Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gouverneurs VS blokkeren anti-transgenderwetgeving

Gouverneurs VS blokkeren anti-transgenderwetgeving

TOPEKA/BISMARCK (ANP/RTR) - De gouverneurs van de Amerikaanse staten Kansas en North Dakota hebben veto's uitgespoken over wetsvoorstellen die transgendermeisjes zouden verbieden om met andere meisjes mee te sporten op school. In meerdere conservatieve staten in de VS is een Republikeinse campagne gaande om de rechten van transgenders in te perken.

In de staten Arkansas en Mississippi zijn al soortgelijke verboden van kracht. Kristi Noem, de gouverneur van South Dakota, ondertekende onlangs een decreet om trans meisjes uit te sluiten van het sporten.

Laura Kelly, de Democratische gouverneur van Kansas liet donderdagavond weten dat zij het Republikeinse wetsvoorstel blokkeert. Daarmee volgt Kelly haar Republikeinse ambtsgenoot in North Dakota Doug Burgum. Hij sprak woensdag al een veto uit over een zelfde voorstel.

Boycot

"Deze wetgeving geeft een verwoestend signaal af dat Kansas niet vriendelijk is voor alle kinderen en hun families, onder wie voor hen die transgender zijn", zei gouverneur Kelly in een verklaring. De staat doet er volgens haar beter aan alle scholieren te betrekken, dan "hen uit te sluiten die misschien anders dan wij zijn".

Kelly gaf als reden voor haar veto ook het risico dat bedrijven Kansas mogelijk zouden boycotten als het Republikeinse wetsvoorstel zou worden aangenomen. Burgum stelde dat er in zijn staat wetten zijn die verzekeren dat de sport er eerlijk blijft, en dat het in zijn staat nog niet is voorgekomen dat een transgendermeisje met de meisjessport wil meedoen.

Steun

Het veto van de gouverneur van Kansas houdt waarschijnlijk stand, aangezien er in de volksvertegenwoordiging van die staat niet genoeg stemmen waren voor het wetsvoorstel om een veto te kunnen overrulen. In North Dakota waren daarvoor wel genoeg stemmen in het lagerhuis, maar niet in de Senaat van de staat.

De Republikeinen hebben in meerdere staten wetsvoorstellen ingediend om transgendermeisjes te verbieden met de andere meisjes mee te sporten, soms met steun van vrouwelijke sporters. Voorstanders van die wetsvoorstellen, zeggen dat ze er de eerlijke competitie in de vrouwensport mee willen beschermen. Weinig transvrouwen nemen echter deel aan de damessport.

Burgerrechtenorganisaties hebben al aangekondigd om de Republikeinse wetsvoorstellen aan te vechten als die worden aangenomen. Volgens hen druisen die in tegen de Amerikaanse grondwet.

Meer uit Buitenland

Blinken: moeten verantwoordelijk omspringen met onenigheid China

SJANGHAI (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China moeten op een verantwoordelijke manier omspringen met hun meningsverschillen. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken donderdag aan de start van een meerdaags bezoek in China.

2 uur geleden
18 oud-adviseurs Trump aangeklaagd voor geknoei verkiezingen

PHOENIX (ANP/RTR/AFP) - In Arizona zijn achttien oud-adviseurs van Donald Trump aangeklaagd voor het proberen ongedaan maken van de verkiezingsnederlaag van de toenmalige president in 2020. Dat maakte het openbaar ministerie van de staat bekend op woensdag.

3 uur geleden
Hooggerechtshof VS buigt zich over onschendbaarheid Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse hooggerechtshof buigt zich over de vraag of Donald Trump strafrechtelijk vervolgd kan worden voor zijn handelen als president. Hoewel het nog de vraag is of Trump kans maakt om de zaak te winnen, lijkt hij wel tijd gekocht te hebben in de zaak rond beschuldigingen dat hij probeerde te knoeien met de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020.

3 uur geleden
Dagjesmensen in Venetië moeten toegangskaartje tonen

VENETIË (ANP/AFP) - Toeristen die een dagje Venetië willen bezoeken, moeten donderdag voor het eerst een toegangskaartje hebben. Het gaat om een proef op de drukste momenten in het jaar. De stad hoopt dat de maatregel helpt om de negatieve gevolgen van de enorme aantallen toeristen die naar Venetië gaan te beperken.

4 uur geleden
Pro-Palestijnse betogingen aan universiteiten in VS breiden uit

AUSTIN (ANP/AFP) - Het aanzwellende protest aan Amerikaanse universiteiten tegen de oorlog van Israël in de Gazastrook is woensdag uitgebreid naar meer onderwijsinstellingen. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson wil dat de Nationale Garde ingrijpt, zei hij woensdag tijdens een bezoek aan de Columbia University in New York.

4 uur geleden
VS stuurden Oekraïne heimelijk langeafstandsraketten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hebben de afgelopen weken heimelijk langeafstandsraketten naar Oekraïne gestuurd om tegen de Russen te gebruiken. Washington had voorheen bezwaar daartegen. Het gaat om de langeafstandsraketten van het type ATACMS die deze maand twee keer door Oekraïne zijn ingezet.

10 uur geleden
Irak executeert dertien mensen voor terrorisme, Amnesty bezorgd

BAGDAD (ANP) - In Irak zijn deze week meer dan tien mensen opgehangen die veroordeeld zijn voor terrorisme. Daarop kan in Irak de doodstraf staan, al moet wel de president uitvoeringsbesluiten ondertekenen. Amnesty International hekelt het gebrek aan transparantie over de executies en roept het land op er onmiddellijk mee te stoppen.

10 uur geleden