Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grapperhaus: coronawet eind augustus in Kamer behandelen

Grapperhaus: coronawet eind augustus in Kamer behandelen

DEN HAAG (ANP) - De veelbesproken coronaspoedwet moet het liefst eind augustus of begin september in de Tweede Kamer worden behandeld, hoopt justitieminister Ferd Grapperhaus. In de zomerstop van het parlement kan er schriftelijk over gedebatteerd worden, denkt de bewindsman.

Het kabinet liet vrijdag weten dat de spoedwet niet op 1 juli zal intreden. Volgens Haagse bronnen heeft de Raad van State flinke kritiek op het wetsvoorstel. "Bijna al die punten gaan we overnemen", zegt Grapperhaus. De belangrijkste adviseur van het kabinet kaart een aantal belangrijke punten aan, maar maakt volgens Grapperhaus bepaald geen gehakt van de conceptwet die voorligt.

"Ik moet zeggen dat ik me ietwat verbaasd heb over het af en toe nogal extreme verzet", zegt de minister. De wet zal de coronamaatregelen zoals de 1,5 meter afstand en mondkapjes in het openbaar vervoer vastleggen, zodat dit niet meer via lokale noodverordeningen gebeurt. Dat is staatsrechtelijk juist veel netter, stelt Grapperhaus. Niet in de laatste plaats omdat de Tweede Kamer juist meer inspraak vooraf krijgt.

De Kamer en het kabinet moeten het reces gebruiken om schriftelijk gedachten uit te wisselen over de wet, stelt Grapperhaus. "Ik wil geen haastwerk, maar het gaat er wel om dat we het beton van de democratie steviger neerleggen voor maatregelen die langer gaan duren."

Meer uit Politiek

Noord-Holland wil nieuw volkslied

HAARLEM (ANP) - Het volkslied van Noord-Holland is zo onbekend dat het aan vernieuwing toe is, vindt een meerderheid van Provinciale Staten. Het wordt tijd voor een "eigentijds en aansprekend" volkslied dat Noord-Hollandse bestuurders en volksvertegenwoordigers met trots willen zingen, staat in een maandag aangenomen voorstel van het CDA, mede ingediend door GroenLinks, ChristenUnie en 50PLUS.

3 uur geleden
Woensdag bekend wie bij SP stokje overneemt van Marijnissen

DEN HAAG (ANP) - De SP maakt komende woensdag bekend wie de fractie in de Tweede Kamer gaat leiden. De nieuwe fractievoorzitter neemt het stokje over van Lillian Marijnissen, die afgelopen weekend haar vertrek aankondigde.

5 uur geleden
Rutte heeft spijt van publiekelijk 'hengelen' naar NAVO-baan

BERLIJN (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte had beter niet publiekelijk zijn belangstelling kunnen uitspreken om NAVO-chef Jens Stoltenberg op te volgen, denkt hij bij nader inzien. Het was "fout om dat in het openbaar te doen", vindt Rutte nu.

6 uur geleden
Verkenner Plasterk denkt dat rechts kabinet kan en ook 'moet'

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk denkt dat het mogelijk is een kabinet te vormen met PVV, VVD, NSC en BBB. "Ik denk ook dat het moet", zei hij in een toelichting op zijn verslag van de gesprekken die hij de afgelopen weken met partijen heeft gevoerd. "Het land moet bestuurd worden."

6 uur geleden
Overijsselse oppositie wil mening inwoners over kernenergie weten

ZWOLLE (ANP) - Enkele oppositiepartijen in de Provinciale Staten van Overijssel willen weten hoe de inwoners van de provincie denken over kernenergie. JA21, PVV en Forum voor Democratie dienen daar woensdag tijdens de Statenvergadering een motie voor in. Ze stellen voor om tijdens de jaarlijkse inwonersonderzoeken ook te vragen wat de mening is over kleinschalige opwekking van kernenergie in Overijssel.

7 uur geleden
Rutte en Scholz herhalen belofte om Oekraïne te blijven steunen

BERLIJN (ANP) - Demissionair-premier Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz herhalen de belofte om Oekraïne financieel en met wapenleveringen te blijven steunen. Dat zeiden de twee maandag tegen journalisten tijdens een ontmoeting in Berlijn. Ze praten in aanloop naar de Europese top eind deze week behalve over de oorlog in Oekraïne ook over de situatie in Israël en Gaza en de Europese begroting.

10 uur geleden
Kamminga (VVD) ziet af van kandidatuur voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Roelien Kamminga gaat zich niet kandideren voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat bevestigt Kamminga, na berichtgeving door Nieuwsuur. Tot nu toe hebben twee kandidaten zich voor het voorzitterschap gemeld. Het gaat om Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) en Martin Bosma van de PVV.

1 dag geleden