Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Google-moeder zet winst van krap 19 miljard dollar in de boeken

Google-moeder zet winst van krap 19 miljard dollar in de boeken

MOUNTAIN VIEW (ANP/AFP) - Google-moederbedrijf Alphabet heeft het derde kwartaal van dit jaar afgesloten met een winst van 18,9 miljard dollar (15,5 miljard euro), waar dat een jaar eerder 11,2 miljard dollar was. Alphabet verdiende vooral meer geld met zijn clouddiensten, terwijl ook de advertentie-inkomsten fors hoger uitvielen.

Google is het middelpunt van online activiteiten met diensten zoals zijn zoekmachine, een advertentiemarktplaats, en het YouTube-videoplatform waarmee het bedrijf wereldwijd impact heeft. De omzet van het concern kwam in het derde kwartaal van dit jaar uit op 65,1 miljard dollar. Daarmee groeiden de opbrengsten op jaarbasis met 41 procent.

Volgens Alphabet-topman Sundar Pichai tonen de resultaten aan dat investeringen van het bedrijf in onder andere kunstmatige intelligentie zich uitbetalen. "Die investeringen stellen ons in staat om meer behulpzame producten te bouwen voor mensen en onze partners," zei hij. Hij voegde daaraan toe dat de digitale transformatie en verschuiving naar hybride werk doorgaan. "Onze clouddiensten helpen organisaties om samen te werken."

Strenge controles

Alphabet heeft de laatste tijd steeds vaker te maken met strenge controles van toezichthouders, vanwege de marktmacht van het techconcern. Regelgevers vragen zich steeds vaker af of het bedrijf zijn macht misbruikt, ook om concurrenten dwars te zitten.

De Zuid-Koreaanse antitrustwaakhond legde Google in september een boete op van bijna 180 miljoen dollar wegens misbruik van zijn machtspositie op de markten voor mobiele besturingssystemen en apps. Het was al de zoveelste keer dat er maatregelen werden ingesteld tegen techreuzen over de hele wereld. Naar verluidt hangt Google ook een nieuwe antitrustrechtszaak in de VS boven het hoofd over de macht van het bedrijf op de online advertentiemarkt.

Overigens is Alphabet niet op alle gebieden waar het actief is succesvol. Op de markt voor smartphones heeft het bedrijf het nog altijd moeilijk. In oktober lanceerde Google nieuwe Pixel 6-smartphones, waarmee het een nieuwe poging waagde om ook in die markt dominanter te worden.

Meer uit Financieel

ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

52 minuten geleden
Hogere winst en meer passagiers voor easyJet

LUTON (ANP) - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

1 uur geleden
FrieslandCampina profiteert van eerder aangekondigd banenverlies

AMERSFOORT (ANP) - FrieslandCampina profiteert van het eerder aangekondigde banenverlies bij het zuivelconcern. Waar in heel 2023 nog verlies werd geleden, staat er over de eerste helft van dit jaar weer een duidelijke winst in de boeken. FrieslandCampina kondigde in december nog aan 1800 banen te schrappen om de kosten omlaag te brengen, waarvan ruim de helft in Nederland.

1 uur geleden
Aandacht voor kwartaalcijfers KPN en ASMI op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van telecomconcern KPN en chipbedrijf ASMI. KPN zag de omzet in het tweede kwartaal stijgen. Ook de nettowinst nam toe. Topman Joost Farwerck verklaarde erop te vertrouwen de vooruitzichten voor het hele jaar te zullen realiseren en op koers te liggen om de doelen voor de middellange termijn waar te maken.

1 uur geleden
Fors meer mobiele klanten KPN dankzij overname Youfone

DEN HAAG (ANP) - KPN heeft er dankzij de overname van provider Youfone dit jaar 634.000 mobiele klanten bijgekregen. Er kwamen in het eerste halfjaar daarnaast 109.000 nieuwe glasvezelklanten bij.

1 uur geleden
Cognacproducent Rémy Cointreau kampt zwakke verkoop VS

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Rémy Cointreau heeft in het afgelopen kwartaal de verkopen flink zien dalen door zwakte op de Amerikaanse markt en ook in Zuidoost-Azië. De omzet van het Franse drankenconcern, bekend van cognacmerk Rémy Martin, daalde met bijna 16 procent tot 217 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder.

1 uur geleden
Musk vraagt ​​X-volgers of Tesla 5 miljard moet investeren in xAI

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Elon Musk vraagt ​​zijn volgers op het socialemediaplatform X of Tesla 5 miljard dollar moet investeren in zijn kunstmatige intelligentiebedrijf xAI. De topman van de elektrische autofabrikant Tesla en eigenaar van X zei daarbij dat hij "de wateren aan het testen was" voor een mogelijke financieringsdeal.

3 uur geleden