Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gouverneur Californië beschuldigt grote olieconcerns van liegen

Gouverneur Californië beschuldigt grote olieconcerns van liegen

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, beschuldigt olieconcerns waaronder Shell van "liegen". Hij zei dat een baanbrekende rechtszaak die de Amerikaanse staat heeft aangespannen tot doel heeft de oliebedrijven verantwoordelijk te houden voor het maken van buitensporige winsten ten koste van de inwoners van de staat en het milieu.

"De klimaatcrisis is per slot van rekening een crisis van fossiele brandstoffen", heeft Newsom gezegd tijdens de openingsceremonie van de New Yorkse Climate Week. "Ze blijven ons voor de gek houden. Ik heb er genoeg van en ik ben dit beu."

Californië heeft de afgelopen dagen vijf van 's werelds grootste olieconcerns aangeklaagd. De staat beschuldigt ExxonMobil, Shell, BP, ConocoPhillips en Chevron ervan het publiek en beleidsmakers jarenlang misleid te hebben over de schade die fossiele brandstoffen veroorzaken. Californië eist behalve een schadevergoeding onder meer ook de komst van een fonds om maatregelen tegen klimaatverandering te financieren.

Einde winstgevendheid

Volgens de aanklacht hebben de bedrijven niet alleen enorme winsten behaald, maar ook doelbewust de transitie naar een koolstofvrije economie vertraagd. Dit zou hebben geleid tot tientallen miljarden dollars aan schade aan het milieu en de volksgezondheid. "Dit is ernstig", zei Newsom in een toelichting. Hij noemde de aangerichte schade eigenlijk onberekenbaar.

De zaak kan mogelijk grote gevolgen hebben voor de oliebedrijven. "De kosten van de gevolgen van klimaatverandering zijn vele malen groter dan de winsten die ze nu maken", zei oprichter Mark van Baal van de activistische beleggersgroep Follow This zondag tegen Nieuwsuur. "Als de rechter Californië gelijk geeft, is dat het einde van de winstgevendheid van oliebedrijven."

Primeur

Chevron reageert met de opmerking dat de klimaatverandering een mondiaal probleem betreft "dat een gecoördineerde internationale beleidsreactie vereist". Dit soort rechtszaken zouden alleen maar goed zijn voor advocaten en politici. Shell is ook met een verklaring gekomen. "Wij geloven niet dat de rechtszaal de juiste locatie is om de klimaatverandering aan te pakken", aldus het concern.

Milieudefensie won in 2021 al eens een rechtszaak tegen Shell. Het vonnis was een wereldwijde primeur. Hierin wees de rechter op de risico's van klimaatverandering. Shell moet uiterlijk in 2030 in ieder geval de CO2-uitstoot van de eigen operaties met 45 procent hebben teruggebracht ten opzichte van het niveau van 2019. Shell heeft tegen dat vonnis beroep aangetekend.

Meer uit Financieel

Trump kondigt tarieven aan voor landen die olie Venezuela kopen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat hij importheffingen van 25 procent wil opleggen aan elk land dat olie en gas koopt van Venezuela. Hij verwijst hierbij naar migratie en criminele bendeleden in de Verenigde Staten.

43 minuten geleden
Humanitas maant politiek tot actie: schuldenaanpak schiet tekort

AMSTERDAM (ANP) - De huidige maatregelen om de problematische schulden van Nederlanders aan te pakken, schieten tekort. Dat stelt vrijwilligersorganisatie Humanitas die mensen bijstaat bij het oplossen van hun schulden. Volgens directeur Jerzy Soetekouw is al jaren sprake van een "hardnekkige uitdaging", maar is het de laatste jaren alleen maar erger geworden. "Mensen gaan kopje onder", ziet hij. Humanitas biedt daarom dinsdag een pamflet aan bij de Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

44 minuten geleden
FNV: verbeterplan UWV neemt onrust bij WIA-ontvangers niet weg

UTRECHT (ANP) - Het plan van het UWV om 43.000 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen te controleren op mogelijke fouten, neemt de onrust bij mensen die deze ontvangen niet weg. Daarvoor is meer nodig, stelt FNV in reactie op het plan dat het kabinet maandag heeft bekendgemaakt. Niet alleen binnen het UWV: ook de WIA moet worden aangepast.

48 minuten geleden
Delftse aardbevingsbestendige woning volgende maand naar Turkije

DELFT (ANP) - Een aardbevingsbestendige woning, gebouwd door een studententeam van de TU Delft, wordt volgende maand naar Turkije getransporteerd. De bijzondere woning werd ontworpen na de verwoestende aardbeving in Turkije, meer dan twee jaar geleden. Veel inwoners hebben nog altijd geen huisvesting.

53 minuten geleden
Geen vluchten vanaf Brussels Airport op 31 maart door staking

BRUSSEL (ANP/BELGA/RTR) - Op maandag 31 maart vertrekken er geen passagiersvluchten vanaf Brussels Airport door een staking. Ook voor vluchten die er aankomen zal er hinder zijn, waarschuwt de luchthaven.

54 minuten geleden
DNA-testaanbieder 23andMe vraagt uitstel van betaling aan in VS

SAN FRANCISCO (ANP) - De Amerikaanse aanbieder van DNA-testen 23andMe, die ook in Nederland gekocht kunnen worden, heeft in de Verenigde Staten een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. 23andMe meldt op zijn website dat er wordt gewerkt aan een doorstart. Daarbij wordt gezocht naar nieuwe investeerders.

1 uur geleden
Wall Street stijgt door hoop op minder streng handelsbeleid Trump

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag verder omhoog. Beleggers trokken zich op aan mediaberichten over een mogelijk minder streng tarievenbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij wil dat er vanaf 2 april wederkerige importheffingen komen. Dat zijn heffingen tegen landen die invoertarieven op Amerikaanse producten hebben.

1 uur geleden