Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Google-moeder Alphabet stijgt op Wall Street na lancering AI-model

Google-moeder Alphabet stijgt op Wall Street na lancering AI-model

NEW YORK (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, behoorde donderdag tot de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers waren enthousiast over een nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie (AI) met de naam Gemini, die Google woensdag lanceerde. Het aandeel steeg 5,3 procent.

Met Gemini kunnen mensen bijvoorbeeld geluidsopnamen maken met hun telefoon en deze met AI laten omzetten in een geschreven samenvatting. Gemini wordt ook ingebouwd in de chatbot Bard van Google. Het AI-model beheerst eerst alleen nog Engels, maar het is de bedoeling dat hij later ook in andere talen kan worden gebruikt.

Ondertussen wachtten beleggers op nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten, die iets zeggen over de staat van de Amerikaanse economie. Dat rapport verschijnt vrijdag. De aanwas van nieuwe banen is van invloed op het rentebeleid van de Federal Reserve. De Fed kan mogelijk terughoudender worden met renteverhogingen als de economie tekenen van afkoeling vertoont.

JetBlue

De Dow-Jonesindex sloot de handelsdag op Wall Street 0,2 procent hoger op 36.117,38 punten. De brede S&P 500 steeg 0,8 procent tot 4585,59 punten. Techgraadmeter Nasdaq kreeg er maar liefst 1,4 procent bij, mede gestuwd door de opmars van Alphabet, en eindigde op 14.340,00 punten.

JetBlue klom 15,2 procent. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij heeft zijn verwachtingen voor dit jaar bijgesteld omdat de hoeveelheid boekingen deze herfst hoger uitviel dan verwacht. Het bedrijf merkt dat de vraag naar reizen op een "gezond" niveau blijft. JetBlue gaat nu uit van een omzetgroei van 4 tot 5 procent. Dat was eerder 3 tot 5 procent.

Koersdaling PayPal

Tesla won 1,4 procent. Ingewijden bij de elektrische autofabrikant meldden aan persbureau Bloomberg dan het hoofd van het Dojo supercomputerproject Ganesh Venkataramanan vorige maand is opgestapt. De Dojo supercomputer kan enorme hoeveelheden data verwerken, waaronder video's van Tesla-auto's. Die zijn nodig om de auto's zelfstandig te laten rijden.

Betalingsdienst PayPal daalde 1,8 procent. Webwinkelconcern Amazon maakte bekend te stoppen met het gebruik van PayPals betaaldienst Venmo, waarmee klanten hun onlinebestellingen konden afrekenen. Over waarom de samenwerking, die iets meer dan een jaar geleden startte, stopt, werden geen details gegeven.

Dollar- en oliekoers

Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 69,65 dollar. Brentolie steeg 0,2 procent in waarde tot een prijs van 74,42 dollar per vat. De euro was 1,0795 dollar waard, tegen 1,0787 bij het slot van de beurzen in Europa.

Meer uit Financieel

ASMI stijgt op Damrak terwijl beleggers wachten op resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier ASMI is dinsdag met een plus van 0,6 procent de handel uitgegaan op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf uit Almere komt na de slotbel met resultaten, waar beleggers deze dag met name naar hebben uitgekeken. Zij zijn benieuwd naar de vooruitzichten, vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De laatste tijd is er meer vraag naar AI-chips.

53 minuten geleden
Uniper krijgt 165 miljoen voor opgelegde beperking kolencentrale

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet betaalt energiebedrijf Uniper een compensatie van in totaal 165 miljoen euro voor de periode waarin een beperking gold voor het gebruik van kolen om elektriciteit op te wekken. Dat meldt demissionair klimaat- en energieminister Rob Jetten aan de Tweede Kamer. Het geld komt uit een potje dat bedoeld is om investeringen in duurzame energie te stimuleren.

1 uur geleden
Instagram en Facebook plots bereikbaar voor Russen door storing

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is dinsdag getroffen door een internetstoring. Om onverklaarbare redenen waren enkele geblokkeerde socialemediawebsites, waaronder Instagram en Facebook, plots weer beschikbaar in Rusland. Telegram, de populairste berichtenapp die in Rusland wordt gebruikt, lag juist even plat.

1 uur geleden
EU kijkt of samenwerking Frans AI-bedrijf met Microsoft wel kan

BRUSSEL (ANP/AFP) - De samenwerking tussen de Franse AI-startup Mistral en het grote Amerikaanse Microsoft wordt tegen het licht gehouden door de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de EU let naar eigen zeggen scherp op zulke partnerschappen tussen techreuzen en ontwikkelaars van grote AI-modellen.

1 uur geleden
Verstoringen in Rode Zee houden nog even aan, vreest Maersk

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Containerrederij Maersk vreest dat verstoringen door de situatie in de Rode Zee kunnen voortslepen tot in de tweede helft van dit jaar. Grote rederijen varen door aanvallen van de Houthi-rebellen niet langer door de Rode Zee, maar nemen een alternatieve, langere route via Kaap de Goede Hoop, het zuidelijkste puntje van Afrika.

2 uur geleden
Winkeliers willen dat jongeren meer ruimte krijgen voor bijbaan

WOERDEN (ANP) - Winkeliers roepen het kabinet op om scholieren en studenten meer ruimte te geven voor hun bijbanen. De overheid komt met steeds meer maatregelen om flexibele werknemers een contract voor een bepaald aantal uren te geven. Maar oproepkrachten, vooral studenten en scholieren, willen volgens de brancheorganisatie voor zelfstandige winkeliers en franchisenemers Vakcentrum liever flexibel blijven werken. Zo kunnen zij hun werktijden afstemmen op hun school, studie of hobby.

2 uur geleden
Koerssprong videochatdienst Zoom op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Zoom Video Communications behoorde dinsdag tot de winnaars op de aandelenbeurzen van New York. De videochatdienst, die enorm populair werd tijdens de coronapandemie, behaalde meer omzet dan verwacht in het vierde kwartaal. Ook boekte Zoom weer winst na een verlies in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het bedrijf wist daarnaast iets meer grote zakelijke klanten te trekken dan in het derde kwartaal. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 7 procent.

3 uur geleden