
Gouverneur Californië beschuldigt grote olieconcerns van liegen
NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, beschuldigt olieconcerns waaronder Shell van "liegen". Hij zei dat een baanbrekende rechtszaak die de Amerikaanse staat heeft aangespannen tot doel heeft de oliebedrijven verantwoordelijk te houden voor het maken van buitensporige winsten ten koste van de inwoners van de staat en het milieu.
"De klimaatcrisis is per slot van rekening een crisis van fossiele brandstoffen", heeft Newsom gezegd tijdens de openingsceremonie van de New Yorkse Climate Week. "Ze blijven ons voor de gek houden. Ik heb er genoeg van en ik ben dit beu."
Californië heeft de afgelopen dagen vijf van 's werelds grootste olieconcerns aangeklaagd. De staat beschuldigt ExxonMobil, Shell, BP, ConocoPhillips en Chevron ervan het publiek en beleidsmakers jarenlang misleid te hebben over de schade die fossiele brandstoffen veroorzaken. Californië eist behalve een schadevergoeding onder meer ook de komst van een fonds om maatregelen tegen klimaatverandering te financieren.
Einde winstgevendheid
Volgens de aanklacht hebben de bedrijven niet alleen enorme winsten behaald, maar ook doelbewust de transitie naar een koolstofvrije economie vertraagd. Dit zou hebben geleid tot tientallen miljarden dollars aan schade aan het milieu en de volksgezondheid. "Dit is ernstig", zei Newsom in een toelichting. Hij noemde de aangerichte schade eigenlijk onberekenbaar.
De zaak kan mogelijk grote gevolgen hebben voor de oliebedrijven. "De kosten van de gevolgen van klimaatverandering zijn vele malen groter dan de winsten die ze nu maken", zei oprichter Mark van Baal van de activistische beleggersgroep Follow This zondag tegen Nieuwsuur. "Als de rechter Californië gelijk geeft, is dat het einde van de winstgevendheid van oliebedrijven."
Primeur
Chevron reageert met de opmerking dat de klimaatverandering een mondiaal probleem betreft "dat een gecoördineerde internationale beleidsreactie vereist". Dit soort rechtszaken zouden alleen maar goed zijn voor advocaten en politici. Shell is ook met een verklaring gekomen. "Wij geloven niet dat de rechtszaal de juiste locatie is om de klimaatverandering aan te pakken", aldus het concern.
Milieudefensie won in 2021 al eens een rechtszaak tegen Shell. Het vonnis was een wereldwijde primeur. Hierin wees de rechter op de risico's van klimaatverandering. Shell moet uiterlijk in 2030 in ieder geval de CO2-uitstoot van de eigen operaties met 45 procent hebben teruggebracht ten opzichte van het niveau van 2019. Shell heeft tegen dat vonnis beroep aangetekend.
Meer uit Financieel
DUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
15 minuten geledenROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.
39 minuten geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De export van China is in april opnieuw flink gestegen. Vooral naar andere Aziatische landen en Europa nam de Chinese uitvoer toe. De Chinese export naar de Verenigde Staten nam echter fors af door de hoge importheffingen op Chinese goederen van de Amerikaanse president Donald Trump.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industrie heeft in maart opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de industriële productie 1,3 procent hoger dan in maart 2024. Het is de derde opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is opnieuw op de vierde plaats geëindigd op de Europese lijst van bruto binnenlands product (bbp) per inwoner, een maatstaf voor de materiële welvaart in een land. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het bbp per inwoner vorig jaar 63.000 euro. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als het gemiddelde in de Europese Unie.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
8 uur geleden