Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GrandVision zakt op afwachtende beurs

GrandVision zakt op afwachtende beurs

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel GrandVision werd donderdag lager gezet op het Damrak. Beleggers verwerkten de berichten dat de Frans-Italiaanse brillenmaker EssilorLuxottica het optiekconcern niet meer wil overnemen. De Europese beurzen bleven dicht bij huis in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Die zal waarschijnlijk de rente ongewijzigd laten, maar neemt mogelijk extra steunmaatregelen om de eurozone door de coronacrisis te loodsen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 620,35 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 903,51 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,4 procent.

GrandVision zakte 2,7 procent in de MidKap. Volgens persbureau Bloomberg wil EssilorLuxottica het optiekconcern niet meer overnemen. EssilorLuxottica (min 0,4 procent) zou zich zorgen maken over de gevolgen van de coronacrisis op het moederbedrijf van Pearle en EyeWish. Investeerder HAL, de eigenaar van GrandVision, daalde 0,3 procent.

Aegon

Sterkste stijger bij de middelgrote bedrijven was Pharming met een plus van 3,5 procent. De biotechnoloog is in de Verenigde Staten begonnen met een proef voor de behandeling van Covid-19 met zijn medicijn Ruconest. Financieel dienstverlener Intertrust kampte met een adviesverlaging door JPMorgan en zakte 3,6 procent.

Aegon (min 1,9 procent) stond onderaan in de AEX. Beleggers waren niet onder de indruk van de nieuwe strategie. De verzekeraar wil zich verder terugtrekken uit kleine landen en markten om zich te richten op zijn belangrijkste kern- en groeimarkten. Daarnaast wil het bedrijf de komende jaren 400 miljoen euro aan kosten besparen. Olie- en gasconcern Shell ging aan kop met een plus van 1,5 procent.

Ajax

Ajax kelderde 8 procent. De beursgenoteerde voetbalclub wist zich niet te plaatsen voor de achtste finales van de lucratieve Champions League.

In Frankfurt zakte TUI 5 procent. Het grootste reisbureau ter wereld leed afgelopen boekjaar een verlies van 3 miljard euro door de coronapandemie. TUI denkt wel dat de vraag naar reizen deze zomer zal aantrekken dankzij de komst van de coronavaccins. De Duitse maaltijdbezorger HelloFresh steeg 7 procent dankzij een verhoging van de verwachtingen.

De euro was 1,2091 dollar waard, tegenover 1,2075 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 45,67 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 48,97 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nog onzeker of The Body Shop België doorstart maakt, zegt curator

UTRECHT (ANP) - Het is niet zeker of The Body Shop in België een doorstart gaat maken, meldt de curator. De Belgische tak van de keten ging vorige week failliet en ook in andere landen kampt The Body Shop met financiële problemen. In Nederland werkt de webshop al enige tijd niet, wat volgens het bedrijf zelf te maken zou hebben met geplande updates.

3 minuten geleden
Uber Eats begint met robotbezorgdienst in Tokio

TOKIO (ANP/AFP) - Uber Eats laat vanaf deze week in Tokio maaltijden bezorgen door robots. De robots zijn ontwikkeld in samenwerking met het Japanse techbedrijf Mitsubishi en zullen in eerste instantie alleen gebruikt worden bij bestellingen in een beperkt aantal restaurants in het drukke zakendistrict Nihonbashi.

29 minuten geleden
Bodemonderzoeker Fugro sleept miljoenencontract in Indonesië binnen

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bodemonderzoeker Fugro heeft een groot contract binnengesleept voor het uitvoeren van zeebodemonderzoek in Indonesië. Het Nederlandse bedrijf gaat voor het Japanse INPEX Masela de zeebodem in de buurt van Indonesië in kaart brengen, voor de aanleg van onder andere onderzeese pijpleidingen en de bouw van productieplatforms op zee.

55 minuten geleden
Zwitserland verkoopt minder wapens door verbod op doorverkoop

BERN (ANP/RTR) - De Zwitserse wapenexport is vorig jaar met meer dan een kwart gedaald, meldde het Staatssecretariaat voor Economische Zaken (SECO). Dat gaf geen reden voor de daling van de export. Volgens branchevereniging Swissmem van de machine- en metaalindustrie heeft het Zwitserse verbod op de wederuitvoer, ofwel de doorverkoop, van wapens echter een belangrijke rol gespeeld. Door de neutrale houding van Zwitserland wordt namelijk de wederuitvoer van wapens en munitie van Zwitserse makelij naar bijvoorbeeld Oekraïne geblokkeerd.

1 uur geleden
Tanken op korte termijn mogelijk weer duurder

DEN HAAG (ANP) - Tanken wordt de komende tijd waarschijnlijk duurder, voorspelt deskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De adviesprijs van een liter Euro95 ligt op dit moment rond de 2,17 euro en van een liter diesel rond de 1,97 euro, maar met het besluit van oliekartel OPEC+ om de productie van olie langer te beperken kan de prijs volgens Van Selms nog verder oplopen. Ook speelt onrust in de wereld een grote rol volgens Van Selms. "Zoals de Houthi-rebellen die nog steeds actief zijn in de Rode Zee en natuurlijk de oorlog in Oekraïne."

1 uur geleden
Bloomberg: AMD mag van VS AI-chip niet in China verkopen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) mag een AI-chip niet in China verkopen omdat de chip te krachtig zou zijn, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De chip met kunstmatige intelligentie (AI) was minder krachtig gemaakt dan halfgeleiders die AMD in andere landen verkoopt, zodat het buiten exportbeperkingen zou vallen. Maar de Amerikaanse overheid vindt de chip alsnog te geavanceerd.

2 uur geleden
Politie vermoedt brandstichting als oorzaak uitval Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse politie vermoedt dat brandstichting bij een elektriciteitsmast heeft gezorgd voor een stroomstoring waardoor de productie bij de grote fabriek van Tesla nabij Berlijn is stilgevallen. Volgens Duitse media is er dinsdagochtend vroeg een explosie geweest bij een stroommast in de buurt van de fabriek in Grünheide.

2 uur geleden