinet wil dat douane vaker informatie kan delen voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De douane moet vaker gegevens kunnen delen met politie, marechaussee, de FIOD en de FIU (meldpunt voor ongebruikelijke geldtransacties), vindt verantwoordelijk demissionair staatssecretaris van Financiƫn Aukje de Vries. Dit is volgens haar van belang in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit en andere illegale activiteiten. De staatssecretaris komt met een wetsvoorstel om dit te regelen.

4 uur geleden
Incassobureaus moeten vanaf april voldoen aan strengere regels

DEN HAAG (ANP) - Incassobureaus moeten met ingang van april voldoen aan veel strengere regels die moeten zorgen voor minder schuldproblemen, meldt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Een nieuwe wet verbiedt incassobureaus dan bijvoorbeeld mensen onder druk te zetten. De bureaus worden bovendien verplicht zich te registreren in een openbaar register.

4 uur geleden
Nog geen excuses voor opgesloten jongeren om misstanden jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Jongeren die het slachtoffer zijn geworden van intimidatie, vernedering of geweld tijdens hun verblijf in een gesloten jeugdzorginstelling, krijgen vooralsnog geen excuses van het kabinet. Partijen in de Tweede Kamer dringen daarop aan. Maar demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) wil eerst nog een onafhankelijk onderzoek naar de misstanden, zei hij tijdens een debat. Onder meer GroenLinks-PvdA, SP en NSC wezen erop dat er al tal van onderzoeken liggen die aantonen dat het al jaren flink mis is op de gesloten afdelingen.

5 uur geleden
Rekenkamer: overheid doet zichzelf tekort in groot CO2-project

DEN HAAG (ANP) - Vooral de industrie kan financieel profiteren van het grote CO2-opslagproject Porthos, terwijl de overheid de grootste risico's draagt. Daarmee doet de overheid "zichzelf tekort", oordeelt de Algemene Rekenkamer in een onderzoek. "Een evenwichtiger verdeling van baten en risico's" bij toekomstige projecten "verdient meer aandacht", vinden de onderzoekers.

5 uur geleden