
Google schrapt honderden banen bij assistent en slimme apparaten
MOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Google schrapt wereldwijd honderden banen bij zijn spraakgestuurde assistent, Fitbit, Pixel en Nest. Het techconcern wil geld besparen op de afdelingen van zijn assistent, smartphones en slimme horloges en thermostaten.
Google wil juist meer investeren in het ontwikkelen van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) om beter te concurreren met chatbot ChatGPT van OpenAI en Microsoft. In december lanceerde het concern zijn nieuwe AI-technologie Gemini, dat onder meer in de nieuwste Pixel-smartphones zit. Via een geluidsopname kunnen mensen een opdracht geven aan de kunstmatige intelligentie. Gemini wordt ook ingebouwd in de chatbot van Google, Bard, in de Chrome-browser en in de zoekmachine van Google.
Het is niet bekend hoeveel banen Google precies gaat schrappen. In september had Google wereldwijd meer dan 182.000 werknemers.
Amazon
De vakbond van Alphabet, het bedrijf achter Google, noemt de banenreductie op X "nog een ronde van onnodige ontslagen". De Alphabet Workers Union zegt zich in te zetten voor het behoud van de banen. "Onze leden en teamgenoten werken elke dag hard om geweldige producten voor onze gebruikers te maken. Het bedrijf kan niet doorgaan met onze collega's ontslaan, terwijl ze elk kwartaal miljarden verdienen."
Het is niet de grootste ontslagronde bij Google. Een jaar geleden liet Alphabet 12.000 banen verdwijnen in het hele Amerikaanse bedrijf. Dat was toen zo'n 6 procent van al het personeel. Alphabet zei destijds dat het bedrijf last had van tragere groei doordat adverteerders voorzichtiger waren met hun uitgaven.
Eerder deze week kondigde ook Amazon meerdere ontslagrondes aan. Woensdag werd bekend dat bij streamingdienst Prime Video en zijn productietak voor films en series honderden banen worden geschrapt. Ook bij streamingsite Twitch gaan banen verdwijnen. Bij het platform voor livestreamen gaat het om 35 procent van de werknemers, dat komt neer op ongeveer vijfhonderd mensen.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie staat er nog altijd goed voor, maar onzekerheid over met name de geopolitieke situatie remt investeringen af. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat in een nieuwe raming uit van een economische groei van 1,7 procent dit jaar en 1,3 procent in 2026. Dat is iets gematigder dan in een eerdere raming in februari.
16 minuten geledenMÜNCHEN (ANP) - Het Duitse autoconcern BMW heeft in het tweede kwartaal iets meer auto's verkocht dan een jaar eerder, maar kampte net als andere Duitse autofabrikanten wel met zwakte op de Chinese markt. Volgens het bedrijf uit München werden er in de afgelopen periode wereldwijd 621.271 auto's verkocht, inclusief de dochtermerken MINI en Rolls-Royce. Dat is een stijging van 0,4 procent.
57 minuten geledenASSEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) keert in totaal 3 miljard euro uit aan de eigenaren Shell en het Amerikaanse ExxonMobil, blijkt uit de jaarrekening over 2024. Het is de eerste uitkering aan de twee aandeelhouders sinds 2017. Beide ontvangen 1,5 miljard euro.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Blokker noemt het geen verrassing dat sommige zelfstandige filiaalhouders zich niet aansluiten bij het doorgestarte winkelbedrijf. Een aantal van deze ondernemers zei tegen De Telegraaf niets te zien in een franchisesamenwerking met het nieuwe Blokker van ondernemer Roland Palmer.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat verkopers van consumentenelektronica en witgoed zoals koelkasten, vaatwassers en wasmachines de garantieregels beter naleven. Volgens de toezichthouder komen er jaarlijks duizenden meldingen over slechte afhandeling van garantiekwesties. De ACM waarschuwt dat verkopers die de regels niet naleven boetes riskeren.
1 uur geledenMILAAN (ANP) - Het vliegverkeer in Italië wordt donderdag verstoord door stakingen van grondpersoneel op luchthavens en Italiaanse bemanningen van budgetmaatschappij easyJet.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De stijging van de huizenprijzen is flink afgezwakt, maar de prijzen zouden volgend jaar zomaar weer harder kunnen gaan stijgen. De woningmarkt raakt momenteel overspoeld met huurhuizen die te koop zijn gezet. In de loop van volgend jaar is die uitpondgolf waarschijnlijk voorbij, voorziet de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
2 uur geleden