Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus heeft begrip voor verbieden demonstratie Den Haag

Grapperhaus heeft begrip voor verbieden demonstratie Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Als de demonstratie tegen de coronamaatregelen van zondag in Den Haag inderdaad een festival dreigt te worden, dan heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) begrip voor het verbod dat is afgekondigd. Op de demonstratie van actiegroep Virus Waanzin zouden enkele dj's optreden. Ook werden meer dan tienduizend mensen verwacht.

"De keuze is aan de driehoek van burgemeester, politie en officier van justitie", benadrukt de minister. Wel gelden er volgens hem nu eenmaal regels waar men zich aan dient te houden. Een van deze regels is dat evenementen, zoals festivals, verboden zijn tot er een vaccin tegen het coronavirus is gevonden. "Als het een festival dreigt te worden, dan heb ik begrip voor de keuze van de driehoek", aldus Grapperhaus.

Burgemeester Johan Remkes van Den Haag noemde het recht op demonstratie een groot goed. Maar volgens hem is er te weinig ruimte voor zo veel mensen bij elkaar. "Het Malieveld is niet van elastiek".

Virus Waanzin stapt naar de rechter om de demonstratie toch door te laten gaan. "Heb geduld. Wij gaan zondag de vrijheid vieren. Dat kan niet worden verboden", zei mede-organisator Mordechay Krispijn op de Facebookpagina van de actiegroep.

Meer uit Binnenland

Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

17 minuten geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

8 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

8 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

9 uur geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

11 uur geleden
Mark Rutte wenst Nederlandse televisie 'veel Matthijs' toe

HILVERSUM (ANP) - Mark Rutte vindt het "mooi" dat Matthijs van Nieuwkerk weer terugkomt op de Nederlandse televisie. Dat heeft de demissionair minister-president gezegd in gesprek met Jaïr Ferwerda, in de RTL-talkshow Beau.

12 uur geleden
Burgemeester: volgend jaar schadefonds voor ondernemers Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ondernemers in Ter Apel kunnen naar verwachting ergens begin volgend jaar gebruikmaken van een schadefonds voor extra kosten die ze maken door overlast van asielzoekers. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft dat deze week aan de gemeenteraad medegedeeld.

15 uur geleden