Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gouverneur Loehansk claimt herovering deel Severodonetsk

Gouverneur Loehansk claimt herovering deel Severodonetsk

SEVERODONETSK (ANP/RTR) - Het leger van Oekraïne heeft een deel van de Oost-Oekraïense stad Severodonetsk heroverd op de Russen, zegt de gouverneur van Loehansk Sergej Gaidai. Het Russische leger heeft een groot deel van de stad in handen, maar volgens de gouverneur hebben de Oekraïners weer een deel van het verloren gebied terug.

Gaidai zei dat de Russen urenlang Oekraïense posities in Severodonetsk hebben beschoten. Ze rukten langzaam op, maar de Oekraïense soldaten konden ze terugdringen, waarna de beschietingen opnieuw begonnen. Volgens de gouverneur vernietigen de Russen alles met beschietingen en bommen, maar maken ze geen vorderingen. Gaidai wacht op genoeg westerse langeafstandswapens om de stad definitief te heroveren. "Geloof me, dan zal de Russische infanterie vluchten."

Al dagen is de omsingelde stad het toneel van bloedige straatgevechten. Als de Russen Severodonetsk innemen, hoeven ze alleen de naastgelegen stad Lisitsjansk te veroveren om heel de regio Loehansk te controleren. Het Britse ministerie van Defensie schreef vrijdag dat de Russen de regio naar verwachting binnen twee weken hebben veroverd.

Donetsk

Dan kunnen de Russische troepen zich focussen op Donetsk, de andere helft van de Donbas-regio. Volgens het Oekraïense leger maken de Russen zich al klaar voor een aanval op Slovjansk. Ten noorden van die stad, niet ver van Severodonetsk, zouden zich nu tussen de zeshonderd en achthonderd soldaten verzamelen.

In Severodonetsk zijn zo'n tien buitenlandse strijders aangekomen om de stad te verdedigen. Een 22-jarige Georgiër zei tegen een verslaggever van Reuters dat ze de Russen terug willen dringen, hoelang het ook duurt. "Wij staan aan de goede kant van de geschiedenis." Een ander sprak Portugees en wil de bevolking beschermen. "Ik zal alleen vertrekken met een overwinning."

Meer uit Buitenland

Russische gouverneur Cherson ziet voordeel in damdoorbraak

MOSKOU (ANP/DPA/RTR) - Rusland heeft een militair voordeel gehaald uit de verwoesting van de stuwdam in het zuiden van Oekraïne. Dat heeft de door Rusland geïnstalleerde gouverneur van de regio Cherson verklaard in gesprek met de Russische staatstelevisie.

28 minuten geleden
EU pakt Polen aan om 'Ruslandwet' die oppositie zou smoren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint een nieuwe strafprocedure tegen Polen wegens een nieuwe wet die volgens de Poolse oppositie tegen haar is gericht. Die kan Polen voor de hoogste Europese rechter brengen. Dan dreigen boetes en dwangsommen.

1 uur geleden
Heetste lente in Spanje sinds metingen in 1961 begonnen

MADRID (ANP/AFP) - Spanje heeft dit jaar de heetste lente doorgemaakt sinds metingen in 1961 begonnen. Daarnaast was de lente van 2023 de op een na droogste ooit in Spanje, zegt het Spaanse meteorologische instituut AEMET.

2 uur geleden
Zelensky: honderdduizenden zonder drinkwater door damdoorbraak

KYIV (ANP) - Honderdduizenden mensen in Oekraïne hebben volgens president Volodymyr Zelensky geen normale toegang tot drinkwater. Door de vernieling van de dam in de Dnipro-rivier is ook een van de grootste waterreservoirs verwoest. Zelensky zegt dat de autoriteiten er alles aan doen om mensen te helpen, maar dat ze alleen hulp kunnen bieden in de gebieden die onder controle staan van Kyiv.

4 uur geleden
Europeanen willen afzijdig blijven bij oorlog China-VS

BRUSSEL (ANP) - Als de Verenigde Staten slaags raken met China over Taiwan moeten de VS dat zelf opknappen, vinden de meeste EU-burgers volgens opiniepeilers. Het vertrouwen in de VS is de laatste jaren wat hersteld, maar driekwart zou toch graag zien dat de EU ook militair op eigen benen kan staan, concludeert de Europese denktank ECFR.

4 uur geleden
Paus Franciscus naar ziekenhuis voor buikoperatie

VATICAANSTAD (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus is overgebracht naar het ziekenhuis voor een operatie aan zijn buikwand. Die vindt woensdagmiddag plaats in het Gemelli-ziekenhuis in Rome. De paus moet daar naar verwachting een aantal dagen blijven. Dinsdag moest Franciscus ook al naar het ziekenhuis voor een controle, maar toen kon hij na veertig minuten weer vertrekken.

4 uur geleden
Russische burgemeester: zeker zeven vermisten na verwoesting dam

NOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - Na de verwoesting van de dam in de Oekraïense Dnipro-rivier zijn ten minste zeven mensen vermist geraakt. Dat zegt de door Rusland geïnstalleerde burgemeester van Nova Kachovka, de plaats bij de stuwdam. Een groot deel van die stad kwam dinsdag onder water te staan door de damdoorbraak.

6 uur geleden