Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gouverneur meldt massale Russische aanvallen op Cherson

Gouverneur meldt massale Russische aanvallen op Cherson

CHERSON (ANP/DPA) - Het Russische leger heeft sinds zaterdag meer dan vijftig keer beschietingen uitgevoerd op doelen in de regio Cherson, meldt het militaire bestuur van de regio. De gouverneur beschuldigde Rusland zondag van terreur en gerichte aanvallen op burgers. Er vielen een dode en twee gewonden, meldde hij via Telegram.

Meerdere plaatsen langs de noordwestelijke oever van de rivier de Djnepr liggen onder vuur van Russische troepen aan de andere kant. De situatie in de stad Cherson, die Oekraïne twee weken geleden heroverde, is volgens de gouverneur kritiek. Hoogspanningslijnen en infrastructuur zijn verwoest, maar huishoudens worden geleidelijk weer aangesloten op het elektriciteitsnet.

Vijf procent van de bewoners zou thuis weer licht hebben en een ziekenhuis heeft weer stroom. Vanwege de moeilijke situatie is de Oekraïense regering enkele dagen geleden begonnen met evacuaties. Ongeveer honderd inwoners werden met de trein naar het westen van het land gebracht. Anderen zijn zelfstandig naar rustiger delen van het land gereisd.

Vrijdag kwamen in Cherson vijftien mensen om door beschietingen van het Russische leger, dat de stad acht maanden in handen had. Sinds het einde van de bezetting ruim twee weken geleden zijn er volgens de politie minstens 32 doden gevallen in de regio. Onderzoekers hebben 578 zaken aangebracht die zouden kunnen worden aangemerkt als oorlogsmisdaden.

Meer uit Buitenland

Ruim 8100 doden in Turkije en Syrië door aardbevingen

ANKARA (ANP/DPA) - Het aantal doden in Turkije en Syrië door de zware aardbevingen van maandag is gestegen tot 8164. In Turkije zijn dinsdag 5894 doden geteld, melden de autoriteiten. In buurland Syrië zijn volgens het ministerie van Gezondheid en hulpverleners zeker 2270 mensen omgekomen.

41 minuten geleden
NYT: agent deelde foto van mishandelde Tyre Nichols

MEMPHIS (ANP) - Een van de politieagenten die in Memphis Tyre Nichols aanhielden en mishandelden, heeft met zeker vijf mensen een foto gedeeld van de zwaar toegetakelde zwarte Amerikaan terwijl die geboeid tegen een politieauto zat. Onder de ontvangers waren twee andere agenten en een burgermedewerker van het politiekorps, schrijft The New York Times op basis van politiedocumenten. Nichols (29) overleed drie dagen na zijn aanhouding.

42 minuten geleden
VS: China wees telefoontje over neergehaalde ballon af

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft zaterdag tevergeefs geprobeerd te bellen met zijn Chinese collega Wei Fenghe, nadat de Amerikaanse luchtmacht de vermoedelijke Chinese spionageballon uit de lucht had geschoten. Een woordvoerder van het Pentagon zei dinsdag dat China niet reageerde op het verzoek voor een telefoongesprek tussen beide ministers.

2 uur geleden
Nederlands reddingsteam haalt 3 mensen levend onder puin vandaan

HILVERSUM (ANP) - Drie mensen zijn in het rampgebied in Turkije levend onder het puin vandaan gehaald door het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR, meldt het reddingsteam.

4 uur geleden
Dodental aardbevingen Turkije en Syrië ruim 7300

ANKARA (ANP/AFP) - In Turkije en Syrië zijn volgens officiële cijfers inmiddels zeker 7300 doden geteld, na de zware aardbevingen maandag. Het gaat om 5434 slachtoffers in Turkije en zeker 1872 in Syrië.

7 uur geleden
Dodental aardbevingen Turkije en Syrië opgelopen tot boven 6000

ANKARA (ANP/AFP) - In Turkije en Syrië zijn 6200 doden geteld na de zware aardbevingen van maandag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat ervan uit dat dit cijfer nog fors zal stijgen. In Turkije alleen gaat het om 4544 doden en bijna 27.000 gewonden.

9 uur geleden
Eurocommissaris: drugsmaffia even gevaarlijk als terrorisme

ANTWERPEN (ANP) - De georganiseerde misdaad heeft zo'n vlucht genomen dat die inmiddels even gevaarlijk is voor de samenleving als terrorisme, zegt Eurocommissaris Ylva Johansson. De Europese havens en opsporingsdiensten moeten beter samenwerken om de drugsbendes aan te kunnen, zei ze op bezoek in de haven van Antwerpen.

10 uur geleden