Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus: geen straf voor bezit als je vuurwerk inlevert

Grapperhaus: geen straf voor bezit als je vuurwerk inlevert

DEN HAAG (ANP) - Mensen die al vuurwerk in huis hebben, mogen dit straks misschien inleveren bij hun gemeente, zonder dat ze vervolgd worden voor vuurwerkbezit. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb kwam eerder deze week met het idee voor zo'n "generaal pardon". Het kabinet is er enthousiast over en ook het Openbaar Ministerie (OM) werkt mee, zegt justitieminister Ferd Grapperhaus.

Verschillende burgemeesters waren al blij met het voorstel van Aboutaleb en drongen er bij Grapperhaus op aan dit mogelijk te maken. Hij is in gesprek gegaan met de landelijke leiding van het OM en heeft een 'vrijwaring' afgesproken. Het OM zal daarom niet achter vuurwerkbezitters aangaan als zij uit eigen initiatief de pijlen en fonteinen inleveren.

Vrijwel al het vuurwerk is dit jaar verboden. Boven het algemene verbod op zwaar vuurwerk dat eerder was aangekondigd, komt een eenmalig verbod op het lichtere vuurwerk om zorgmedewerkers te ontzien.

Nu wordt nog gekeken hoe het plan kan worden uitgewerkt. Belangrijk is volgens Grapperhaus vooral dat het vuurwerk "veilig ingeleverd, veilig vervoerd en veilig opgeslagen" wordt. Dat betekent niet dat er een landelijk inzamelpunt komt. Grapperhaus benadrukt dat gemeenten het voortouw nemen. "Wij helpen eraan mee, we kijken zeker mee, maar hier hebben we ook te maken met de lokale verantwoordelijkheden."

Meer uit Binnenland

Greenpeace draait rollen om en klaagt energiemaatschappij aan

AMSTERDAM (ANP) - Greenpeace dreigt met een rechtszaak omdat het Amerikaanse energiebedrijf Energy Transfer (ET) 300 miljoen euro van de milieuorganisatie heeft geclaimd. Het bedrijf heeft de Amerikaanse tak van de ngo voor de rechter gedaagd omdat die in 2016 in Standing Rock protesteerde tegen de aanleg van de omstreden Dakota-oliepijpleiding.

2 uur geleden
ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

14 uur geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

17 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

18 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

18 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

19 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

19 uur geleden