Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Graandeal' voor veilige scheepvaart Zwarte Zee verlengd

'Graandeal' voor veilige scheepvaart Zwarte Zee verlengd

ISTANBUL (ANP/AFP) - De Oekraïens-Russische overeenkomst uit juli waarmee de verscheping van landbouwproducten over de Zwarte Zee wordt gegarandeerd, wordt met 120 dagen verlengd, melden de VN. VN-chef António Guterres juicht in een verklaring het voortzetten van de overeenkomst toe. De betrokken partijen zijn Oekraïne Rusland, Turkije en de Verenigde Naties. De vier hebben in Istanbul over de verlenging van de deal gesproken. De oorspronkelijke overeenkomst zou zaterdag aflopen. Rusland heeft eerder al laten weten bereid te zijn de graandeal te verlengen.

De Turkse president Erdogan heeft de Verenigde Naties, Rusland en Oekraïne bedankt voor de voortzetting van de overeenkomst voor de koopvaardij in de zee waar Oekraïne, Rusland en Turkije aan liggen. De deal is volgens Erdogan van grote betekenis voor de voedselvoorziening in heel de wereld. Rusland is de grootste tarwe-exporteur ter wereld en Oekraïne is de op vier na grootste. Het Kremlin heeft het ook bevestigd en laten weten dat de bestaande overeenkomst nu vier maanden langer geldt.

Op initiatief van Turkije werd vier maanden geleden afgesproken dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de export van bijvoorbeeld tarwe en kunstmest via de Zwarte Zee niet mocht verlammen. De oorlogvoerende landen zijn grote exporteurs van graan en kunstmest. Het wegvallen van hun aanbod zou tot ernstige voedseltekorten leiden, vooral in arme landen die afhankelijk zijn van de import van voedselproducten. De scheepvaart is dankzij de overeenkomst gevrijwaard van de oorlogshandelingen. Meer dan 11 miljoen ton Oekraïense landbouwproducten zijn tot dusver vanuit Oekraïense havens verscheept naar afzetmarkten via de Zwarte Zee en de Bosporus.

Meer uit Buitenland

Israël en Hamas nog oneens over nieuwe Hamas-lijst met gijzelaars

TEL AVIV (ANP) - Israël en Hamas hebben nog geen overeenstemming bereikt over de lijst van gijzelaars die in de volgende ronde moeten worden vrijgelaten, melden Israëlische media. Het meningsverschil zou draaien om de samenstelling van de door Hamas verstrekte lijst, die op aandringen van Israël ook vrouwen en kinderen zou moeten bevatten.

35 minuten geleden
VS-diplomaat en Nobelprijswinnaar Henry Kissinger (100) overleden

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse staatsman Henry Alfred Kissinger is op 100-jarige leeftijd overleden. Kissinger was onder meer diplomaat, politicoloog, geopolitiek adviseur en politicus. Hij was minister van Buitenlandse Zaken en nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten onder de Republikeinse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford.

1 uur geleden
Blinken in Israël voor besprekingen met Israëli's en Palestijnen

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is aangekomen in Tel Aviv, vanwaar hij aan zijn derde reis door het Midden-Oosten begint sinds 7 oktober, melden Israëlische en Amerikaanse media.

4 uur geleden
Qatar: Nederlandse gijzelaar vrijgelaten door Hamas

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas heeft woensdag een Nederlandse gijzelaar vrijgelaten, meldt bemiddelaar Qatar. Voor zover bekend was de 18-jarige Ofir Engel de enige Nederlandse gijzelaar die werd vastgehouden in de Gazastrook.

6 uur geleden
Hamas draagt veertien gijzelaars over aan Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft veertien gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Het zou gaan om tien Israëlische burgers, van wie een ook een Nederlands paspoort heeft, en vier Thaise burgers. Het Israëlische leger bevestigt dat de veertien mensen onderweg zijn naar Israël.

6 uur geleden
Rusland zegt klein dorp bij Bachmoet te hebben veroverd

CHROMOVE (ANP/DPA) - De Russische krijgsmacht zegt een klein dorp in de buurt van Bachmoet te hebben veroverd. Ze zouden nu heel Chromove, of Artemivske in het Russisch, in handen hebben.

7 uur geleden
Drie Gazanen gedood die volgens Israël bestand schonden

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische troepen hebben drie gewapende mannen in de Gazastrook gedood omdat zij het tijdelijke bestand zouden hebben geschonden, schrijft de nieuwssite The Times of Israel. Woordvoerder Daniel Hagari van de Israëlische krijgsmacht zegt dat de Palestijnen een "bedreiging" voor de troepen vormden.

8 uur geleden