Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Google weert onterecht alternatieve betalingen in appstore India

Google weert onterecht alternatieve betalingen in appstore India

MOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Het betalingssysteem in de Indiase appstore van het Amerikaanse internetconcern Google voor app-ontwikkelaars is "oneerlijk en discriminerend". Dat concludeert de Indiase toezichthouder op basis van de eerste bevindingen van een uitgebreid onderzoek, waarmee de deur wordt opengezet naar mogelijke strafmaatregelen tegen Google in de toekomst.

De mededingingsautoriteit van India deed maandenlang onderzoek, na klachten van ontwikkelaars over het feit dat Google een onredelijk hoge vergoeding rekent in ruil voor het gebruik van zijn Android appstore en zijn eigen betalingsdienst.

Ook in andere landen ligt Google onder vuur vanwege de hoge vergoedingen die het bedrijf rekent. Naast de hoge vergoedingen zijn er ook toenemende zorgen over de marktmacht van het bedrijf, en die van sectorgenoot Apple die ook een eigen appstore heeft. In verschillende landen zijn al claims tegen de bedrijven ingediend.

Hoge vergoedingen

Google halveerde eerder al de afdracht die app-ontwikkelaars moeten doen als ze abonnementen verkopen in hun apps via de Google Play Store. De prijsverlaging van 30 naar 15 procent geldt alleen voor abonnementen. Voor zaken als in-app-aankopen in spelletjes moet nog gewoon 30 procent commissie worden afgedragen aan het techbedrijf.

Meer dan 200 startup-oprichters in India sloegen de handen ineen om discussies te openen met de regering om te voorkomen dat zij die vergoeding van 30 procent aan Google moeten betalen. Het verzet in India weerspiegelt de wereldwijde oppositie tegen de vergoedingen die Google en Apple vragen voor het gebruik van hun appstores. De Amerikaanse ontwikkelaar van computerspellen Epic Games, bekend van het populaire spel Fortnite, heeft al een rechtszaak aangespannen in de Verenigde Staten tegen de twee bedrijven vanwege de hoge vergoedingen.

Facturen

In de hoop de zorgen bij de antitrustautoriteiten weg te nemen kondigde Google vorige week een test aan met het rechtstreeks factureren door sommige apps aan gebruikers. Daarmee wil Google een alternatief bieden voor betalingen via de appstore.

Het nieuwe systeem, dat Google als een experiment beschouwt, begint eerst met streamingbedrijf Spotify. Als een gebruiker ervoor kiest om Spotify rechtstreeks te betalen in plaats van via het factureringssysteem van Google, hoeft Spotify naar verluidt niet de volledige vergoeding van 15 procent te betalen. Spotify is een van de vele bedrijven die hebben geklaagd dat ze hun eigen factureringssystemen niet mogen gebruiken in de appstores.

Meer uit Financieel

Techsector stuwt Wall Street met kleinere rentestappen in zicht

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven werden donderdag flink hoger gezet op Wall Street. Beleggers sorteren voort op kleinere rentestappen van de Federal Reserve, onder meer omdat het aantal uitkeringsaanvragen de afgelopen week weer wat toenam. De sterke arbeidsmarkt was een van de redenen voor de Fed om de rente deze maand met 0,5 procentpunt te verhogen. Maar bestuurders van de Amerikaanse centrale bank lieten ook weten dat ze een mogelijkheid zien om de volgende keer maar een kwart procentpunt erbij te doen.

23 minuten geleden
Inspectie en Heineken steggelen over statiegeldblikjes

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en bierbrouwer Heineken ruziën over het na 1 april nog op de markt brengen van blikjes zonder statiegeldlogo. Heineken wil die namelijk blijven maken totdat het de laatste van zijn merken begin mei aanpast, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Maar de inspectie zegt dat vanaf zaterdag alleen nog maar statiegeldblikjes mogen worden verkocht die voor 1 april zijn gemaakt.

37 minuten geleden
NCSC waarschuwt voor aanval hackers op softwarepakket 3CX

DEN HAAG (ANP) - Gebruikers van het softwarepakket 3CX dienen dat volledig van hun systemen te verwijderen. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nadat cybersecuritybedrijf CrowdStrike donderdag gemeld had dat er een digitale aanval plaatsvond. Het softwarepakket waarmee via internet gebeld kan worden, wordt onder meer gebruikt in telefooncentrales.

1 uur geleden
Pensioenfonds PME mogelijk getroffen door datalek onderzoeksbureau

DEN HAAG (ANP) - Ook pensioenfonds PME is mogelijk getroffen door een datalek bij een onderzoeksbureau, meldt het fonds donderdag. Van hoeveel mensen mogelijk gegevens zijn buitgemaakt, meldt PME niet. Het pensioenfonds zegt daar nog onderzoek naar te doen en meer te melden zodra dat duidelijk is. PME beheert de pensioenen van bijna 350.000 werknemers en oud-werknemers uit de metaal- en technologische industrie.

1 uur geleden
Uitgeverij WPG wil af van Vrij Nederland en uitgever lesboeken

AMSTERDAM (ANP) - Uitgeverij WPG wil verder zonder tijdschrift Vrij Nederland en lesboekentak Uitgeverij Zwijsen. Die laatste wil het Amsterdamse bedrijf verkopen aan het Duitse Klett Group. Vrij Nederland onderzoekt of het zelfstandig verder kan gaan.

1 uur geleden
TenneT steekt 23 miljard euro in aansluiting windparken op zee

ARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft zo'n 23 miljard euro aan contracten vergeven voor het aansluiten van windparken op zee op het stroomnet. In totaal worden er elf zogeheten converterstations in de Noordzee geplaatst. Acht daarvan zijn bedoeld om windstroom te ontsluiten voor het Nederlandse stroomnet. De andere drie zijn voor het Duitse stroomnet. TenneT heeft ook een deel van het Duitse net in handen.

4 uur geleden
Beleggers enthousiaster over Philips na uitlatingen topman

AMSTERDAM (ANP) - Philips is donderdag flink vooruitgegaan op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op opmerkingen van topman Roy Jakobs. Hij verklaarde dit jaar waarschijnlijk een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire.

4 uur geleden