Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Google stapt voor miljarden in Indiaas techbedrijf

Google stapt voor miljarden in Indiaas techbedrijf

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Google investeert 4,5 miljard dollar in het Indiase tech- en telecombedrijf Jio Platforms. De twee bedrijven zijn onder andere van plan samen een goedkope smartphone voor de Indiase markt te ontwikkelen.

De Amerikaanse zoekmachinegigant verwerft na de deal een belang van 7,7 procent in Jio Platforms, dat voor het grootste deel in handen is van het Indiase conglomeraat Reliance. Het concern bracht vorig jaar alle digitale diensten, zoals chat- muziek- en filmapps, samen in de dochteronderneming, die ook een groot deel van de Indiase telefoniemarkt bedient.

Google en Jio Platforms kondigden aan een "instapmodel" smartphone te bedenken, met een aangepaste versie van besturingssysteem Android. Dat nieuwe model moet meer Indiërs toegang geven tot een smartphone en alle bijbehorende digitale mogelijkheden.

Veel interesse

Jio Platforms trok al eerder veel interesse van grote Amerikaanse bedrijven. Facebook kocht eerder dit jaar een belang van 10 procent in het bedrijf voor 5,7 miljard dollar. Ook chipmakers Qualcomm en Intel staken geld in het bedrijf. Ze hopen daarmee mee te kunnen liften op de sterke groei van de Indiase markt voor digitale diensten, waar steeds meer mensen voor het eerst toegang krijgen tot het internet.

Op de aandeelhoudersvergadering van Reliance Industries deed topman Mukesh Ambani woensdag nog een aantal ambitieuze plannen voor Jio uit de doeken. Zo zint hij op een streamingplatform dat verschillende bekende videokanalen, zoals Netflix en Disney+, samenbrengt. Ook wil hij in India een 5G-netwerk opzetten met technologie van eigen bodem.

Ambani, volgens zakenblad Forbes de rijkste man van Azië, kreeg na de dood van zijn vader de leiding over het zakenimperium Reliance. Waar dit conglomeraat zijn oorsprong vindt in de olie- en raffinagesector, wil Ambani het nu omvormen tot voorloper in de digitale economie.

Meer uit Financieel

Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij. "Dit is weer een signaal van de kwetsbaarheid van banken", zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de universiteit van Tilburg. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alle bankaandelen gaan weer hard omlaag."

1 uur geleden
Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.

1 uur geleden
Overname Eurocept door Mediq ten onrechte verboden

ROTTERDAM (ANP) - De concurrentiewaakhond heeft in 2021 ten onrechte een streep gezet door de overname van medisch leverancier Eurocept Homecare door branchegenoot Mediq. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de overname slecht was voor de mededinging, maar dat is niet goed onderbouwd, heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

3 uur geleden
Duitse transportminister rekent op snelle oplossing autoruzie EU

MAINZ (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse minister van Transport Volker Wissing verwacht snel tot een overeenkomst te komen met de Europese Commissie over een verbod op vervuilende auto's. De Duitse regering keerde zich in Brussel enkele weken geleden onverwachts tegen een eerder afgesproken verbod op auto's met verbrandingsmotoren, dat in 2035 in zou moeten gaan. Dat was aanleiding voor koortsachtig onderhandelen met Duitsland om het toch in te laten stemmen.

4 uur geleden
VDL groeit fors, ondanks personeelstekort en inflatie

EINDHOVEN (ANP) - De omzet van industrieconcern VDL uit Eindhoven is in het afgelopen jaar flink gestegen, ondanks tekorten aan medewerkers en materialen en stijgende kosten voor onder meer lonen en energie. Het bedrijf verwacht voor volgend jaar een verdere groei.

4 uur geleden
Banken onder druk op Wall Street na koersval Deutsche Bank

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse banken stonden vrijdag onder druk op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers bleven bezorgd over de stabiliteit van de financiële sector na de eerdere problemen bij Amerikaanse banken en de redding van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse. Hoewel de rust in de bankensector de afgelopen dagen leek te zijn teruggekeerd, laaide de onrust weer op door een koersval van Deutsche Bank en stevige verliezen in de hele Europese bankensector.

4 uur geleden
EU-leiders eensgezind: Europese bankensector is sterk en stabiel

BRUSSEL (ANP) - De bankensector in de eurozone is stabiel. Dat is de eendrachtige boodschap van de EU-leiders na afloop van de tweede dag van hun top in Brussel, waar zij onder meer spraken over de onrust op de financiële markten. De Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe en Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) benadrukken dat de Europese banken sterk zijn. "Er dreigt in de EU geen bankencrisis", zegt ook premier Mark Rutte.

5 uur geleden