Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gouverneur: Russen verliezen terrein in Severodonetsk

Gouverneur: Russen verliezen terrein in Severodonetsk

KIEV (ANP/AFP) - Russische troepen hebben terrein verloren in Severodonetsk, een belangrijke stad in het oosten van Oekraïne, aldus een Oekraïense regionale gouverneur zondag. De stad is het toneel geweest van hevige gevechten in een poging van Moskou om controle te krijgen over de Donbasregio.

"De Russen hadden de controle over ongeveer 70 procent van de stad, maar zijn de afgelopen twee dagen teruggedrongen. De stad is in tweeën verdeeld. Ze zijn bang om zich vrij door de stad te bewegen", schrijft gouverneur van Loehansk, Sergej Gaidai, op Telegram.

De regio Loehansk wordt sinds 2014 deels gecontroleerd door pro-Russische separatisten. Severodonetsk is de administratieve hoofdstad van het Oekraïense deel. Gaidai zei dat de Oekraïense strijdkrachten acht Russische militairen hadden gevangengenomen.

Zaterdag meldde het Russische leger nog dat Oekraïense militaire eenheden zich teruggetrokken hadden uit Severodonetsk. Maar burgemeester Oleksandr Strioek zei dat de Oekraïense troepen vochten om de stad te heroveren.

"Onze soldaten zijn erin geslaagd zich te hergroeperen, een verdedigingslinie op te bouwen. We doen momenteel alles wat nodig is om de totale controle over de stad te herstellen", zei hij in een interview dat zaterdag op Telegram werd uitgezonden.

Meer uit Buitenland

Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

2 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

2 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

2 uur geleden
Armenië bereid alle etnische Armeniërs op te nemen uit Karabach

MOSKOU/JEREVAN (ANP/RTR) - De Armeens premier Nikol Pasjinian heeft in een toespraak gezegd dat het land bereid is alle etnische Armeniërs op te nemen uit de enclave Nagorno-Karabach. Die ligt ten oosten van Armenië, ingesloten door Azerbeidzjan. Officieel is de enclave waar al decennia strijd over is Azerbeidzjaans grondgebied. Afgelopen week voerde Azerbeidzjan een grote aanval uit om Nagorno-Karabach in te lijven.

5 uur geleden
Politie verijdelt verstoring start marathon Berlijn

BERLIJN (ANP/DPA) - De politie heeft kort voor het begin van de marathon van Berlijn een groepje betogers verwijderd. Die wilden de weg blokkeren door zich er vast te plakken. Dat gebeurde op de boulevard die van de Brandenburger Tor door een park naar het westen loopt, het beginpunt van de route van de marathon die later bij het bekende Berlijnse monument ook eindigt.

6 uur geleden
Franse rapper MHD tot 12 jaar veroordeeld wegens moord in 2018

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse rapper Mohamed Sylla, die bekend is onder de artiestennaam MHD, is na een proces van twee weken veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens de moord op een 23-jarige man in 2018. De rechtbank acht bewezen dat Sylla de hoofdrol heeft gespeeld bij de moord die onderdeel was van een conflict tussen jeugdbendes uit de wijk Cité des Chaufourniers en uit de aangrenzende wijk la Grange aux Belles in het noordoosten van Parijs.

6 uur geleden
Twee Palestijnen gedood door Israëlische militairen op Westoever

TULKARM (ANP/AFP) - Bij een Israëlische inval op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn zondag twee Palestijnen doodgeschoten volgens de Palestijnse gezondheidsdiensten. De inval was in Nur Shams, vlakbij de stad Tulkarm, circa 60 kilometer ten noorden van Jeruzalem.

7 uur geleden