
Google wint rechtszaak over EU-boete voor advertenties
LUXEMBURG (ANP/BLOOMBERG) - Google heeft een rechtszaak gewonnen over een boete van 1,5 miljard euro in de Europese Unie voor het dwarsbomen van concurrentie voor onlineadvertenties. De boete werd in 2019 opgelegd door de Europese Commissie, maar het Amerikaanse internetbedrijf verzette zich daartegen. Rechters bij het Gerecht van de Europese Unie in Luxemburg steunen het bezwaar van Google en oordelen dat de Commissie fouten heeft gemaakt in het onderzoek.
De uitspraak kan nog worden aangevochten bij het hoogste gerechtshof van de EU, het Hof van Justitie. Vorige week behaalde de Europese Commissie nog twee grote overwinningen op Google en het Amerikaanse techconcern Apple. Het Hof oordeelde toen dat de Commissie beide techbedrijven terecht hoge boetes heeft opgelegd.
Zo bepaalde de hoogste Europese rechter vorige week dat Apple inderdaad onterecht staatssteun van Ierland heeft gekregen en 13 miljard euro aan Ierland moet terugbetalen, plus 1,2 miljard euro rente. Ook oordeelde het Hof dat Google definitief een boete van 2,4 miljard euro moet betalen. De zoekmachine kreeg die geldstraf in 2017 door de Commissie opgelegd om vermeend machtsmisbruik bij zijn prijsvergelijkingsdienst.
Dominante marktpositie
De boetes zijn onderdeel van de inspanningen van de EU om de grote techbedrijven aan te pakken als die hun dominante marktpositie misbruiken. Brussel legde Google al boetes op ter waarde van in totaal 8,2 miljard euro tussen 2017 en 2019 voor het beperken van de concurrentie. Google vecht nog een boete van ruim 4 miljard euro aan die Brussel in 2018 heeft opgelegd voor het wegdrukken van concurrenten op telefoons die met zijn besturingssysteem Android werken.
Het dochterbedrijf van Alphabet heeft ook in eigen land steeds meer juridische problemen. Een Amerikaanse rechter oordeelde in augustus dit jaar dat Google zich illegaal een monopolie heeft toegeëigend op de markt voor zoekopdrachten op het internet. Daardoor gaan stemmen op om het bedrijf te verplichten zich op te splitsen. Google heeft aangegeven in beroep te gaan tegen die uitspraak.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.
11 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.
2 uur geledenGÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.
3 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.
5 uur geleden