Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Google-moeder zet winst van krap 19 miljard dollar in de boeken

Google-moeder zet winst van krap 19 miljard dollar in de boeken

MOUNTAIN VIEW (ANP/AFP) - Google-moederbedrijf Alphabet heeft het derde kwartaal van dit jaar afgesloten met een winst van 18,9 miljard dollar (15,5 miljard euro), waar dat een jaar eerder 11,2 miljard dollar was. Alphabet verdiende vooral meer geld met zijn clouddiensten, terwijl ook de advertentie-inkomsten fors hoger uitvielen.

Google is het middelpunt van online activiteiten met diensten zoals zijn zoekmachine, een advertentiemarktplaats, en het YouTube-videoplatform waarmee het bedrijf wereldwijd impact heeft. De omzet van het concern kwam in het derde kwartaal van dit jaar uit op 65,1 miljard dollar. Daarmee groeiden de opbrengsten op jaarbasis met 41 procent.

Volgens Alphabet-topman Sundar Pichai tonen de resultaten aan dat investeringen van het bedrijf in onder andere kunstmatige intelligentie zich uitbetalen. "Die investeringen stellen ons in staat om meer behulpzame producten te bouwen voor mensen en onze partners," zei hij. Hij voegde daaraan toe dat de digitale transformatie en verschuiving naar hybride werk doorgaan. "Onze clouddiensten helpen organisaties om samen te werken."

Strenge controles

Alphabet heeft de laatste tijd steeds vaker te maken met strenge controles van toezichthouders, vanwege de marktmacht van het techconcern. Regelgevers vragen zich steeds vaker af of het bedrijf zijn macht misbruikt, ook om concurrenten dwars te zitten.

De Zuid-Koreaanse antitrustwaakhond legde Google in september een boete op van bijna 180 miljoen dollar wegens misbruik van zijn machtspositie op de markten voor mobiele besturingssystemen en apps. Het was al de zoveelste keer dat er maatregelen werden ingesteld tegen techreuzen over de hele wereld. Naar verluidt hangt Google ook een nieuwe antitrustrechtszaak in de VS boven het hoofd over de macht van het bedrijf op de online advertentiemarkt.

Overigens is Alphabet niet op alle gebieden waar het actief is succesvol. Op de markt voor smartphones heeft het bedrijf het nog altijd moeilijk. In oktober lanceerde Google nieuwe Pixel 6-smartphones, waarmee het een nieuwe poging waagde om ook in die markt dominanter te worden.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Besi onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging woensdag licht omlaag onder aanvoering van Besi. Beleggers waren niet onder de indruk van de presentatie die het chipbedrijf woensdag hield tijdens zijn investeerdersdag en stuurden het aandeel 6 procent omlaag.

9 minuten geleden
Zara-moeder voert winst op door grotere winkels en hogere prijzen

A CORUÑA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het moederbedrijf van kledingketen Zara heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar de winst opgevoerd. Inditex, dat ook achter merken als Bershka, Massimo Dutti en Stradivarius zit, verhoogde de prijzen voor zijn kleding. Maar het Spaanse modeconcern bespaarde ook op de kosten door zich op minder, maar grotere winkels te concentreren. Daardoor gingen de kosten per verkocht kledingstuk omlaag.

51 minuten geleden
Uber opent nieuw hoofdkantoor in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Taxi-app Uber heeft woensdag zijn nieuwe hoofdkantoor geopend in het Tripolis Park, in Amsterdam-Zuid. Het Amerikaanse bedrijf heeft daar nu meer dan duizend werknemers en er is ruimte voor nog eens duizend medewerkers in het gebouw.

1 uur geleden
Aandacht voor Chinese export en centrale banken op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de Chinese export, die een scherpe daling liet zien. Ook blijven de markten vooral in de greep van de rentebesluiten van de Amerikaanse en Europese centrale banken, die volgende week op het programma staan.

1 uur geleden
Aziatische beurzen gemengd na tegenvallende Chinese export

SHANGHAI (ANP) - De Aziatische beurzen lieten woensdag een gemengd beeld zien. Beleggers reageerden op tegenvallende handelscijfers uit China. Die wakkerden echter wel de hoop aan op meer maatregelen van de Chinese autoriteiten om de economie te ondersteunen. Zo deden berichten de ronde dat Beijing de grootste banken van het land heeft gevraagd de spaarrentes te verlagen in een poging het haperende economische herstel aan te jagen. Die stap zou een indicatie kunnen zijn dat de Chinese centrale bank overweegt om de officiële rentetarieven te verlagen.

2 uur geleden
Consumenten besteden meer aan diensten en minder aan goederen

DEN HAAG (ANP) - Consumenten hebben in april iets meer besteed dan een jaar eerder. Net als in voorgaande maanden hebben ze meer uitgegeven aan diensten, maar minder aan goederen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Huishoudens hebben vooral minder spullen voor woninginrichting, elektrische apparaten, kleding en schoenen gekocht. Ook voedingsmiddelen, dranken en tabak werden minder gekocht.

2 uur geleden
Koperdiefstal op zonneparken neemt toe, enorme schade en kosten

DEN HAAG (ANP) - Parken met zonnepanelen worden de laatste tijd steeds vaker slachtoffer van koperdieven met enorme schade en kosten tot gevolg. De koperprijs staat op een hoog niveau wat diefstal interessant maakt. Holland Solar beaamt het toenemende aantal koperdiefstallen. "We horen het veel van onze leden. Het begint echt een probleem te worden", stelt de brancheorganisatie voor bedrijven actief met zonne-energie.

2 uur geleden