
Google weert onterecht alternatieve betalingen in appstore India
MOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Het betalingssysteem in de Indiase appstore van het Amerikaanse internetconcern Google voor app-ontwikkelaars is "oneerlijk en discriminerend". Dat concludeert de Indiase toezichthouder op basis van de eerste bevindingen van een uitgebreid onderzoek, waarmee de deur wordt opengezet naar mogelijke strafmaatregelen tegen Google in de toekomst.
De mededingingsautoriteit van India deed maandenlang onderzoek, na klachten van ontwikkelaars over het feit dat Google een onredelijk hoge vergoeding rekent in ruil voor het gebruik van zijn Android appstore en zijn eigen betalingsdienst.
Ook in andere landen ligt Google onder vuur vanwege de hoge vergoedingen die het bedrijf rekent. Naast de hoge vergoedingen zijn er ook toenemende zorgen over de marktmacht van het bedrijf, en die van sectorgenoot Apple die ook een eigen appstore heeft. In verschillende landen zijn al claims tegen de bedrijven ingediend.
Hoge vergoedingen
Google halveerde eerder al de afdracht die app-ontwikkelaars moeten doen als ze abonnementen verkopen in hun apps via de Google Play Store. De prijsverlaging van 30 naar 15 procent geldt alleen voor abonnementen. Voor zaken als in-app-aankopen in spelletjes moet nog gewoon 30 procent commissie worden afgedragen aan het techbedrijf.
Meer dan 200 startup-oprichters in India sloegen de handen ineen om discussies te openen met de regering om te voorkomen dat zij die vergoeding van 30 procent aan Google moeten betalen. Het verzet in India weerspiegelt de wereldwijde oppositie tegen de vergoedingen die Google en Apple vragen voor het gebruik van hun appstores. De Amerikaanse ontwikkelaar van computerspellen Epic Games, bekend van het populaire spel Fortnite, heeft al een rechtszaak aangespannen in de Verenigde Staten tegen de twee bedrijven vanwege de hoge vergoedingen.
Facturen
In de hoop de zorgen bij de antitrustautoriteiten weg te nemen kondigde Google vorige week een test aan met het rechtstreeks factureren door sommige apps aan gebruikers. Daarmee wil Google een alternatief bieden voor betalingen via de appstore.
Het nieuwe systeem, dat Google als een experiment beschouwt, begint eerst met streamingbedrijf Spotify. Als een gebruiker ervoor kiest om Spotify rechtstreeks te betalen in plaats van via het factureringssysteem van Google, hoeft Spotify naar verluidt niet de volledige vergoeding van 15 procent te betalen. Spotify is een van de vele bedrijven die hebben geklaagd dat ze hun eigen factureringssystemen niet mogen gebruiken in de appstores.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geƫindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
8 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
9 uur geleden