Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus: geen straf voor bezit als je vuurwerk inlevert

Grapperhaus: geen straf voor bezit als je vuurwerk inlevert

DEN HAAG (ANP) - Mensen die al vuurwerk in huis hebben, mogen dit straks misschien inleveren bij hun gemeente, zonder dat ze vervolgd worden voor vuurwerkbezit. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb kwam eerder deze week met het idee voor zo'n "generaal pardon". Het kabinet is er enthousiast over en ook het Openbaar Ministerie (OM) werkt mee, zegt justitieminister Ferd Grapperhaus.

Verschillende burgemeesters waren al blij met het voorstel van Aboutaleb en drongen er bij Grapperhaus op aan dit mogelijk te maken. Hij is in gesprek gegaan met de landelijke leiding van het OM en heeft een 'vrijwaring' afgesproken. Het OM zal daarom niet achter vuurwerkbezitters aangaan als zij uit eigen initiatief de pijlen en fonteinen inleveren.

Vrijwel al het vuurwerk is dit jaar verboden. Boven het algemene verbod op zwaar vuurwerk dat eerder was aangekondigd, komt een eenmalig verbod op het lichtere vuurwerk om zorgmedewerkers te ontzien.

Nu wordt nog gekeken hoe het plan kan worden uitgewerkt. Belangrijk is volgens Grapperhaus vooral dat het vuurwerk "veilig ingeleverd, veilig vervoerd en veilig opgeslagen" wordt. Dat betekent niet dat er een landelijk inzamelpunt komt. Grapperhaus benadrukt dat gemeenten het voortouw nemen. "Wij helpen eraan mee, we kijken zeker mee, maar hier hebben we ook te maken met de lokale verantwoordelijkheden."

Meer uit Binnenland

Rechtbank doet uitspraak in zaak van vrouwen tegen kloosters

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Haarlem doet woensdag uitspraak in een zaak die vrouwen aanspanden tegen de organisatie achter de kloosters van de Zusters van de Goede Herder, waar ze naar eigen zeggen onder barre omstandigheden dwangarbeid moesten verrichten.

2 uur geleden
Programma gratis schoolmaaltijden van start in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De lancering van het programma voor gratis schoolmaaltijden vindt woensdag plaats op de SBO Merlijn in Den Haag, een school voor speciaal basisonderwijs in het Laakkwartier, meldt het ministerie van Onderwijs. Dat stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor schoolmaaltijden voor leerlingen op basis- en middelbare scholen die de hulp het best kunnen gebruiken.

2 uur geleden
MOB eist dat provincies vergunningen 40 'piekbelasters' intrekken

NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.

12 uur geleden
Verdachten doden hulpverlener Emmen ook verdacht van overval

ASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.

12 uur geleden
Jumbo roept stollen terug vanwege verkeerd etiket

VEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.

13 uur geleden
Gemeente Amsterdam gaat TikTok weren op werktelefoons

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

13 uur geleden
Gemeente Amsterdam wil af van overlast toeristen: 'Stay Away'

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

13 uur geleden