Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus: De Vries onderdeel van fundament van de rechtsstaat

Grapperhaus: De Vries onderdeel van fundament van de rechtsstaat

DEN HAAG (ANP) - "Een moedig man is dood, vermoord", schrijft demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus in reactie op het overlijden van Peter R. de Vries. De minister prijst zijn kritische en vasthoudende houding, en menselijkheid ten opzichte van de slachtoffers. "De moord op Peter R. de Vries is dan ook niets minder dan een directe aanslag op onze samenleving."

Grapperhaus noemt De Vries als journalist "een waakhond van onze rechtsstaat". "Zijn hele leven spoorde hij onrecht op. Daarmee leverde hij een enorme bijdrage aan onze democratische rechtsstaat. Hij maakte deel uit van het fundament daarvan." De minister betuigde ook zijn medeleven met De Vries' "familie, collega's en vele vrienden".

De minister reageerde eerder al geëmotioneerd op het nieuws over de moordaanslag op De Vries. Toch waarschuwde hij dat de strijd tegen de georganiseerde misdaad, die mogelijk verantwoordelijk is voor de dood van de journalist, er een zal zijn van een lange adem. Dat deed hij ook al na de moord op advocaat Derk Wiersum. "Ik heb na die verschrikkelijke moord in september 2019 ook gezegd: mensen, dit is echt een strijd, een gevecht van tien jaar."

De minister laat ook uitzoeken of mensen die bedreigd worden voldoende worden beschermd. Een speciaal adviescollege was daar al mee bezig. Daarnaast wordt een onafhankelijk onderzoek geopend naar de bewaking van Peter R. de Vries, dat weer losstaat van het strafrechtelijk onderzoek naar de moordaanslag. De twee onderzoeken vullen elkaar aan, en de resultaten worden in september verwacht, schreef de minister aan de Tweede Kamer.

Meer uit Binnenland

UU openbaart fossiele samenwerkingen, maar details blijven geheim

UTRECHT (ANP) - De Universiteit Utrecht (UU) heeft woensdag een lijst gepubliceerd van projecten waarin onderzoekers samenwerken met de fossiele industrie. Daaruit blijkt dat bedrijven uit de fossiele sector in totaal 5,7 miljoen euro bijdragen aan projecten. Het gaat onder meer om Shell, TotalEnergies, BP, chemiebedrijf SABIC en het Chinese oliebedrijf Sinopec. Hoewel de UU naar transparantie zegt te streven, blijven veel details nog geheim. Van diverse samenwerkingen blijft onduidelijk waar ze over gaan. Voor de meeste projecten wordt ook niet precies openbaar gemaakt welk bedrag door welk bedrijf wordt betaald.

3 uur geleden
NiNsee: blij dat koning spreekt bij herdenking slavernijverleden

AMSTERDAM (ANP) - Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) is blij dat koning Willem-Alexander een toespraak zal houden bij de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. De organisatie is voorzichtig met het uitspreken van verwachtingen of hij daar excuses zal maken. "We laten ons verrassen", zei directeur Urwin Vyent woensdag op een bijeenkomst in het Stadsarchief in Amsterdam.

3 uur geleden
Onderzoeker Buijs blijft op non-actief, verliest zaak tegen UvA

AMSTERDAM (ANP) - Sociaal wetenschapper Laurens Buijs kan voorlopig niet aan het werk bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). De instelling stelde hem op non-actief. Buijs spande daar een kort geding tegen aan. Hij zegt dat hij een klokkenluider is en wil daarom beschermd worden. Die zaak heeft hij woensdag verloren.

4 uur geleden
Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

DEN HAAG (ANP) - Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is "niet blij" met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12 blokkeerden niet te vervolgen. Tegelijk wil hij zich niet bemoeien met het werk van het OM. "Ik mag geen oordeel geven over de inhoud. Dat weiger ik ook, dat doe ik ook niet", zei Van Zanen woensdag in een commissie van de Haagse gemeenteraad.

4 uur geleden
Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

HILVERSUM (ANP) - De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank woensdag aan het ANP gemeld. In de brief van de NPO aan Uslu wordt gevraagd om het intrekken van de erkenning van ON!.

5 uur geleden
ArenA wil in 2030 meer energie opwekken dan verbruiken

AMSTERDAM (ANP) - De Johan Cruijff ArenA wil in 2030 meer energie opwekken dan het in totaal verbruikt. En ook op andere vlakken is het de bedoeling om een grote verduurzamingsslag te maken, heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

5 uur geleden
WUR: afgelopen winter grootste bijenvolkensterfte sinds 2010

WAGENINGEN (ANP) - Ruim een kwart van de bijenvolken in ons land (25,6 procent) heeft de afgelopen winter niet overleefd. "Daarmee beleeft de landelijke bijensector de grootste wintersterfte sinds 2010, toen de bijensterfte op 29,1 procent lag", aldus Wageningen University & Research (WUR).

5 uur geleden