Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Google-personeel wil dat bedrijf samenwerking met Israël opzegt

Google-personeel wil dat bedrijf samenwerking met Israël opzegt

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google moet de samenwerking met de Israëlische regering op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) beëindigen, zo eist een groeiende groep personeelsleden van het bedrijf. Zij voeren de druk op hun werkgever op om het desbetreffende contract op te zeggen en plannen demonstraties om die eis kracht bij te zetten.

Google heeft een zogeheten cloud-computingcontract met Israël. Met Project Nimbus, een contract ter waarde van 1,2 miljard dollar, voorzien Google en Amazon de Israëlische regering van AI- en clouddiensten. Het contract, met een looptijd van zeven jaar, ging in juli vorig jaar in. Een petitie tegen de overeenkomst is al door zeker 800 Google-medewerkers ondertekend.

Details over het contract gaf Google niet. Uit opleidingsmateriaal blijkt dat het bedrijf de mogelijkheden van zijn beeldanalyse-tools had aangeprezen om gezichten, gezichtskenmerken en emoties te detecteren. Ook kunnen de Google-systemen objecten in video's volgen.

Klagers spreken van een ondoorzichtig militair contract waarbij het de vraag is of de technologie aan nationalistische legers moet worden gegeven. Ook al omdat het bedrijf oorspronkelijk de theorie had dat het geld kon verdienen zonder kwaad te doen.

De geplande demonstraties volgen op het ontslag, op dinsdag, van Ariel Koren, een Google-medewerker die openlijk kritiek had geuit op de samenwerking met de Israëlische regering. Koren zei dat het bedrijf haar functie naar het buitenland had verplaatst kort nadat ze in het openbaar haar bezwaren had geuit. Daardoor zou ze de facto gedwongen zijn geweest ontslag te nemen.

De afgelopen jaren heeft Google eerder te maken gehad met een golf van activisme onder werknemers, onder andere over de behandeling van personeel, claims over seksuele intimidatie en het werk voor overheden.

Ook aandeelhouders van Google-moeder Alphabet roerden zich eerder in de kwestie Project Nimbus. Zij stelden de leiding van het bedrijf voor om een rapport op te stellen waarin de rol van het bedrijf in het Israëlische contract zou worden heroverwogen. Dit voorstel werd echter verworpen door een meerderheid van de effectenbezitters. De leiding van Alphabet had zijn aandeelhouders geadviseerd om tegen het plan te stemmen.

Meer uit Financieel

Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

54 minuten geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

1 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

2 uur geleden
Chipmaker Broadcom zakt op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde donderdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op een bericht van techwebsite The Information dat Google-moederbedrijf Alphabet overweegt de chipfabrikant te laten vallen als leverancier van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) zodra het techconcern zijn eigen chips heeft ontwikkeld. Dat zou mogelijk al in 2027 kunnen gebeuren.

4 uur geleden
Mediatycoon Rupert Murdoch met pensioen, weg bij News Corp en Fox

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Mediamagnaat Rupert Murdoch gaat met pensioen en treedt af als voorzitter van zijn mediabedrijven News Corp en Fox. Zijn zoon Lachlan Murdoch neemt de taken van hem over.

4 uur geleden
Elektronicaketen BCC doet aanvraag voor bankroet

AMSTERDAM (ANP) - BCC heeft faillissement aangevraagd, bevestigt de elektronicaketen. De keten vroeg vorige week al uitstel van betaling aan, naar eigen zeggen als gevolg van "aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden". BCC heeft zestig vestigingen, verspreid door het land. Bij het bedrijf werken ruim 1100 medewerkers.

5 uur geleden
Britse rente ongewijzigd op drukke dag centrale banken

LONDEN (ANP) - De Bank of England (BoE) heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk onveranderd gelaten. Op de financiële markten werd aan het begin van de week nog gerekend op een renteverhoging met een kwart procentpunt. Een dag voor het rentebesluit nam de hoop op een rentepauze echter toe, na een onverwachte afkoeling van de Britse inflatie in augustus. Ook de Zwitserse centrale bank hield donderdag de rente onverwachts onveranderd op een drukke vergaderdag van de centrale banken. In Noorwegen, Zweden en Turkije gingen de rentetarieven wel verder omhoog.

6 uur geleden