Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gouverneur: bloedbad Buffalo terreurdaad van rechtsextremist

Gouverneur: bloedbad Buffalo terreurdaad van rechtsextremist

BUFFALO (ANP) - De 18-jarige witte man die zaterdag in de Amerikaanse stad Buffalo in de staat New York tien mensen doodschoot en drie anderen verwondde in een supermarkt, was een rechtsextremist. Dat heeft gouverneur Kathy Hochul van New York gezegd. Zij noemde het bloedbad "een terreurdaad" en sprak de wens uit dat de verdachte voor de rest zijn leven in de gevangenis moet zitten.

De schutter wordt aangeklaagd voor een racistisch gemotiveerde haatmisdaad. Elf van de dertien slachtoffers waren zwarte Amerikanen. De FBI liet weten de schietpartij te onderzoeken als een geval van "racistisch gewelddadig extremisme".

De man liep rond 14.30 uur lokale tijd de supermarkt binnen, zwaarbewapend en gekleed in militair tenue. Hij droeg ook een kogelwerend vest. Binnen schoot hij in het rond met een geweer. Een politieagent zei tegen de krant The Buffalo News dat toen hij de supermarkt binnenging, het was "alsof hij een horrorfilm inliep".

Live uitgezonden

Toen agenten arriveerden, hield de verdachte een pistool tegen zijn eigen nek. Maar de politie wist hem over te halen het wapen te laten vallen en zich over te geven. Tijdens de schietpartij was de man volgens de commissaris verwikkeld in een vuurgevecht met een voormalig politieman die als bewaker in de winkel werkte. De beveiliger is daarbij omgekomen.

De schutter droeg een camera en heeft zijn daad live uitgezonden op internet. Hij had voorafgaand aan zijn daad een manifest gepubliceerd waarin hij zichzelf een racist en een antisemiet noemt. De supermarkt ligt ten noorden van de stad in een gebied waar vooral zwarte Amerikanen wonen.

Geïnspireerd door eerdere bloedbaden

The New York Times meldde op basis van de tekst van het manifest dat de schutter mogelijk was geïnspireerd door eerdere bloedbaden die uit racistische motieven zijn aangericht. Als voorbeelden noemde de krant de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland in 2019 en een schietpartij in een Walmart-winkel in El Paso, Texas in hetzelfde jaar.

Burgemeester Byron Brown zei tijdens een persconferentie dat de schutter niet uit Buffalo komt. De vermoedelijke dader zou uren hebben gereden voordat hij in de stad aankwam "om deze misdaad tegen de mensen van Buffalo te plegen", aldus Brown. Hij sprak van "de ergste nachtmerrie die een gemeenschap kan tegenkomen".

Meer uit Buitenland

Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

4 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

6 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

7 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

8 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

8 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

10 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

11 uur geleden