
Grapperhaus blij met uitspraak hof, avondklokboetes blijven staan
DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie Ferd Grapperhaus is blij dat het kabinet volgens de rechter goed heeft gehandeld bij het instellen van de avondklok. Die uitspraak betekent namelijk dat boetes die zijn uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok blijven staan. "Ik zou het heel erg hebben gevonden als ik tegen politie en boa's had moeten zeggen: 'die boetes hebben jullie voor niets uitgereikt'."
Actiegroep Viruswaarheid had een rechtszaak aangespannen over de juridische onderbouwing van de avondklok. De groep kreeg in eerste instantie gelijk, maar vrijdag won de Staat in hoger beroep. Het gerechtshof oordeelt - in tegenstelling tot de rechtbank vorige week - dat er wel degelijk sprake is van "buitengewone omstandigheden die het invoeren van de avondklok mogelijk maken".
De uitkomst van het kort geding maakt voor de avondklok zelf geen verschil, want die is inmiddels al via een spoedwet in het parlement geregeld. Voor de boetes voor het overtreden van de avondklok in de periode vóór die spoedwet van kracht werd, kon de uitspraak nog wel gevolgen hebben.
Terecht
Sinds de invoering van de avondklok op 23 januari zijn ongeveer 39.000 boetes uitgedeeld. Die zijn door de uitspraak van de rechter vrijdag dus ook allemaal terecht gebleken, aldus Grapperhaus. Het merendeel van de boetes, 30.000 stuks, moet nog door het OM worden beoordeeld.
Tegen de uitspraak van het hof is nog cassatie mogelijk bij de Hoge Raad.
Meer uit Politiek
NIJMEGEN (ANP) - Hubert Bruls, tot afgelopen maandag voorzitter van het Veiligheidsberaad, is bezorgd over de toekomst van de spreidingswet. Hij vreest dat de wet het niet gaat halen, zei hij dinsdag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1. De spreidingswet had er eigenlijk al op 1 januari van dit jaar moeten zijn, maar loopt voortdurend vertraging op.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij de regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar D66 "zet de hakken in het zand", voorspelt zij.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Na het dramatische verlies van de verkiezingen voor de Provinciale Staten komt regeringspartij CDA dinsdagavond voor crisisoverleg bijeen op een onbekende locatie. Partijleider Wopke Hoekstra wil door en krijgt daarbij steun van de partijvoorzitter.
14 uur geledenDEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Wopke Hoekstra kan aanblijven als leider van het CDA, vindt de landelijke partijvoorzitter Hans Huibers. De christendemocraten verloren vorige week bij de provinciale verkiezingen flink. Daarna werd de vraag gesteld of Hoekstra de juiste man is om het CDA uit het slop te trekken. Hoekstra zelf denkt dat de beroerde verkiezingsuitslag voor zijn partij niet om zijn vertrek vraagt.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Na het tellen van alle stemmen in Noord-Holland heeft de BoerBurgerBeweging (BBB) ook in die provincie een stevig fundament gelegd voor de Eerste Kamer. De partij van Caroline van der Plas werd met 13,6 procent van de stemmen de grootste in de voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en kan rekenen op 8 zetels, meldt de Verkiezingsdienst van het ANP.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Ondanks een verlies van ruim 5 procentpunten ten opzichte van vier jaar geleden is GroenLinks (GL) met 18,3 procent van de stemmen ook bij deze Provinciale Statenverkiezingen in de voorlopige uitslag de grootste partij in Amsterdam, meldt de Verkiezingsdienst van het ANP.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend. De BoerBurgerBeweging (BBB) in Flevoland maakte maandagavond bekend dat voor die provincie Pieter van Maaren en Herman Sietsma zijn gevraagd als verkenner. Van Maaren (CDA) is burgemeester van Zaltbommel. Bestuurskundige Sietsma is voor de ChristenUnie lid van de Eerste Kamer geweest.
1 dag geleden