Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Goud en zilver op EK 'ongekend' in land zonder hoogspringcultuur

Goud en zilver op EK 'ongekend' in land zonder hoogspringcultuur

ISTANBUL (ANP) - Het lijkt erop dat Nederland een gearriveerd atletiekland is. Dat zei technisch directeur Vincent Kortbeek na de EK indooratletiek in Istanbul, waar zijn equipe zeven medailles won en als tweede eindigde in het medailleklassement.

‘’Ik zag dat Noorwegen ons nog is gepasseerd, maar tweede op de medaillespiegel is fantastisch mooi. Het is een feit dat we hier net als twee jaar geleden in Torun in de top meedraaien", aldus de atletiekbaas, die in totaal twaalf top-8 prestaties telde. Er zaten drie gouden, drie zilveren en één bronzen medaille bij de oogst. "Dat vind ik een heel goed niveau."

Femke Bol stak er bovenuit met Europees goud op de 400 meter en 4x400 meter estafette. De 23-jarige Amersfoortse is inmiddels de gearriveerde vedette, die al op twaalf medailles op grote internationale kampioenschappen staat.

Kortbeek over Bol

"Ik heb met ontzag naar haar gekeken. Wat zij laat zien is fenomenaal, ook op de estafette", vindt Kortbeek. "Je ziet dat ze met zoveel gemak zo'n hoog niveau haalt. Na haar winst op de 400 meter was ze natuurlijk blij, maar daarna zegt ze ook meteen weer: we hebben morgen ook nog iets te doen, we hebben nog een estafette te lopen. Zij is een voorbeeld voor ons allemaal. Voor iedereen in het team en iedereen die met atletiek bezig is in Nederland. Wij kunnen er als bond alleen maar fantastisch blij mee zijn met hoe ze presteert en hoe ze zich manifesteert."

De daverende verrassingen waren de twee medailles bij het hoogspringen. Douwe Amels vergaarde in tien jaar tijd achttien Nederlandse titels, maar op een EK of WK kwam hij geen enkele keer ook maar in de buurt van de medailles. Plotsklaps sprong de Fries naar het goud met 2,31 meter. De pas 19-jarige Britt Weerman stuntte met de zilveren plak.

Zilver voor Weerman

"Britt leverde natuurlijk een prachtig resultaat, maar wat Douwe deed was ongekend. Dit zijn de verrassingen die net wat specialer en mooier zijn dan de prestaties die je van de favorieten verwacht. We hebben niet eens echt een hoogspringcultuur in Nederland. Het wordt meestal solistisch beoefend en vanuit de bond is er geen focus op geweest", erkent de technisch directeur.

"Maar die twee leveren hier wel en dan zouden ze dat dus ook kunnen doen op de wereldkampioenschappen of Olympische Spelen. Wij moeten dus zeker kijken of we dit kunnen uitbouwen."

Meer uit Sport

Wielerbond KNWU boos op politie om nieuwe regels motorbegeleiding

ARNHEM (ANP) - Wielerbond KNWU vreest dat dit jaar een aantal koersen niet kan doorgaan vanwege de veranderde werkwijze die door de Nationale Politie is ingevoerd. Bij veel wielerwedstrijden zijn motoragenten nodig om het verkeer te regelen. Vanwege een tekort mochten de afgelopen jaren ook motoragenten met een zogenoemde C1-opleiding worden ingezet, die niet gespecialiseerd zijn in het begeleiden van koersen. Nu dat - volgens de KNWU plotseling - verboden is, dreigen rigoureuze aanpassingen van de wielerkalender.

1 uur geleden
IOC buigt zich over grootste 'hoofdpijndossier' voor Spelen 2024

LAUSANNE (ANP) - Het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vergadert dinsdag in Lausanne over het grootste 'hoofdpijndossier' in de aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs. Mogen sporters uit Rusland en Belarus volgend jaar onder neutrale vlag meedoen, terwijl de oorlog in Oekraïne nog steeds voortduurt? Dat is de vraag die voor heel wat verdeeldheid in de sportwereld zorgt.

2 uur geleden
Poolse regering tegen deelname Russen aan Spelen

WARSCHAU (ANP) - Sporters uit Rusland en Belarus moeten worden uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen totdat Rusland zijn troepen terugtrekt uit Oekraïne. Dat stelt de regering van Polen in reactie op de plannen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om atleten uit beide landen onder voorwaarden toe te laten in Parijs.

3 uur geleden
Samenwerking Haase en Middelkoop eindigt in tweede ronde Miami

MIAMI (ANP) - De samenwerking tussen de tennissers Robin Haase en Matwé Middelkoop is zondag in Miami ten einde gekomen. Het Nederlandse dubbelduo verloor in de tweede ronde van het masterstoernooi via een matchtiebreak van de Duitser Kevin Krawietz en de Fransman Fabrice Martin: 6-7 (8) 7-6 (4) 10-7. Haase en Middelkoop hadden voor de partij al aangekondigd uit elkaar te gaan.

6 uur geleden
Van de Zandschulp verslaat Ruud en bereikt vierde ronde in Miami

MIAMI (ANP) - Tennisser Botic van de Zandschulp heeft op het masterstoernooi van Miami de vierde ronde bereikt met een overwinning op Casper Ruud, de nummer 4 van de wereld. De Nederlander versloeg de 24-jarige Noor in drie sets (3-6 6-4 6-4) en boekte zo zijn eerste overwinning op een speler uit de top 5 van de mondiale ranglijst. De partij duurde bijna drie uur. Van de Zandschulp gaat nu met de Fin Emil Ruusuvuori strijden om een plek in de kwartfinales in Florida.

8 uur geleden
Turner Schmidt wil op EK teamticket voor WK veiligstellen

ROTTERDAM (ANP) - Turner Casimir Schmidt hoopt dat de Nederlandse turners bij de EK turnen in Antalya aan de 'goede kant van de streep' zullen eindigen. Daarmee doelt de turner van SV PAX Haarlemmermeer op het behalen van een plek bij de top 13 in de landenwedstrijd. De Nederlandse ploeg verzekert zich daarmee namelijk van een teamticket voor de WK van later dit jaar, waar olympische startbewijzen te verdienen zijn.

18 uur geleden
Straf en mogelijk handbreuk geplaagde motorracer Márquez

PORTIMÃO (ANP) - Motorcoureur Marc Márquez heeft in ieder geval een straf overgehouden aan zijn crash in de Grote Prijs van Portugal, maar mogelijk ook een breukje in zijn rechterhand. Zijn team Repsol Honda meldde dat de zesvoudig wereldkampioen in de MotoGP nader onderzoek laat doen in een ziekenhuis in Barcelona.

19 uur geleden