Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gorbatsjov hoopt op verbetering van relatie tussen EU en Rusland

Gorbatsjov hoopt op verbetering van relatie tussen EU en Rusland

MOSKOU (ANP/DPA) - Oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov hoopt dat de betrekkingen tussen Rusland en de Europese Unie zullen verbeteren. Volgens de Nobelprijswinnaar zijn onderhandelingen op het hoogste niveau nodig om de spanningen tussen Brussel en Moskou te verminderen. "Ik geloof erin", zei Gorbatsjov tegen het Russische persbureau Interfax.

"Je moet begrijpen dat we allemaal Europeanen zijn", stelde Gorbatsjov tegenover Interfax, dat hem interviewde vanwege zijn negentigste verjaardag komende dinsdag. "Dat betekent dat we moeten onderhandelen."

De relaties tussen Rusland en de Europese Unie zijn al jaren verzuurd, onder meer vanwege de steun van Moskou aan pro-Russische rebellen in Oekraïne. Recent zijn de spanningen nog hoger opgelopen door de arrestatie en veroordeling van de Russische oppositieleider Aleksej Navalni.

Persoonlijke ontmoeting met Biden

Naast onderhandelingen opstarten met Brussel, moet president Vladimir Poetin wat Gorbatsjov betreft ook een persoonlijke ontmoeting regelen met zijn Amerikaanse collega Joe Biden. De twee zouden nieuwe gesprekken moeten voeren over nucleaire ontwapening. "Vandaag de dag is het voorkomen van een nucleaire oorlog het belangrijkste", aldus de oud-president van de Sovjet-Unie. "Om vooruitgang te boeken, moet je elkaar openlijk benaderen."

Gorbatsjov verschijnt niet vaak meer in het openbaar. Als laatste leider van de Sovjet-Unie voerde hij in de jaren 80 belangrijke hervormingen door die uitmondden in het einde van de Koude Oorlog en de alleenheerschappij van de communistische partij in zijn land. Hij kreeg hiervoor in 1990 de Nobelprijs voor de Vrede. Ook ondertekende Gorbatsjov in 1987 met de Amerikaanse president Ronald Reagan het INF-verdrag, waarin een verbod op het testen met (nucleaire) middellangeafstandsraketten was geregeld.

Meer uit Buitenland

Vietnam heeft voormalige politieminister als nieuwe president

HANOI (ANP/AFP/RTR) - Het parlement van Vietnam heeft als verwacht To Lam, tot voor kort minister van Openbare Veiligheid, gekozen als president. Lam was vorige week door de Communistische Partij voorgedragen als nieuwe president.

1 uur geleden
Hulp geleverd via door VS gebouwde pier bereikt Palestijnen niet

WASHINGTON (ANP) - Geen van de 569 ton humanitaire hulp die op een door de VS gebouwde pier in Gaza gearriveerd is, is tot dusver uitgedeeld aan mensen in nood. Dat zei dinsdag een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

3 uur geleden
Jenny Erpenbeck wint International Booker Prize

LONDEN (ANP) - De Nederlandse schrijfster Jente Posthuma heeft naast de International Booker Prize gegrepen. De prestigieuze Britse prijs voor boeken die zijn vertaald naar het Engels ging naar de Duitse auteur Jenny Erpenbeck en haar boek Kairos.

7 uur geleden
Team van Trump verwijdert video over oprichting 'reich'

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het campagneteam van Donald Trump heeft een video verwijderd van zijn socialemedia-account waarin wordt gerept over de oprichting van een 'reich' na de komende verkiezingen. Het campagneteam van zijn politieke rivaal Joe Biden spreekt schande van het filmpje, dat volgens een woordvoerster van Trump door een onoplettende medewerker online is gezet.

8 uur geleden
Israël draait maatregelen tegen persbureau AP terug

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Israël komt terug op maatregelen tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP). De autoriteiten maakten bekend dat afgepakte camera-apparatuur wordt teruggegeven.

9 uur geleden
Rusland oefent met gebruik tactische kernwapens dicht bij Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische strijdkrachten zijn naar eigen zeggen "niet ver van Oekraïne" begonnen met oefeningen voor het praktische gebruik van tactische kernwapens. Eerder deze maand werd in Moskou aangekondigd dat die oefeningen worden gehouden als gevolg van westerse provocaties en bedreigingen.

13 uur geleden
Einde strafzaak Trump in zicht, ex-president getuigt zelf niet

NEW YORK (ANP) - De advocaten van Donald Trump hebben volgens Amerikaanse media hun bewijsvoering gestaakt in de zwijggeldzaak tegen de oud-president. Het bleef tot het laatste moment spannend of ze Trump zelf nog zouden oproepen als getuige, maar dat gebeurde niet. Dat betekent dat het einde van de strafzaak in New York nu in zicht is.

14 uur geleden