Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gouverneur Charkiv: evacuatie burgers na Russische aanvallen

Gouverneur Charkiv: evacuatie burgers na Russische aanvallen

CHARKIV (ANP/AFP) - In de Oekraïense regio Charkiv zijn ongeveer 1775 burgers geëvacueerd, meldt gouverneur Oleh Synjehoebov. Hij zegt dat de afgelopen 24 uur dertig plaatsen door het Russische leger zijn aangevallen met artillerie en mortieren.

De evacuaties in de noordoostelijke regio vonden plaats aan de grens met Rusland. Russische troepen boekten kleine terreinwinsten in het grensgebied. Charkiv werd aan het begin van de oorlog deels ingenomen en staat sinds september 2022 grotendeels onder Oekraïense controle. Een hoge functionaris van het Oekraïense leger zegt dat Russische militairen ongeveer 1 kilometer zijn opgerukt.

President Volodymyr Zelensky maakte vrijdag melding van "intense gevechten" langs de hele frontlinie. Synjehoebov zei toen dat sommige burgers zelf al op de vlucht waren geslagen.

Meer uit Buitenland

Israël meldt nog meer dode Hamas-gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Steeds meer gijzelaars van de Palestijnse beweging Hamas blijken dood. Israël meldt dat weer gegijzelden in de Gazastrook zijn overleden, drie Israëliërs en een Israëliër met ook de Britse nationaliteit. De stoffelijke overschotten bevinden zich in handen van de terreurorganisatie Hamas, aldus de Israëlische strijdkrachten.

2 uur geleden
Felicitaties voor eerste vrouwelijke president Mexico

WASHINGTON/BRASILIA (ANP/AFP) - Het Witte Huis heeft de winnares van de Mexicaanse presidentsverkiezingen, Claudia Sheinbaum (61), hartelijk gefeliciteerd met haar historische overwinning in de verkiezingen van zondag. President Joe Biden ziet uit naar "samenwerking in de geest van partnerschap en vriendschap die de banden tussen de twee landen kenmerken".

3 uur geleden
Vicepresident VS naar conferentie Zwitserland over vrede Oekraïne

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris gaat half juni naar de topconferentie over vrede in Oekraïne die in Zwitserland wordt gehouden. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft die 'vredestop' voorgesteld en Zwitserland is bereid gastheer te zijn.

4 uur geleden
Mister Brexit Nigel Farage kondigt terugkeer in politiek aan

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - Nigel Farage, een belangrijk aanjager van het Britse vertrek uit de Europese Unie, stelt zich kandidaat voor de verkiezingen volgende maand. Hij wil voor de anti-immigratiepartij Reform UK in het parlement. Hij had een comeback in de politiek onlangs nog uitgesloten.

4 uur geleden
Familie Biden steunt beklaagde Hunter in rechtszaak

WILMINGTON (ANP) - Bij het begin van het proces over de onwettige aanschaf van een vuurwapen tegen de 54-jarige zoon van president Joe Biden, Hunter Biden, is de familie van de beklaagde prominent aanwezig. Amerikaanse media hebben gemeld dat de president en zijn vrouw Jill in Wilmington zijn neergestreken en de 'First Lady' is zelf naar de rechtszaal gekomen.

5 uur geleden
Russische vrouwen demonstreren bij ministerie van Defensie

MOSKOU (ANP/AFP) - Een groep vrouwen heeft actie gevoerd bij het Russische ministerie van Defensie in Moskou. Ze eisen dat hun partners die in Oekraïne vechten weer naar huis mogen en vroegen om een gesprek met de nieuwe minister van Defensie.

7 uur geleden
Betogende Franse en Spaanse boeren blokkeren grensovergangen

BIRIATOU/LE PERTHUS (ANP) - Protesterende Franse en Spaanse boeren hebben maandagochtend grensovergangen tussen Frankrijk en Spanje geblokkeerd, veelal met tractors. Ze betogen volgens Franse media tegen de hoge kosten en lage inkomsten in hun bedrijven.

7 uur geleden