Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Google stapt voor miljarden in Indiaas techbedrijf

Google stapt voor miljarden in Indiaas techbedrijf

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Google investeert 4,5 miljard dollar in het Indiase tech- en telecombedrijf Jio Platforms. De twee bedrijven zijn onder andere van plan samen een goedkope smartphone voor de Indiase markt te ontwikkelen.

De Amerikaanse zoekmachinegigant verwerft na de deal een belang van 7,7 procent in Jio Platforms, dat voor het grootste deel in handen is van het Indiase conglomeraat Reliance. Het concern bracht vorig jaar alle digitale diensten, zoals chat- muziek- en filmapps, samen in de dochteronderneming, die ook een groot deel van de Indiase telefoniemarkt bedient.

Google en Jio Platforms kondigden aan een "instapmodel" smartphone te bedenken, met een aangepaste versie van besturingssysteem Android. Dat nieuwe model moet meer Indiërs toegang geven tot een smartphone en alle bijbehorende digitale mogelijkheden.

Veel interesse

Jio Platforms trok al eerder veel interesse van grote Amerikaanse bedrijven. Facebook kocht eerder dit jaar een belang van 10 procent in het bedrijf voor 5,7 miljard dollar. Ook chipmakers Qualcomm en Intel staken geld in het bedrijf. Ze hopen daarmee mee te kunnen liften op de sterke groei van de Indiase markt voor digitale diensten, waar steeds meer mensen voor het eerst toegang krijgen tot het internet.

Op de aandeelhoudersvergadering van Reliance Industries deed topman Mukesh Ambani woensdag nog een aantal ambitieuze plannen voor Jio uit de doeken. Zo zint hij op een streamingplatform dat verschillende bekende videokanalen, zoals Netflix en Disney+, samenbrengt. Ook wil hij in India een 5G-netwerk opzetten met technologie van eigen bodem.

Ambani, volgens zakenblad Forbes de rijkste man van Azië, kreeg na de dood van zijn vader de leiding over het zakenimperium Reliance. Waar dit conglomeraat zijn oorsprong vindt in de olie- en raffinagesector, wil Ambani het nu omvormen tot voorloper in de digitale economie.

Meer uit Financieel

Franse minister Le Maire wil nog dit jaar 'Europees spaarproduct'

GENT (ANP) - De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire wil dat er nog dit jaar een "Europees spaarproduct" komt. Hij zei dit voorafgaand aan een bijeenkomst met andere Europese ministers van Financiën in het Belgische Gent.

24 minuten geleden
AEX licht hoger na door Nvidia aangedreven beursrally

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak leverde vrijdag een kleine openingswinst weer in. Beleggers deden het rustig aan na de beursrally een dag eerder, die volgde op de sterke resultaten van AI-chipbedrijf Nvidia. Vooral de chipbedrijven zoals ASML, ASMI en Besi lieten daardoor donderdag stevige winsten zien. Vrijdag verloren de drie Nederlandse chipbedrijven tot 1,1 procent.

1 uur geleden
Musk komt met eigen e-maildienst voor X

SAN FRANCISCO (ANP) - Elon Musk gaat een eigen e-maildienst aanbieden op zijn socialemediaplatform X. De zakenman heeft dit laten weten in een bericht aan een medewerker op X. De e-maildienst zou een grote concurrent kunnen worden voor Gmail van Google.

1 uur geleden
ING verwacht dat huizenprijzen tussen 5 en 8 procent stijgen

AMSTERDAM (ANP) - De ING verwacht dat de prijzen van koopwoningen dit jaar tussen de 5 en 8 procent stijgen. Aan het eind van 2024 zullen de prijzen volgens de bank al flink boven de piek van juli 2022 uitkomen. Belangrijkste oorzaken zijn de grote loonstijgingen en de toenemende krapte op de woningmarkt.

2 uur geleden
Aandacht voor resultaten Galapagos op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Galapagos. Het biotechnologiebedrijf stelt het jaar 2023 te hebben afgesloten met een goede kaspositie van 3,7 miljard euro. Dankzij de verkoop van Jyseleca kwam de nettowinst afgelopen jaar uit op bijna 212 miljoen euro, tegen een verlies van 218 miljoen euro in 2022. Galapagos liet eerder al weten de activiteiten van ontstekingsremmer Jyseleca over te dragen aan het Italiaanse Alfasigma.

2 uur geleden
Huurdersorganisaties roepen op tot lagere maximale huurverhoging

ROTTERDAM (ANP) - Volgens huurdersorganisaties moet de maximale huurverhoging van sociale huurwoningen omlaag, omdat huurders steeds meer moeite hebben om rond te komen. Daartoe roept onder meer het Landelijk Huurders Platform (LHP) vrijdag op in een paginagrote advertentie in het AD. De maximale huurverhoging zou omlaag moeten van 5,3 naar 3,2 procent.

2 uur geleden
Geldautomaten vaker buiten gebruik dan afgesproken

WEESP (ANP) - Geldautomaten kampen vaker met een storing of zijn om een andere reden buiten gebruik dan de banken hadden beloofd. Gemiddeld was het vorig jaar bij een op de 25 automaten niet mogelijk om geld op te nemen, terwijl dat volgens de norm die banken hebben afgesproken slechts bij een op de veertig automaten het geval mag zijn. Ook het storten van geld was te vaak niet mogelijk door een defecte automaat.

2 uur geleden